Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Wątek: Nikon Polska walczy z nikon.org.pl

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

w tej dyskusji jedna rzecz mi się skojarzyła - jakiś rok temu albo trochę więcej waliliśmy w "Żytnią" pewnie nawet bardziej niż nikoniarze w "postępu", po czym na naszym forum pojawiła się p. Magda Lokajczyk z Canon Polska którą prawie żywcem pożarto - ona zamiast się obrazić poprosiła o uwagi - i co mi się rzuciło w oczy - od tego czasu praktycznie nie było narzekań na serwis na Żytniej - jeśli już to na ceny ale ogólnie przez ten sądząc po opiniach tu wygłaszanych zrobiło się szybko (w porównaniu do tego co było) -z większością w tydzień się wyrabiają, a i obsługa jakby milsza i kompetentniejsza.. czyli jak się chce to można..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Co tu dużo mówić, nikon polska robi sobie kuku na własne życzenie.

Jestem użytkownikiem sprzętu taj marki od ponad 5 lat i (tfu, tfu, odpukać) nie miałem tej (nie)przyjemności korzystania z serwisu Nikona, poza czyszczeniem matrycy.

Nikonowi nie spodobały się coraz to głośniejsze wyrazy sprzeciwu ze strony użytkowników, które to zaczęły się właśnie na forum Nikona.
    Powoli, powoli sprawa zaczęła się nagłaśniać, a powstanie PNS (Polish Nikon Serwis) przelało szalę goryczy.

Coraz to częstsze skargi i zażalenia klientów dotarły (w końcu) do ludzi z NP, więc ci postanowili coś zaradzić.
    Szkoda tylko, że w taki sposób.

Poszły listy do Japonii.
    Japończycy pogrozili palcem polskiemu oddziałowi, więc ten zaczął grać niezbyt czysto i wytoczył oficjalne pismo do jedynego w Polsce forum, które zrzeszało użytkowników marki Nikon i kazało im zmienić nazwę.
    Drugie takie pismo poszło do PNS.

Rozumiem powody, dla których administratorzy obu stron zmienili nazwy (bo po co ciągać się po sądach), jednak co miało to dać firmie Nikon?
    Może dzięki temu to oni będą na pierwszych pozycjach w wyszukiwarkach, ale takie postępowanie jeszcze bardziej gorszy.

Ciekaw jestem, czy takie serwisy jak Nikoncafe.com, Nikonrumors.com itp. też będą musiały zmienić nazwę?
    Bo w końcu to pismo wytoczone niby z Japonii, czyli tyczy się całości, a nie tylko Polski.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Nie wiem jakie w Polsce jest prawo, bo straszenie to jedno, a wyrok to co innego.

Ciekawe, czy ta strona poniżej też jest postrzegana przez korporację Nikon jako nieuczciwa konkurencja.

Na pewno nikt nie pomyśli, że jest sponsorowana przez Nikona.

W każdym razie, w wolnym kraju, mogą właścicielce tej strony skoczyć.

http://www.nikonsucks.org/

Dopiero zaczyna Awatar GoRo3
    Miasto
    In the neverland

Domyślnie

Witam!
    Temat dla Polskiej strony jest z góry przegrany. Polskie prawo nie opiera się na precedensach.Z wymienionych artykułów jasno wynika, że jeśli ktoś bez zgody właściciela "marki" lub "loga" używa go do celów komercyjnych(serwis) i/ lub społecznościowych(forum; a i przy dobrych prawnikach można udowondnić że forum również mogło być komercyjne) musi na rządanie właściciela marki odstąpić od wykorzystywania owego znaku lub zapłacić za licencję. Podejrzewam że w przypadku Nikona opłata licencyjna była by zabójcza dla danych podmiotów.
    Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Ciekaw jestem, czy takie serwisy jak Nikoncafe.com, Nikonrumors.com itp. też będą musiały zmienić nazwę?
    Bo w końcu to pismo wytoczone niby z Japonii, czyli tyczy się całości, a nie tylko Polski.
    Na pierwszy rzut oka tak, ale właścicielem marki jest Nikon corp. i mogą wybiórczo zezwalać na udostępnienie Loga. Polskie forum zaczeło narzekać to zakręcili kurek, inne serwisy będą grzeczne to wszystko będzie po staremu. Wolność Tomku w swoim domku.
    Aczkolwiek Ja uważam że poprostu nowy prezes robi porządki. Nazwa Nikon jest tak szeroko rozpoznawalna że chcą mieć nad nią kontrolę, w końcu forum było prywatną inicjatywą i jak Nikon chciał by je cencurować to mogli by się na niego wypiąć. Zatem w ramach prewencji odcinają się pierwsi.

