Strona 8 z 29 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 286

Wątek: Paski do aparatów

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua
    Interesuje mnie pasek do apartu ale taki ktry by był szybko odpinany, ma cos takiego Lowepro.
    Ktos uzwa takiego lub podobnego?
    ja takiego używam od zawsze (dlatego moje EOSy mają do dziś dziewicze paski, przy odsprzedaży jak znalazł ;-)), bo chodzenie z czarnym, niebieskim czy brązowym (czerwone też były?) napisem na pasku/paskiem kojarzy mi się wyłącznie z wycieczką niemieckich emerytów...

mój pasek jest cały czarny, lekko gumowany z jednej strony (ale nie elastyczny) żeby się nie zsuwał z ramienia, ma dwie klamerki do szybkiego odpięcia, po odpięciu pozostaje tak z 10 cm paska z każdej strony aparatu, akurat tyle, żeby zmieściło się np. mocowanie pilota (RC-1), i co najważniejsze: po odpięciu "głównego" paska, te krótkie spinają się razem i tworzą taki krótki 20cm pasek.

i generalnie najczęściej tak aparat jest używany: w domu, w studio, przy wszelkich "pracach" na statywie itp. itd. generalnie nie wypobrażam sobie inaczej, wygoda pełna, wygodne chwytanie za ten krótki pasek, a teraz np. aparat leży na biurku, i pasek nie zawadza dookoła niego, albo np. - czego można bać się najbardziej - że ktoś się zaczepi o pasek i zwali aparat na ziemię.

długi pasek dopinam tylko na jakieś większe wyjścia, gdy faktycznie mu grozi, że na mnie zawiśnie

pasek kupiony dawno, ale u nas, chyba w rays, jak ktoś chce, to jest szansa, że odszukam nazwę i firmę...
    pozdro.,
    m.

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A ja dopiszę, że denerwuje mnie samo mocowanie paska w sprzęcie Canona. Zamiast dwóch obrotowych uch (uszek?), do których kiedyś przyzwyczaiłem się w Sony 707, są mocowania ustaiwiąjące pasek w pozycji pionowej. To zdaje egzmin z obiektywem 50 mm, ale przy noszeniu aparatu z podpietym Tamronem 28-75 aparat naturalnie ustawia się obiektywem w dół. Przez to pasek mam w trochę dziwaczny sposób wyciągniety do tyłu. Gdyby zamiast sztywnego mocowania byłyby zamocowane obrotowe uchwyty, odpadłby problem paska zasłaniającego wizjer - zwykle układałby się w taki sposób, że nie zasłaniałby matówki, co najwyżej samo LCD.
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez feder
    aparat naturalnie ustawia się obiektywem w dół. Przez to pasek mam w trochę dziwaczny sposób wyciągniety do tyłu. .
    wlasnie dlatego po 6 miesiacach uzywania aparatu zauwazylem ze w miejscu polaczenia aparat-pasek te waskie parciane paski zaczely sie przecierac
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Oo wlasnie, pasek z klamrami to jest cos co mi potrzeba! Zawsze jak sie skradam gdzies z tele, okrecam obiektyw paskiem zeby mi nic sie nie majtalo pod aparatem. Niestety taki sposob nie jest idealny bo albo musze przytrzymywac pasek zeby sie nie rozwinal albo naciagam go i na sile zahaczam o mocowanie do statywu na obiektywie, co najczesciej powoduje ze utrudniam sobie dostep do czegos na body (nie mowiac juz o koniecznosci rozsuplania wszystkiego gdy przychodzi potrzeba zmiany obiektywu).

Na allegro nie widze jednak czegos co by mi pasowalo, ten pasek z klamrami ma niepotrzebne czerwone wstawki... wystarczylby mi zwykly nie rzucajacy sie czarny...

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez feder
    A ja dopiszę, że denerwuje mnie samo mocowanie paska w sprzęcie Canona. Zamiast dwóch obrotowych uch (uszek?), do których kiedyś przyzwyczaiłem się w Sony 707, są mocowania ustaiwiąjące pasek w pozycji pionowej.
    gdybyś do aparatu doczepił jakieś metalowe (lub nawet plastikowe) kółka czy uszka, to po pół roku miałbyś wytrzaskaną dookoła obudowę body, a tak masz tylko lekko nadtarty pasek...

zależy też od jakości paska: mój DOMKE ma coś pomiędzy 5 a 10 lat i trochę widać obtarcia przy samym mocowaniu, ale są naprawdę niewielkie i tylko z jednej strony.
    Ostatnio edytowane przez mxw ; 27-11-2005 o 13:54
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

spojrzałem na swój pasek,
    ma wytłoczone na skórze "DOMKE GRIPPER Made in USA"

google twym przyjacielem, to jest dokładnie takie coś:

oczywiście te metalowe kółeczka (razem ze skórzanymi podkładkami) wyrzucamy zaraz po zakupie. te metalowe karabinki po odpięciu paska głównego można spiąć razem ze sobą tworząc krótką wersję paska (idealna do ręki).

tutaj - pomijając kolor - widać szczegóły ciut dokładniej:
    http://cgi.ebay.ca/DOMKE-Gripper-CAM...QQcmdZViewItem

POLECAM!

a tu proszę, polska aukcja takiego paska (niest. zakończona), cena 64,00 PLN:
    http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=7562064800

ale na allegro też jest, i to za 60,00 PLN:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74028756
    (ooo, to ten sam gość. i ma tylko jeden pasek. więc kto pierwszy, ten lepszy! )

wg mnie warto. aparaty się kupuje, sprzedaje, a pasek zostaje ;-)
    Ostatnio edytowane przez mxw ; 27-11-2005 o 13:57
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Wersja na allegro nie posiada zapięć - czyli jest to inny pasek , poza tym trochę wąski 2,5cm.

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Zamówiłem :-)
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73325029
    mam nadzieję że będzie ok :-) jak nie to przyda się do statywu :-)

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    Wersja na allegro nie posiada zapięć - czyli jest to inny pasek , poza tym trochę wąski 2,5cm.
    jak to nie posiada zapięć??
    spójrz na tę aukcję (70,00 PLN, ten sam gość), widać dużo lepiej takie metalowe karabinki:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73544431

edit: fakt, ten pasek za 60,00 PLN nie ma tych karabinków, dobrze, że zauważyłeś!

a szerokość 2,5 cm to tylko zaleta, bo spokojnie wystarczy i nie zawadza tak, jak coś szerszego.
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Osobiście lubię szerokie paski :-) , zwłaszcza jeżeli przez 7 godzin aparat wisi na szyi :-) a tak mi się już zdarzyło . Z kółeczkami czy bez to kwestaia upodobań . Nigdy nie miałem odpinanego więc nie wiem jak to jest :-) Może kiedyś taki kupię i sprawdzę :-)
    Pozdrowionka

Strona 8 z 29 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów