I do takich "szczegolnych" przypadkow, nie sa potrzebne rozwazania nad profesjonalnym (drogim) sprzetem, tylko nad czyms, co tylko pozwoli nam uwiecznic chwile - a tu sprzetu pod dostatkiem. Nie przekonuj mnie do tego, bo jesli ktos chce po prostu cykac zdjecia lepsze czy gorsze, nie musi latac z lustrzanka i eLkami. Jesli jednak ktos mysli powaznie o fotografii i pyta o sposoby, to nie podam mu przeciez, ze tanim Tamronem z ISem na pokladzie bedzie wymiatac.
ps
w mojej galerii sa zdjecia z taniej 350D i 17-85 IS - ok, dalo sie ale co z tego. Polowe tego co moglem sfocic poszlo z wiatrem... :neutral:
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
Na Boga - czlowieku - czy Ty wiesz o co sie tu pytamy, czy nie? Jesli chcesz dostac info nt. jak zrobic byle jakie zdjecie w beznadziejnych warunkach, to pisz takie dozlowne pytania. Ale jak chcesz sie nauczyc fotografii i robic porzadne fotki, to nie pisz prosze, ze beznadziejne ujecie Ci ucieklo, bo sprzetu nie miales. Albo kup se osprzet warty min. 30.000 pln i spij spokojnie albo cykaj czym chcesz, zeby tylko "ujecie Ci nie przepadlo".
A jak chcesz nabijac tylko posty, to kloc sie ze mna dalej, ale polecam PM![]()
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Tu nie chodzi o sprzet za 30000zl!! Jak nie masz mozliwosci skorzystania ze statywu badz lampy to bez is masz wiekszy problem zeby zrobic zdjecie.
Tak jak napisal "mate00sh" - nie zawsze jest mozliwosc zrobienia zdjecia. Ty najwidoczniej robisz tylko wtedy gdy jestes przygotowany. Is jak najbardziej sie przydaje a temat wlasnie dotyczy IS wiec wiem co pisze.
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
ok, kazdy wie ze is sie przydaje ale w tym przedziale ogniskowych nie jest na tyle potrzebny zeby placic za niego 500 zl!!!i moze dla niektorych to grosze, ale dla niektorych duzo kasy.
szczerze jak bedziesz mial dlugie czasy to i is nie pomoze, ale mozesz sie ratowac podbiciem iso,
z reszta kazdy wie ze przy ciemnych scenach ratunkiem dla dobrej jakosci zdjec jest STATYW.
Moja opinia na ten tema jest jednoznaczna. Nie warto.
najwazniejsze to miec pasje....