Strona 1 z 35 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 402

Wątek: 5D i walka z FF

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie 5D i walka z FF

Witam.
    Nie wiem czy miał ktoś taką sytuację u siebie.Kupiłem miesiąc temu 5D i po podpięciu 35/2 i 85/1,8 stwierdziłem Front Focus ok 1cm (ostrze na oko żonki a ostrość w okolicy nosa). Poprzednio używałem tych szkieł na 30D i każde trafiało w punkt gdzie ostrzyłem. Sprawdzałem też na kumpla 40D i tez idealnie trafiały. Dla pewności podpiąłem jego 50/1,4 które także trafia idealnie z 40D....na 5D Front Focus.
    Stwierdziłem,że to wina body i wysłałem aparat wraz ze szkłami na Żytnią. Minęło półtorej tygodnia, dzwoni do mnie Pan i mówi ze aparat został wyregulowany ale stwierdzono, że szkła mają FRONT FOCUS .Opowiedziałem całą historię z praca szkieł na 30D i 40D ale Pan swoje...szkła mają FF. Stwierdziłem by nie ruszali nic w szkłach i odesłali sprzęt do mnie. Dzisiaj aparat ze szkłami został mi dostarczony.W środku znalazłem kartę z wykresem regulacji i opisem ''Aparat miał BF (Back Focus)''. Podpiąłem zatem obiektywy i co się okazało FF jest jeszcze większy...ok 1,5cm.

Czy ktoś mi jest w stanie wytłumaczyć ta całą sytuację.Czy na Żytniej mają dobrze skalibrowany sprzęt wg którego regulują nasze aparaty i obiektywy ?

BTW.Jutro całość wraca na Żytnią....chcę wierzyć,ze się nie rozczaruję.

Dzisiaj wymiekłem
    Ostatnio edytowane przez Richie ; 05-02-2008 o 20:30
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Zablokowany

Domyślnie

I wywal tu 5-6 koła na body. Rich - współczuję i życzę powodzenia!

Zablokowany

Domyślnie

Olej Żytnią i wyślij do serwisu za granicę. Zapłacisz tylko trochę drożej za wysyłkę. Jeżeli nie masz europejskiej gwarancji (a ostatnio zazwyczaj dają, ale nie wiem jak z lustrami) to nie wiem czy zrobią za darmo. Najlepiej jest wysłać e-mail i się zapytać.

Smile

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    Olej Żytnią i wyślij do serwisu za granicę. Zapłacisz tylko trochę drożej za wysyłkę. Jeżeli nie masz europejskiej gwarancji (a ostatnio zazwyczaj dają, ale nie wiem jak z lustrami) to nie wiem czy zrobią za darmo. Najlepiej jest wysłać e-mail i się zapytać.
    Jesli ktos chcialby gdzies za granica to polecam w Austrii:
    Najlepsza firma w Austrii, chociaz jest kilka w Wiedniu to profi.sklepy z Wiednia sla do nich w Linz-u bo sa super. W razie czego to moge pomoc w dogadaniu sie itd. Wystarczy PW.Pozdro
    ps: moj trabant jest tam wlasnie teraz z 24-70L

Fa. Schuhmann GmbH
    Gablonzerweg 18
    4030 Linz

Kontakt
    Tel.: +43 (0)70 38 22 80
    Fax.: +43 (0)70 38 22 80 8
    Mail: office@schuhmann.atDiese E-Mail Adresse ist gegen Spam Bots geschützt, Sie müssen Javascript aktivieren, damit Sie es sehen können
    URL: http://www.schuhmann.at

Bankverbindung
    Raiba Kleinmünchen
    Kto: 520.007
    BLZ: 34226
    Iban: AT823422600000520007
    BIC: RZOOAT2L226

Ust-Id-Nr.: ATU 23270902
    Firmennummer: 88728H
    Gerichtsstand: Linz
    Ostatnio edytowane przez schuvi ; 20-02-2008 o 16:39
    C-40D + C-BG E2N + C-EF50 f1.4 + C-EFS17-55 f2.8 IS USM + C-EF24-105 f4L IS USM + C-EF70-200 f2.8L IS USM + Speedlite 430EX+580EX + 2xSanDisk-III 4gb + Lowe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8L)

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I tutaj zaczynam bezczelnie wietrzyć spisek.
    Idę o zakład, że szkieł nie masz na gwarancji... Dlaczego tak wnioskuję?
    Otóż kiedyś koleżanka śmiała mieć BF w swojej 5tce. Miała szklarnię aż miło, wszystko pięknie śmigało ze wszystkimi aparatami, które tylko mogliśmy przyłączyć. A z jej 5tką było nieostro. Mało tego, moje szkła z jej 5tką też nie ostrzyły. Wniosek co jest zepsute potrafiłby wyciągnąć nawet debil.

