Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 82

Wątek: Stabilizacja przy 17-50 - jest sens ???

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Stabilizacja się przydaje, również przy ogniskowych 17-50. Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem żeby się komuś zepsuła, ale na pewno jest to możliwe :-) Nie spotkałem się też z odradzaniem kupowania obiektywów ze stabilizacją z powodu możliwości jej popsucia się :wink:

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rajax Zobacz posta
    Witam. Po Waszych wszystkich radach zdecydowałem że za mój budżet zdecyduję się na Tamrona 15-50, wcześniej brałem pod uwagę także Sigmę 17-70. Mam body Canona 40D.
    Pytanie mam takie (po rozmowie z gościem co ma więcej pojęcia o foto), czy w tych zakresach, warto ładować kasę w stabilizację ??!!
    Jak wiadomo, po pojawieniu się nowego Tamrona, cena starego spadła. Różnica ok. 500 zł na korzyśc tego bez stabilizacji.
    Czy prawdą jest że w tych zakresach stabilizacja jest zbędną i bardziej przydaje się przy wartościach np.70-300 ????
    Skoro masz taki problem, to znaczy, ze nie masz pojecia co, jak i kiedy chcesz
    fotografowac.

Ja bym wybral bez i zainwestowal w statyw, ktory przyda sie zawsze i wszedzie gdzie jest ciemno zamiast w stabilizacje do ultra szerokiego szkla.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Nie no MariuszJ, teraz to pojechałeś. Ludzie nie kupujcie szkieł z ISem, bo macie większe szanse na usterkę Ty chyba sobie jaja z ludzi robisz.

Do autora wątku. A tak serio to wszystko zostało ci już tutaj powiedziane. W tych zakresach zapewne IS jest mnie przydatny niż na długich mm, ale to zależy jeszcze co chcesz tym focić.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    To Ci jeszcze dowalę.

Stabilizacja to dodatkowy element w obiektywie, który może Ci się zepsuć.

Stabilizacja się przydaje, w każdym zakresie ogniskowych, w trzycyfrowych jej sens bardzo wzrasta.

Ja przychylałbym się do tego Tamrona bez stabilizacji - zyskasz na cenie, statystycznej bezawaryjności oraz ciężarze.
    matówka ci się zarysuje, lustro opadnie, klapka od baterii też może odpaść, porysujesz sobie LCD... losie!! po co w ogóle pakować kasę w lustrzanki skoro takie awarie?

Wynajdujesz w kolejnym wątku kolejne absurdalne argumenty. to taki sam dodatkowy element jak USM czy HSM i jakoś nikt nie patrzy na to że dźwiękowe silniczki też są awaryjne.. bez przesady!!

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Trochę za wcześnie, żeby to ocenić.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Ale psują się najczęściej elementy mechaniczne a taki tu dokładamy.
    w USM i HSM też dokładamy.. i?? .. patrz wyżej. to może i nie warto kupować statywu bo można pozginać sekcje, ukręcić gwint w stopce.

Odnośnie samego pytania.. był wątek o tytule mniej-więcej "wyższe ISO czy stabilizacja.." podałem tam PRZYKŁAD 3 zdjęć.. IMHO lepiej mieć jak nie mieć.. lampa, a i owszem - umiejętnie wykorzystana nie popsuje zdjęcia, nie narobi szkód.. ale częściej zastosujesz IS niż będziesz podpinał lampe - bo sie jeszcze może popsuje mechanizm zoom'a

.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Ja bym wybral bez i zainwestowal w statyw, ktory przyda sie zawsze i wszedzie gdzie jest ciemno zamiast w stabilizacje do ultra szerokiego szkla.
    To znaczy, że rzadko robisz zdjęcia w muzeach, zabytkowych kościołach (nie piszę o ślubach tylko o zwiedzaniu) i innych tego typu ciemnawych miejscach. W momencie, gdy jedziesz 1000 by zobaczyć sobie piękną katedrę i na miejscu widzisz zakaz używania statywu to masz wybór - stabilizacja lub kasza z matrycy. Ja wybrałem IS i nie żałuję.

Konkludując - w powyższych przypadkach się przydaje, a jeżeli nie robisz takich zdjęć to bierz bez stabilizacji.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    To znaczy, że rzadko robisz zdjęcia w muzeach, zabytkowych kościołach (nie piszę o ślubach tylko o zwiedzaniu) i innych tego typu ciemnawych miejscach. W momencie, gdy jedziesz 1000 by zobaczyć sobie piękną katedrę i na miejscu widzisz zakaz używania statywu to masz wybór - stabilizacja lub kasza z matrycy. Ja wybrałem IS i nie żałuję.
    Chyba sie nie zrozumielismy - ja uwazam, ze jak ktos sie zajmuje fotografia wnetrz profesjonalnie (lub polprofesjonalnie), to zaden IS nie zastapi mu statywu i porzadnych czasow naswietlen oraz ogniskowych. Jak kupujesz lustrzanke zeby cykac gdzie popadnie w trudnych warunkach, to wg mnie, po co mu lustrzanka i takie pytania

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Chyba sie nie zrozumielismy - ja uwazam, ze jak ktos sie zajmuje fotografia wnetrz profesjonalnie (lub polprofesjonalnie), to zaden IS nie zastapi mu statywu i porzadnych czasow naswietlen oraz ogniskowych. Jak kupujesz lustrzanke zeby cykac gdzie popadnie w trudnych warunkach, to wg mnie, po co mu lustrzanka i takie pytania
    ale nie zawsze mozesz uzyc statywu..
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Stabilizacja się przydaje, również przy ogniskowych 17-50. Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem żeby się komuś zepsuła, ale na pewno jest to możliwe :-) Nie spotkałem się też z odradzaniem kupowania obiektywów ze stabilizacją z powodu możliwości jej popsucia się :wink:
    Stabilizacja w C17-55 jest główną przyczyną problemów z jego awaryjnością. Mówimy oczywiście tu o Tamronie i pewnie niedopuszczalnie antycypuję. Robię to aby zaognić ten niesamowicie pasjonujący problem - co kurna kupić w ciemno, na kogo zwalić jak będzie źle i jak przekonać samego siebie że nie wydaliśmy pieniędzy na dobre samopoczucie.
    Skoro masz taki problem, to znaczy, ze nie masz pojecia co, jak i kiedy chcesz
    fotografowac.
    SEDNO SPRAWY, dzięki Pikczer.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 30-03-2010 o 11:35 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

aha :/
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    ale nie zawsze mozesz uzyc statywu..
    Nie zawsze tez masz dobre swiatlo - ja wtedy nie fotografuje a inni a i owszem.
    Chcesz pytac o robienie zdjec czy o robienie dobrych zdjec?
    Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    ... i na miejscu widzisz zakaz używania statywu
    A mozesz mi takowy zakaz pokazac, bo ja go jeszcze w swoim zyciu nie spotkalem...
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 30-03-2010 o 11:51 Powód: Automerged Doublepost

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów