chodziło mi bardziej o łatwość wypinania, możliwość złamania zatrzasku (zbyt wiele już takich klamerek połamałem) i np. o to, czy po wypięciu paska pozostałe dwa krótkie kawałki (przy body) można spiąć ze sobą tworząc krótki pasek do ręki?
dokładnie!
tutaj to widać choć ten aparat jakiś taki.... fuj:
oczywiście - są obrotowe, inaczej być nie mogło 8)
do D-ringów od plecaka nie przypinałem, mogłoby to jednak być zbyt mało wygodne, ale oczywiście bez problemu można to zrobić (w takich czy innych celach).
długości są takie:
- wypinany środek: ~49 cm
- oba boczne paski: ~40 cm + 4 cm karabinek,
ale w bocznych ~10 cm trzeba liczyć na bezpieczne zapięcie na body (z klamrami), tak więc używalna długość bocznego paska (od body do karabinka) to zapewne około od 30 (max) do 13 cm (min). ja mam ustawione 20 cm.
czyli z domke można zrobić pasek o długości od 75 do 109 cm.
a po wypięciu środka (i spięciu boków) będzie to 'rączka' o długości od 26 do 60 cm.
r-strapa zrobiłem sobie z paska do starej torby na laptopa - bardzo dobre rozwiązane na intensywne focenie, ale raczej nie do codziennego użytku.
i jedna uwaga - dzieki 'r-strap'owi' mi się porysował nieco tylny LCD, bo aparat dyndał do góry nogami akurat w miejscu, w którym w jeansach miałem jakiegoś... nita
tu widać 'r-strapa' z laptopa i ... domke spięty na krótko:
potwierdzam - r-strap dobry na sesje w plenerze czy szybką reporterkę, ale nie na wycieczkę czy inne okazje - wtedy raczej bez paska lub zwykły pasek (tzn. domke spięty na krótko lub długo) albo slingshot.