Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Idealny zestaw na egzotyczną wyprawę

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Jakbym miał ten zestaw, to na wycieczki pewnie brałbym wszystko i dźwigał z uśmiechem na ustach
    Ciekawe jak szybko "miejscowi" by ci ten uśmiech zdjęli z twarzy ;]

Co do tematu :
    5d + 25-105 f/4 IS + jakieś UWA na ff (tanio - tamron lub sigma 17-35; samciamciang 14mm f/2.8, drożej canon 17-40, najdrożej 16-35) + polar i wygodna torba do noszenia tego (lub plecak kto co woli)

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

brałbym wszystko i dźwigał z uśmiechem na ustach
    Przez pierwsze 3 dni... Potem by Ci zniknął ten uśmiech i nie z powodu kradzieży...
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    wygodna torba do noszenia tego (lub plecak kto co woli)
    po 2 tygodniach łazenia z pięciokilogramową torbą w 30 stopniach stwierdziłam, że nigdy więcej i skupiłam slinga... ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No z torby to ja też zrezygnowałem. Ze swoich osiągnięć dźwiganiowych mam za sobą 5dniową wycieczkę letnią w Karkonosze, gdzie łączna waga bagaży wynosiła 30kg (specjalnie się zważyłem ze wszystkim na sobie). Były siódme poty, ale wiedziałem że to konieczne. Po pierwszym dniu hasałem z tym wszystkim po górach aż się kurzyło (Serio - fotografowanie daje mi jakąś niepowtarzalną moc - zapominam o wszystkich potrzebach i niewygodach, zdjęcie najważniejsze!)

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rebel78 Zobacz posta
    Zakładając, że wyjeżdzamy na Malediwy, Seszele, Bora Bora czy inne tego typu miejsce. Jaki idealny zestaw (obiektywy, filtry itp) trzeba skompletować na taki wyjazd ?
    Jak dla mnie, to bardziej wartościowe byłoby zapoznanie się z docelowym terenem, tak aby mieć już przed wyjazdem pewne pomysły na fotki - jakieś ciekawe miejsca itp. Sam sprzęt jest wg mnie mniej istotny. W szczególności, mając niewielkie doświadczenie z nowym sprzętem, można być mocno rozczarowanym z efektów końcowych. Lepiej chyba zabrać coś sprawdzonego i przetestowanego, ale to moje zdanie ;-)

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Tydzień temu wróciliśmy z kolegą z fajnej wyprawy. Ja wziąłem 5II z 24-70, on tę samą puszkę z 24-105. Mogę pokazać swoje zdjęcia i w kontrze zacytować dosłownie jego bluzgi. Mniejsze nie zawsze znaczy lepsze, szczególnie gdy mamy hopla na punkcie jakości.
    Mi to się jednak wydaje, że tu wcale nie chodziło o sprzęt, a o fotografa :-) Szczególnie po obejrzeniu zdjęć - jestem niemal pewien, że większość z nich wyszłaby Tobie podobnie o ile nie identycznie jak byś użył 24-105...

Ja powinienem się zamknąć zanim napisałem cokolwiek. Efekt jest taki, że zaraz naskoczą na mnie wszyscy właściciele 24-105, a tego akurat pragnę uniknąć.
    Jest cały wątek w obiektywach o tych szkłach. Wrzucałem nawet jakieś sampelki jak miałem oba w domu. Poczytasz rożne opinie, wybór będzie prostszy.
    Z rzeczy, których nie znajdziesz: zacinający deszcz szybciej dostanie się pod mniejszą osłonę dłuższego zooma.
    ...jestem właśnie tym posiadaczem 24-105 :-) ale wcale nie chcę stawać w jego obronie - nigdy nie pracowałem na 24-70. Uważam jednak, że dla wielu osób różnice w fotkach, wykonanych obydwoma obiektywami byłyby niezauważalne - jeśli by je odpowiednio obrobić... Co do deszczu, to się nie wypowiem, raz mi się zdarzyło robić zdjęcia w deszcz i wcale mi się to nie podobało ;-)