Niestety, nie ekipa z Żytniej. Robili dotąd, aż koleżanka zgodziła się na wyregulowanie szkieł. Ponieważ żadne z nich nie było na gwarancji, to regulacja szkieł była odpłatna. Wcześniejsze regulacje korpusu powodowały, że jedne szkła ostrzyły, inne nie. Czasem to był kilkumilimetrowy błąd przy 50/1.4, czasem 1.5metrowy przestrzał przy 100-400L. Koleżanka zawsze dostawała piękny wykres, jak to sprzęt świetnie działa. Niestety tylko na papierze.

Wszystkie bóle ustąpiły, gdy zdesperowana zgodziła się na regulację szkieł do body. Oczywiście musiała za to dodatkowo zapłacić.
    Aha, szkła po regulacji działały z innymi body. Czy coś z nimi w ogóle było robione, to nie wiem, w każdym razie po takiej płatnej naprawie, zestaw działał poprawnie. Koniec bajki.
    Jarek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Mało tego, moje szkła z jej 5tką też nie ostrzyły. Wniosek co jest zepsute potrafiłby wyciągnąć nawet debil.
    [...]
    Wszystkie bóle ustąpiły, gdy zdesperowana zgodziła się na regulację szkieł do body. Oczywiście musiała za to dodatkowo zapłacić.
    Aha, szkła po regulacji działały z innymi body. Czy coś z nimi w ogóle było robione, to nie wiem, w każdym razie po takiej płatnej naprawie, zestaw działał poprawnie. Koniec bajki.
    A z Twoją piątką teraz te szkła "po regulacji" ostrzą tak jak wtedy? Bo jeśli tak, to rzeczywiście wygląda na przewał...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    A z Twoją piątką teraz te szkła "po regulacji" ostrzą tak jak wtedy? Bo jeśli tak, to rzeczywiście wygląda na przewał...
    Przed regulacją sprawdziliśmy wszystko dokładnie. U mnie działało wszystko, na puszce koleżanki regularne kłopoty. Po tych wszystkich naprawach (sprzęt wiele razy wracał do poprawek, aż w końcu "skalibrowano" szkła) wykonałem jedną dużą sesję na dwóch puszkach (moja i koleżanki) z kompletnym wymieszaniem szkieł (wiele razy zmieniane na obu korpusach i jej i moje). Nie było najmniejszych problemów przy ok. 1000 klatkach, więc powtarzalność chyba była. W tej chwili nie mam już dostępu do tamtych naprawianych szpargałów, więc nie bardzo mam jak się podeprzeć plikami. Zresztą po co, naprawdę wszystko było ok i nie byłoby co pokazywać.
    Jarek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie było najmniejszych problemów przy ok. 1000 klatkach, więc powtarzalność chyba była. W tej chwili nie mam już dostępu do tamtych naprawianych szpargałów, więc nie bardzo mam jak się podeprzeć plikami. Zresztą po co, naprawdę wszystko było ok i nie byłoby co pokazywać.
    To może poprosimy jakiegoś dziennikarza wśród nas o "śledztwo dziennikarskie"? Zwłaszcza, że mając nowe jedynki można się pokusić o jako-takie sprawdzenie szkieł przed i po...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

No ale przeciez niedawno to samo opisyuwalem. Moje 5D okazalo sie miec BF co wyszlo dopiero przy uzyciu 50 1.4 i 85 1.8
    Umowilem sie z serwisem ze mi na poczekaniu zrobia. Pojechalem do wawy, zostawiel sprzet , zgodzilem sie na regulacje szkiel jesli bylaby taka potrzeba - tylko dlatego bo chcialem w tym samym dniu odebrac sprzet, i nie miec wiecej dylematu- kalibrowac-nie kalibrowac. Po odebraniu sprzetu powiedziano mi ze aparat mial BF jak sugerowalem ale ze 4 na 5 szkiel musieli wykalibrowac (na 2 mialem gwarancje). Nie wiem czy wykalibrowali szkla czy w ogole ich nie ruszyli, zaplacilem 200 pare zloty za kalibracje 50 1.4 85 1.8 i 70-200 4 IS.
    Nie udowodnie im ze ruszali czy nie ruszali ale wiecie co? Wali mnie juz to. Zaplacilem - trudno. Za to moj aparat smiga jak powinien, szkla z ktorymi mialem BF w ogole jak reka odjal, 1.4 w pelni uzywalne, 1.8 na 85 w pelni uzywalne, wszystko gra i buczy.
    Ktos powie ze glupi bo zaplacilem za nic (co dziwne szkla dobrze ostrzyly na 40D i teraz nadal ostrza ok wiec wychodzi ze ich jednak nie ruszali) tylko, ja w ciagu dnia dostalem naprawiony sprzet, a Wy macie dylemat i znow trzeba wysylac i znow trzeba czekac i znow bedzie nie tak i znow bedzie odsylanie.
    (marekb ponad pol roku walczyl z nimi o kalibracje)

Dlatego powiem tyle... jesli stac was na oplacenie kalibracji, (50 1.4, 85 1.8 kosztuja po 61 zl, najdrozsza kalibracja to 150 zl za np 70-200 4 IS czy 2.8) to zaplaccie i spijcie spokojnie a nie sie szarpcie bo to nie zawsze warto.
    Ja za szkla z US i tak zaplacilem 50% ceny PL wiec placac za kalibracje nadal jestem na plus.....

