skoro pro mozna kitem to tym bardziej 50/1.8
w sytuacji kiedy to szklo jest uzupelnieniem ogniskowych , taka plastykowa 50 wystarcza
no comment...
I tu sie zgodze. Ja jakos pierwsze slubiki przelecialem tylko 20 i 50 1.8 i jakos dalem rade. Szkielko zawsze przymykam do 2 lub 2.2.
Sorry ale nie rozumiem podejscia ze zarobkowo tym szklem robic nie mozna.
Sam zmienie 50 na 1.4 po jakims czasie jak bede mial wiecej pieniazkow ale puki co kiedy uzupelnia mi luke pomiedzy 28 i 85 nie widze sensu bo nie jest to moje glowne szklo.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
bo to taka maniera, ze do zarabiania mozna uzywac tylko super jasnych stalek.
to prawda ze ich swiatlo daje wieksze pole do popisu, ale powtarzam, nie jest niezbedne do robienia zdjec na slubach
jakie formaty zdjec dajecie klientom, ze szum z ISO1600 z takiego 500D bedzie widoczny i nie do zaakceptowania? a ile klientow wie w ogole co to jest szum?
jesli ktos lubiu uprawiac techniczny przerost formy nad trescia - jego sprawa
ps. tak, chcial bym miec zestaw 24L+35L+50L+85L![]()
a co jest nibyt nie tak z takim szklem jak 24-70L przy przyslonie 2.8? ba.. co jest nie tak z 50'tka 1.8 przy przyslonie 1.8? ze nie jest super zyleta jak przy f4? ale jakie ma to znaczenie, skoro i tak nikt potem tych zdjec nie oglada w 100% powiekszeniu poza Toba?
jest nie ostro? podostrz...
ze szum wylezie? (ten szumik z 5D nazywacie szumem?) zmniejsz fotke do 3000x2000pixeli i wyostrz ...
ze rozdzielczosc bedzie zbyt mala? czekaj czekaj.. ale zbyt mala do czego?!przeciez z 3000x2000 (50% rozdzielczosci 5D2) zrobisz 30x45cm i klienci beda to ogladali z rozdziawionymi buziami... z reszta nie z takich rozdzielczosci i nie z takich aparatow jak 5D robilo sie ogromne formaty i efekt przechodzil najsmielsze oczekiwania i ostatnia rzecza jaka przyszla ludziom do glowy bylo szukanie czy zdjecie jest ostre lub czy nie ma przypadkiem zbyt duzo szumu w cieniach ....
onanizm sprzetowy byl, jest i bedzie ... ale nie sadzilem ze dzieli sie go na kategorie ... w tym staloogniskowe
ps. zeby nie bylo - uwazam ze masz fajne foty slubne i nie neguje Twojego warsztatu - rozmawiamy wylaczenie o puryzmie sprzetowym ktory nie jest podyktowany zadnymi glebszymi przeslankami, poza wlasna proznoscia
ja caly czas o tym pisze - Ty to widzisz, ja to widze.. ale nie klient .. nie osoba ktora placi za to kase ... wiec kompletujesz co raz to lepszy lepszy sprzet wylacznie dla wlasnej satysfakcji.... ale to nie wyklucza stosowania 'gorszych' rozwiazan (350D zamiast 5D, 50/1.8 zamiast 50L itp itd etc), bo z nich slub bedzie podobal sie klientom tak samo
mam wrazenie ze niektorzy zapominaja co jest istotne w fotografii slubnej (i ogolnie w fotografii reporterskiej), to przypomne - uchwycona chwila ... a nie ostrosc na oku pana mlodego, czy niezaszumiona sala bankietowalepszy/drozszy sprzet mniej ogranicza.. ale to nie znaczy ze ten tanszy cos uniemozliwia. to nie dziala na zasadzie zer i jedynek, to nie tylko czern i biel, ale jak w fotografii - mnostwo odcieni szarosci i innych kolorow na ktore skladaja sie przerozne obiektywy, lampy, aparaty i tak dalej .....
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 27-01-2010 o 18:54
ale jak możesz stwierdzać, że cos jest lepsze nie mając z tym czymś do czynienia..??Mam wrażenie, że ktoś ci powiedział i tak ma być. Owszem, oprócz 35 potrzebne jest cos szerokiego i miałem bardzo długo 24-70 i wystarczało i wyciągałem je raz na kilka ślubów. Pewnie miałem szczęście że tak "ciasnym" szkłem dawałem radę..![]()
50/1.8 (miałem) ma duży odsetek nietrafionych strzałów, gdyby trafiał pewnie bym go nie zamienił na 1,4. 50/1.2 mi nie potrzebne.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pank, mam pytanie do ciebie: ile zrobiłeś ślubów..??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wielu znajomych fotopstryków posiada w torbie 50/1.8, a z uwagi na fakt że nie przepadają za tą ogniskową więc nie widzą sensu płacić za coś więcej.
Ostatnio edytowane przez marekb ; 27-01-2010 o 19:26 Powód: Automerged Doublepost
Kto miał taki odsetek, to miał. U mnie nie było to więcej niż 5% (maks 7-8 ). Przy całym reportażu to tyle, co nic. Zresztą, nie mam powodów do strachu przed nieostrością (nie zawsze jest obligatoryjna).50/1.8 (miałem) ma duży odsetek nietrafionych strzałów, gdyby trafiał pewnie bym go nie zamienił na 1,4
Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!