P.S. Albo może Nikon już przewidział że Kaczyński wygra wybory i prewencyjnie ucieka z polski...(wolna inwencja twórcza autora, nie bijcie).
    R.I.P. Canon EOS400D + Sigma 24-60 f:2,8 EX DG + ef 50mm f1:1,8 MKII + Tamron 55-200mm f1:4-5.6 Di II MACRO+ Grip JENIS C400DP + plecak Lowepro R.I.P

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Nikon jako firma ma tu pewna racje bytu, bo rzeczy typu nazwa, logotyp itd. itp. sa chronione i obowiazuja tu dosc scisle reguly postepowania. polecam kiedys podpytac znajomkow z agencji reklamowych (albo PR duzej firmy) o tzw. ksiege identyfikacji wizualnej i zobaczyc z czym sie je chocby taka glupia rzec zjak uzycie logo firmowego na wizytowce, papierze firmowym czy nawet pamiatkowym papierze toaletowym (nawet tam nie zobaczy sie zielonego napisu Coca-Cola albo napisu Canon jakas czcionka bezszeryfowa! ).

natomiast sposob zalatwienia sprawy jest conajmniej nietaktowny i niedelikatny i pokazuje wyraznie, ze ktos w kraju przekwitlej wisni lub polskiej centrali Nikona nie rozumie jak wazne sa takie spolecznosci internetowe, szczegolnie na wyzszej polce.

pozostaje pozdrowic wlodarzy i zyczyc im poprawy podejscia do klienta. i zyczyc niewolnikom tej marki pomyslnego rozwiazania sprawy.

pozdrawiam pieszczac moje pelnoletnie juz 300/4 (UG0400) ktoremu, byc nie moze, zadne gumy nie odchodza
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna Awatar GoRo3
    Miasto
    In the neverland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Nikon jako firma ma tu pewna racje bytu, bo rzeczy typu nazwa, logotyp itd. itp. sa chronione i obowiazuja tu dosc scisle reguly postepowania. polecam kiedys podpytac znajomkow z agencji reklamowych (albo PR duzej firmy) o tzw. ksiege identyfikacji wizualnej i zobaczyc z czym sie je chocby taka glupia rzec zjak uzycie logo firmowego na wizytowce, papierze firmowym czy nawet pamiatkowym papierze toaletowym (nawet tam nie zobaczy sie zielonego napisu Coca-Cola albo napisu Canon jakas czcionka bezszeryfowa! ).
    No tak masz rację, tylko że sprawa się rozbiła o użycie loga bez licencji a nie zmianę jego kształtu, czy kolorów. Dalej uważam że Nikon może przymknąć oko na jedne serwisy a innym zakazać bo to jest jego logotyp i może z nim robić co chce.
    Nie podważam sensowności jego postępowania, bo sam bym tak zrobił. I prawda jest taka że cała sprawa rozejdzie się po kościach, a i tak nikt z tego powodu nie przejdzie na inny system.
    Pozatym jest to typowy punk widzenia korporacji na sprawę małych społeczności, gdyby im się taki ruch nie opłacał to by go nie wykonali. Zapewniam że jest sztab ludzi którzy przeanalizowali czy warto czy nie warto...

W takim razie życzę 100 lat twojemu 300/4

Pozdrawiam
    R.I.P. Canon EOS400D + Sigma 24-60 f:2,8 EX DG + ef 50mm f1:1,8 MKII + Tamron 55-200mm f1:4-5.6 Di II MACRO+ Grip JENIS C400DP + plecak Lowepro R.I.P

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Myślę, że problemem jest raczej fakt, iż świat międzynarodowego biznesu, postrzega Polskę ciągle jako miejsce, gdzie po ulicach chodzą białe niedźwiedzie, a prezydent zginął w wypadku dwupłatowca w czasie pierwszych prób oderwania się od ziemi. Dlatego centrale niektórych wielkich korporacji podchodzą do swoich przedstawicielstw i ich obsady, bardziej jak do faktorii kolonialnych, niż do poważnych instytucji. Stad sobiepaństwo i tumiwisizm tychże, spowodowane brakiem kontroli korporacyjnej.

Aczkolwiek wg pani od PR Nikona to efekt "porzadkowania stron www".
    w wolnym tłumaczeniu - na te które piszą o nas dobrze i te które nie mają prawa w ogóle o nas pisać

Przepraszam - trzeba być debilem by myśleć, że w internecie da się kogoś zakneblować. Na sposób znajdzie się inny sposób. Jakoś mnie to nie martwi, tylko właściciele nikonów jakoś tak oklapli,... oni tacy profesjonalni, łatwopalni, całym sobą za firmą ni con a dostali pałą przez łeb by zrozumieli kto tu rządzi i kto jest dla kogo JAk by cię ukochana żona zdradziła z windziarzem.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ci panowie, czy ich lubimy czy nie wiedzą co robią. Kilka dni temu zaczepił mnie na treningu kolega, który miał niejasne wrażenie, że coś tam pstrykam. Właśnie zamierzał kupować d90 z jakimś szkłem, choć nie wiedział z jakim, to wiedział, że dają kartę 8gb gratis. Godzinę mu tłumaczyłem co ma przeczytać, na co zwracać uwagę, w telefonie powypisywałem mu adresy tanich sklepów itp.. Co głąb zrobił? Polazł do tego fotojoke'a i wyszedł z d90 z kartą. Nawet teraz nie wie, jakie ma tam szkło.
    (...)
    Ciekawe czy to przypadłość ludzi z treningów? U mnie też taki sam "muł" na treningu się trafił. Efekt? Nikon d90 + tamron 17-50.
    A zdjęcie? Do bani, panie, do bani...

Domyślnie http://forum.nikoniarze.pl/

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Jakie Forum takie draki.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów