Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Idealny zestaw na egzotyczną wyprawę

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Ja bym do 5D MkII wziął zdecydowanie i przede wszystkim 24-105/4 L IS.
    Tydzień temu wróciliśmy z kolegą z fajnej wyprawy. Ja wziąłem 5II z 24-70, on tę samą puszkę z 24-105. Mogę pokazać swoje zdjęcia i w kontrze zacytować dosłownie jego bluzgi. Mniejsze nie zawsze znaczy lepsze, szczególnie gdy mamy hopla na punkcie jakości.

Zwykle zabieram ze sobą jeden korpus, i 3 zoomy 16-200/2.8L. Do tego 50/1.4, który w zasadzie nic nie waży a daje przyjemność fotografowania inaczej. Zawsze mam też przyzwoity statyw z głowica architektoniczną (nogi mieszczą mi się na skos do walizki, głowica obok, najwyżej zapasowych butów nie wciskam). Teraz ostatni raz wziąłem lampę, szkoda ją wozić w skarpetkach, skoro do niczego się nie przydaje. Filtry to tylko polary i półszare cokiny.

W zasadzie nie ma sytuacji, której nie dałoby się tym obskoczyć. Oczywiście na safari wystarałbym się pewnie o 2x konwerter, w innej sytuacji pierścienie, lub w zależności od sposobu transportu dłuższe makro. Ale jak ktoś jedzie na specjalistyczną wyprawę, to na pewno wie, co zabrać.

Aha, ktoś wyżej pisał o 16-35 do widoczków. IMO to ostatnie szkło, do takich zastosowań. Ale tutaj każdy ma swoje przyzwyczajenia.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ja wziąłem 5II z 24-70, on tę samą puszkę z 24-105. Mogę pokazać swoje zdjęcia i w kontrze zacytować dosłownie jego bluzgi.
    Pokaż.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Pokaż.
    http://grabek.pl/podroze/?gallery=4 - na szybko, bez większych obróbek.
    Ale bluzgi kolegi zacytuję dopiero, jak ktoś Viteza zwiąże
    Jarek

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ja wziąłem 5II z 24-70, on tę samą puszkę z 24-105. Mogę pokazać swoje zdjęcia i w kontrze zacytować dosłownie jego bluzgi. Mniejsze nie zawsze znaczy lepsze, szczególnie gdy mamy hopla na punkcie jakości.
    Możesz napisać coś więcej? Na czym polegał problem ?

Pytanie jak najbardziej serio, bo od dłuższego czasu zastanawiam się które z tych szkieł wybrać do takich bardziej ogólnych zastosowań (uzupełnienie do stałek). Generalnie to, poza światłem, wszystko przemawiało za 24-105 (waga, IS, cena). Natomiast co do jakości, ergonomii itd. nie miałam możliwości osobiście sprawdzić, stąd moje pytania.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Możesz napisać coś więcej? Na czym polegał problem ?
    Ja powinienem się zamknąć zanim napisałem cokolwiek. Efekt jest taki, że zaraz naskoczą na mnie wszyscy właściciele 24-105, a tego akurat pragnę uniknąć.
    Jest cały wątek w obiektywach o tych szkłach. Wrzucałem nawet jakieś sampelki jak miałem oba w domu. Poczytasz rożne opinie, wybór będzie prostszy.
    Z rzeczy, których nie znajdziesz: zacinający deszcz szybciej dostanie się pod mniejszą osłonę dłuższego zooma.
    Jarek

Uprawnienia umieszczania postów