No z torby to ja też zrezygnowałem. Ze swoich osiągnięć dźwiganiowych mam za sobą 5dniową wycieczkę letnią w Karkonosze, gdzie łączna waga bagaży wynosiła 30kg (specjalnie się zważyłem ze wszystkim na sobie). Były siódme poty, ale wiedziałem że to konieczne. Po pierwszym dniu hasałem z tym wszystkim po górach aż się kurzyło (Serio - fotografowanie daje mi jakąś niepowtarzalną moc - zapominam o wszystkich potrzebach i niewygodach, zdjęcie najważniejsze!)
    Malediwy, Seszele, Bora Bora.... tam to można zabrać walizkę sprzętu, a i tak się nie zmęczysz... Tam przecież nie ma gdzie chodzić ;-) Ja bym tam zabrał głównie jakąś portretówkę dla tej prywatnej modelki...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Jak dla mnie, to bardziej wartościowe byłoby zapoznanie się z docelowym terenem, tak aby mieć już przed wyjazdem pewne pomysły na fotki - jakieś ciekawe miejsca itp.
    I właśnie tego nie lubię, bo najczęściej miejsca polecane w internecie są już oklepane i zazwyczaj nie zrobimy lepszych fot, niż już są Lubię iść na żywioł, nie odwiedzić muzeów, zamków, ... a powłóczyć się po niby zwykłych, a czasami bardzo zaskakujących uliczkach i innych miejsach...

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

I właśnie tego nie lubię, bo najczęściej miejsca polecane w internecie są już oklepane i zazwyczaj nie zrobimy lepszych fot, niż już są Lubię iść na żywioł, nie odwiedzić muzeów, zamków, ... a powłóczyć się po niby zwykłych, a czasami bardzo zaskakujących uliczkach i innych miejsach...
    Zupełnie nie o to mi chodziło - raczej o zapoznanie się z kulturą, życiem lokalnym, ukształtowaniem terenu, kierunkami geogr, mapą itd. Miałem na myśli raczej czytanie i poszerzanie wiedzy - uruchomienie wyobraźni niż oglądanie i powielanie tych samych ujęć. Ale ja jestem takim typem, co to lubi mieć garść dodatkowych informacji o celu podróży, po to, żeby po powrocie nie żałować, że gdzieś tam nie zajrzałem... Natomiast żywioł ma też swój urok, ale w moim przypadku najczęściej kończył się ograniczonymi pomysłami na miejscu... W końcu każdy jest inny :-)

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To ja spytam z innej strony: gdzie na wyjeździe czuliście się autentycznie zagrożeni?
    Ja od razu mogę wrzucić dwa miejsca, zresztą nie daleko siebie: Kotor w Czarnogórze po zmroku i Albanię, nawet w świetle dnia. Co prawda nie doszło nigdy do żadnych konkretów, ale atmosferę "sensacji wieczoru", żeby nie napisać "dania głównego" da się przecież wyczuć.

Dla przeciwwagi miejsca, gdzie można zostawić aparat na długie naświetlanie, pójść na browar i wrócić obejrzeć efekt: na pewno Lazurowe Wybrzeże i Toskania. W zasadzie Praga chyba też, choć tam trafiają się podpici studenci, nasi też. Znajomi twierdzą, że Indie są bezpieczne. Coś jeszcze?
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co do pytania wyżej - tuż obok mojego domu, jak wieczorkiem sobie wyszedłem popstrykać parę klatek nową piątką. Generalnie, pierwsza w nocy, w oddali szum hordy dresów, jeszcze jakaś dziewczyna się darła żeby jej pomóc, no i weź tu rób foty. Eh, wola...

A z tych bezpiecznych miejsc wymieniłbym na stówkę stany zjednoczone (teksas, kalifornia, arizona), jak wyżej, lazurowe wybrzeże no i w sumie to tyle, z moich doświadczeń.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To ja spytam z innej strony: gdzie na wyjeździe czuliście się autentycznie zagrożeni?
    Liban - w dzielnicy szyickiej, Sri Lanka na lotnisku w Colombo po ogłoszeniu alarmu.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów