Ktoś coś pisał o osobistych wycieczkach.. po co?
ja też jestem ignorantem skoro poradziłem koledze w pracy żeby 1000D kupił.. i jak córka będzie chciała aparat to też jej kupię 1000D czy co wtedy będzie najtańsze z lustrzanek Canona..
przecież taki aparat kupują początkujący więc jak napisałem wcześniej - jeśli będą chcieli kupić następny aparat typu lustrzanka zrobią to już o wiele bardziej świadomie.. co ważniejsze - ze świadomością czego IM brakowało - a nie mnie, Tobie czy kto tam im jeszcze doradzał.. mnie np. LV nie jest potrzeby do szczęścia bo makro nie robię a statyw też rzadko - a komuś co robi krajobrazy będzie super potrzebne - i jak kolega stwierdzi że by się przydało to sobie kupi puchę z LV a jak nie to nie..
nie do końca - w 300D czy 350D był gorszy o wiele od 450D a zdjęcia jakoś robiły.. poza tym ktoś początkujący nie wie jeszcze jaki może być ten lepszy bo "lepsze jest wrogiem dobrego" - czyli jeszcze się dowie - ja pierwsze zdjęcia robiłem na Smienie i zenicie gdzie AF był nie znany i jakoś ostre wychodziły..
nie przeprowadziłem sondy (Ty pewnie też nie) - ale zarówno moje doświadczenie jak i paru znajomych mówi że ludzie którzy dopiero dostali w ręce lustrzankę celują środkiem - wystarczy popatrzeć na różne fotki.pl czy NK- bo żeby używać bocznych punktów trzeba ŚWIADOMIE kadrować.. świadomie to znaczy panować nad kadrem czyli nie tylko postacią centralną ale też tłem czy tym co po bokach itp. a tego 99% początkujących musi się nauczyć.. (bo potem wychodzą takie akcje jak słynny "czajniczek" na allegro
). Aktualnie akurat mam 2 piątki ale przez 2 lata miałem 40d gdzie AF jest bardzo dobry na wszystkich punktach - i tak w większości (nie powiem że zawsze bo to nieprawda) używałem centralnego albo wszystkich w servo.. ale jak używałem konkretnego bocznego to zawsze włączałem go świadomie - wtedy kiedy chciałem coś konkretnego osiągnąć.. a tą umiejętność zdobywa się tylko doświadczeniem.. więc akurat tą cechę 1000d uważam na początek za mało znaczącą.. zresztą sam piszesz że zmieniasz na serię xxD - czyli przyznaj że te punkty w 450D czy co tam masz też są słabe i wcale takie lepsze niż w 1000D nie są.. poza tym Ty chcąc zmienić już robisz to świadomie - wiesz co Cię ogranicza w puszce, wiesz co chcesz mieć i na czym Ci zależy.. i dobrze wiesz co nie jest konieczne (np. filmy, które komuś się przydadzą itp.)