no i oczywiście gazetki kolorowe gdzie ewidentnie widać jak coś jej słabej jakości .... generalnie brukowce i prasa codzienna to szybkość i znalezienie się w odpowiednim czasie i w odpowiednim miejscu, co do sprzętu wystarczy nawet komórka ... taka jest rzeczywistość ... albo mieć cokolwiek albo się wypada z interesu, już kiedyś tam czytałem ze reporterka z prawdziwego zdarzenia perfekcyjne kadry i to coś na obrazku coraz częściej przechodzi do lamusa
Canon FF
25 zł za 60 zdjęć? Niektórzy widze myślą że migawka w aparacie jest wieczna. Ludzie szanujcie swój czas. Za taką zakę nie zarobi się nawet na amortyzację sprzetu.
bolączką niektórych regionów Polski jest to jest dupna amortyzacja sprzętu i wszelkiego rodzaju szarańcza na zlecenia czyli małolaty z jakimś sprzętem z niższej polki która takiego wydawce praktycznie nic nie kosztuje, przebić się przez coś takiego ze swoim cennikiem praktycznie graniczy z cudem,
większość odbiorców poza fotografia ślubna i reklamowa czy tez przyrodnicza nie zwraca uwagi na jakość i kadry, ten rynek jest bezlitosny i nie ma tam czasu na sentymenty
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dlatego do reporterki na potrzeby mediów najlepiej nabyć jakiś tani ale szybkostrzelny sprzęt + lampa błyskowa, z praktyki wiem ze nawet nieostre lub poruszone zdjęcia wyglądają akceptowalne na wydruku gazetowym
Ostatnio edytowane przez arrow ; 19-04-2010 o 10:25 Powód: Automerged Doublepost
Canon FF
Co do akredytacji jak się okazuje ludzie, którzy cenią swoje zdjęcia na 0zł i za taką sumę odstępują portalom czy innym mediom nie mieli nawet problemu dostać akredytacji na sobotnie uroczystości żałobne w Warszawie. A potem ścisk niemiłosierny...
czytając cały ten wątek moge tylko napisać, że uwielbiam stwierdzenia ''psuć rynek" i "nie dają zarobić".hahaha
To tylko zabawa...nie spinajcie się...
psuc , psuja i nie oni jedni , w kazdej branzy ktos psuje
ale pisanie ze nie daja zarobic jest juz zenujace ...
no comment...
Bo najefektywniejszą ekonomicznie działalnością w dziedzinie fotografii jest ... pozyskiwanie dotacyj z "mumii Europejskiej"
zdRAWKi
Fotograf platoniczny
Widze że nikt z was nie pamięta jak cielęciem był ;/
a z drugiej strony to co mam poradzić na to że ktoś mi płaci tyle, jakbym miał możliwość pracy za 100 od takiej galerii to byłbym wniebowzięty, no ale co ??
KA-PI-TA-LIZM!!
30D + 17-75 4.5 5.6 IS + 50 1.8 + chęci
I eat EMO children for breakfast