A to ze body za 6 kawalkow ma problemu? Ja za mojego 5D dawalem jeszcze 9 tys! A co maja powiedziec ci ktorzy za 1Ds Mark III dali ponad 20 kawalkow i wtopa z AF? Przy masowkach niestety beda niedorobki i tyle

Jesli Canon PL praktykuje pobieranie kasy za nic, to i tak nie zdzialacie wiele i tylko nerwy stracicie. Warto?

Sprawdza się stara zasada, dla centymetrowego błędu fokusu lepiej sobie du*y nie zawracać i focić dalej.
    Nie zgodze sie z tym zupelnie. Po to kupuje obiektyw 1.4 czy 1.8 zeby korzystac z tych przyslon a nie , jak to mi mowila babka w sklepie - niech pan przymyka do 4 i bedzie ok. Do tego celu kupie o ponad polowe tanszy obiektyw o swietle 4. Ja na szczescie problem zazegnalem.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 05-02-2008 o 21:26
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    No ale przeciez niedawno to samo opisyuwalem. Moje 5D okazalo sie miec BF co wyszlo dopiero przy uzyciu 50 1.4 i 85 1.8
    Umowilem sie z serwisem ze mi na poczekaniu zrobia. Pojechalem do wawy, zostawiel sprzet , zgodzilem sie na regulacje szkiel jesli bylaby taka potrzeba - tylko dlatego bo chcialem w tym samym dniu odebrac sprzet, i nie miec wiecej dylematu- kalibrowac-nie kalibrowac. Po odebraniu sprzetu powiedziano mi ze aparat mial BF jak sugerowalem ale ze 4 na 5 szkiel musieli wykalibrowac (na 2 mialem gwarancje). Nie wiem czy wykalibrowali szkla czy w ogole ich nie ruszyli, zaplacilem 200 pare zloty za kalibracje 50 1.4 85 1.8 i 70-200 4 IS.
    Nie udowodnie im ze ruszali czy nie ruszali ale wiecie co? Wali mnie juz to. Zaplacilem - trudno. Za to moj aparat smiga jak powinien, szkla z ktorymi mialem BF w ogole jak reka odjal, 1.4 w pelni uzywalne, 1.8 na 85 w pelni uzywalne, wszystko gra i buczy.
    Ktos powie ze glupi bo zaplacilem za nic (co dziwne szkla dobrze ostrzyly na 40D i teraz nadal ostrza ok wiec wychodzi ze ich jednak nie ruszali) tylko, ja w ciagu dnia dostalem naprawiony sprzet, a Wy macie dylemat i znow trzeba wysylac i znow trzeba czekac i znow bedzie nie tak i znow bedzie odsylanie.
    (marekb ponad pol roku walczyl z nimi o kalibracje)

Dlatego powiem tyle... jesli stac was na oplacenie kalibracji, (50 1.4, 85 1.8 kosztuja po 61 zl, najdrozsza kalibracja to 150 zl za np 70-200 4 IS czy 2.8) to zaplaccie i spijcie spokojnie a nie sie szarpcie bo to nie zawsze warto.
    Ja za szkla z US i tak zaplacilem 50% ceny PL wiec placac za kalibracje nadal jestem na plus.....

A to ze body za 6 kawalkow ma problemu? Ja za mojego 5D dawalem jeszcze 9 tys! A co maja powiedziec ci ktorzy za 1Ds Mark III dali ponad 20 kawalkow i wtopa z AF? Przy masowkach niestety beda niedorobki i tyle

Jesli Canon PL praktykuje pobieranie kasy za nic, to i tak nie zdzialacie wiele i tylko nerwy stracicie. Warto?

Nie zgodze sie z tym zupelnie. Po to kupuje obiektyw 1.4 czy 1.8 zeby korzystac z tych przyslon a nie , jak to mi mowila babka w sklepie - niech pan przymyka do 4 i bedzie ok. Do tego celu kupie o ponad polowe tanszy obiektyw o swietle 4. Ja na szczescie problem zazegnalem.
    tylko ja właśnie zapłaciłem za wszystko, body bo nie było na gwarancji a szkła bo z usa. I DALEJ NIE DZIALA, ja po prostu twierdze, ze sie na tym nie znają, a canon polska ma wszystkich w dupie i nie przepraszam za wulgaryzmy bo mam tej firmy dość ale nic nie poradze, bo cyms robic musze, i nie mowcie,że bym zmienił system bo to nie jest rozwiazanie..spytajcie Towersa (byloCichego - sory za pomylke) jak jego kumpel mial problem z D3 i 85 1,4...
    Ostatnio edytowane przez trampek ; 05-02-2008 o 21:52
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Strona 1 z 35 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów