Pitu pitu, cała masa ludzi dobrze z fotografii żyje, o psuciu rynku płaczą jedynie mało obrotni i bajko pisarze.
Pitu pitu, cała masa ludzi dobrze z fotografii żyje, o psuciu rynku płaczą jedynie mało obrotni i bajko pisarze.
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
moge byc bajkopisarzem :-)
ja żyje tylko z fotografii, niczym innym sie nie zajmuje wiec nie wiem czy jestem malo obrotny, ale moge byc, skoro takie jest Twoje zdanie
podam przyklad z ostatnich dni, zgłosiła się do mnie firma chcąca zakupić zdjecia sportowe do jakieś ogromnych banerów, 5 metrów na 2 metry, czy jakos tak, chcieli 6 zdjec w wersji elektronicznej z żuzla i siatkówki a z tego dwa poszły by na banery
zaproponowałem cene, dosc konkretna, mieli sie odezwac pare dni pozniej, nie oddzwonili nawet (brak szacunku), potem z innego zrodla dowiedzialem sie ze kupili owe zdjecia za jakieś marne 100zł
takich sytulacji jest wiele w ciagu roku, ja sie tym nie przejmuje za bardzo, ceny ktore podaje sa zawsze lekko zawyzone nawet, bo mi to obojetne czy sprzedam czy nie, fotografia sportowa nie jest moim zrodlem utrzymania i inigdy nie bedzie
Jeden z portali szuka fotografów do wykonywania zdjęć z imprez. 2-3 kluby jednej nocy. Warunek - wykonanie pierwszego zlecenia za darmo. Następnie "oceniają i udzielają rad" i możliwe, że cię zatrudnią.
Niech każdy fotograf ma możliwość wypróbowania za darmo 1 raz każdej restauracji, warsztatu samochodowego, sklepu, fryzjera itd.
Jeśli to zgodne z regulaminem forum to dodam później link do tej oferty.
zieli33-jeżeli ktoś ma parcie a nie ma PF to taka oferta może być atrakcyjna dla fotografa
Miałem prawie identyczną sytuację. Najpierw klub zadzwonił, że chciałby jedno zdjęcie na bilboard promujący mecz. Jako, że wiem, że Klub ledwo ciągnie stwierdziłem - czemu mam im nie pomóc. I to był mój błąd. Słowa dziękuję nie otrzymałem! Za to po pół roku zadzwonił do mnie menager klubu, że robią "klubowy napój energetyzujący" i chcą moją fotkę na etykietę butelki. Więc mówię, że nie ma problemu, ale skoro klub na tym zarabia ja też muszę. Podałem cenę zdjęcia - oczywiście było zdziwienie, że chce kasę. Więc wytłumaczyłem Panu, że za "dziękuje" to ja przysłowiowego chleba i sprzetu nie kupię, i ZUSu nie zapłacę. Owszem gazeta mi płaci za te zdjęcia ale to nie znaczy że innym oddam je za darmo. Pan obiecał za 2 dni zadzwonić - oczywiście wzięli fotkę od jakiegoś "łepka" pewnie za satysfakcję z podpisu na etykiecie....
Ludzie zacznijcie cenić swoją pracę, sprzęt....
Porównanie od czapy, bliżej rzeczywistości będzie:
1. Fotograf-amator - normalna kobieta, daje tylko swojemu facetowi, czasem może jakiś skok w bok, ale tylko w najbliższym otoczeniu. Nigdy obcemu!
Wojenki 3 z 2 ma w zasadzie gdzieś, ale widzi różnicę pomiędzy nimi i usługami świadczonymi przez obie grupy. Sama by 2 nie została za żadne skarby. 3 być może, ale ma świadomość, że jeśli hobby stanie się pracą, to czar pryśnie. Jeśli dostanie propozycję od klienta za tanie wino, zasugeruje mu samogwałt.
2. Fotograf-amator-pro-wannabe - akademikowa (...), która daje każdemu za tanie wino marki "akredytacja".
Dwójce marzy się praca 3, ale rzeczywistość jest brutalna. Dając byle komu za wino złapała wszelkie możliwe VD i nikt normalny jej już za kasę nie będzie chciał. Pozostanie tanią szmatą do końca swoich dni, choć jeszcze o tym nie wie (lub nie przyjmuje do wiadomości).
3. Pro/rzemieślnik - pro..stytutka
Nie ma pretensji do 1, ale tzw. konkurencja 2 w dobie kryzysu branżowego dotkliwie odczuwa konkurencję 2. W końcu, ekhm, sprzęt mają taki sam, a sporo klientów o tym, że złapało mendy dowie się dopiero po fakcie.
Różnicy w jakości usług (chociaż bywa ogromna) nie poczuje, bo od dawna korzysta tylko z usług akademikowych cichodajek i już nie pamięta jak to jest z profesjonalistką.
Z którą grupą się identyfikujesz?![]()
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Pięknie napisane![]()
ja chyba 2 ,ale wersja nie Akademicka-tylko Dyskotekowa-daję bo lubię.lub z nudów![]()
z żadną, bo to jest dopiero "Porównanie od czapy", przy tym ewidentna obraza niektórych userów, w stylu "pozostanie tanią szmatą do końca swoich dni".. nie wiem czym się kierujesz, ale chyba ton wypowiedzi nie godny takiego forumowicza.. do mnie nie przemawia i nie uraża, ale chyba lekko pojechałeś po bandzie..
#
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...