one wszystkie mają 128 bit, czy nie lepiej dołożyć i mieć 256 bit?
nie znam się kompletnie na nowych kartach, nie śledziłem rozwoju technologicznego i nie wiem na co się zdecydować...
one wszystkie mają 128 bit, czy nie lepiej dołożyć i mieć 256 bit?
nie znam się kompletnie na nowych kartach, nie śledziłem rozwoju technologicznego i nie wiem na co się zdecydować...
sebcio80 idąc twoim torem rozumowania można powiedzieć że radek 5970 też może być pod warunkiem, że mam ~2340 i będzie jeszcze szybciej :P
Napisałem w pierwszym poście do czego potrzebuję kartę i ile mam (około 600 PLN) na ten cel, a ty mi zasuwasz karty nawet za 1200 ;-)
czy te ficzery, które tu wymieniacie, mają jakieś znaczenie w obróbce zdjęć czy mówicie tylko o wideo?
Sebcio80, zatem skoro nie ma różnicy, to co byś doradził w okolicy 600 PLN ? Takiego pod gry, z wyjściem HDMI i nie gryzącego się z CS4 ?
Pilnie muszę coś kupić, nie mogę siedzieć bez kompa, praca krzyczy terminy też
Hej jesli myslisz o grach polecam szybkie zapoznanie sie z tym tekstem http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...rona/5578.html powinno troche wyjasnic![]()
Ja preferuję karty Nvidii. Nigdy nie miałem z nimi problemów, współpracują bezproblemowo z Phostoshopem, nie sprawiając problemów pod innymi systemami niż Windows.
Żona ma w swoim komputerze GTX 260 i bardzo sympatycznie to działa. Karta jest naprawdę cicha, co mnie zaskoczyło i wydajność ma taką, że praktycznie żadna współczesna gra jej się nie oprze, nawet w 1920x1200. Zdecydowana większość gier chodzi ze wszystkimi opcjami na max, pojedyncze tytuły w najwyższej rozdzielczości wymagają obniżenie kilku opcji. W 600zł byś się zmieścił chyba.
Sam korzystam z innej karty ze stajni Nvidii a mianowicie z GTX 285 i też jestem bardzo zadowolony.
Grunt to kupić kartę w pewnym źródle (żadne przypadkowe aukcje na Allegro czy inne okazje) i wybrać sprawdzonego producenta, czyli Asus, Gigabyte, Evga ewentualnie Gainward.
Ale jak widać inni preferują ATI, kwestia gustu i sympatii do danej marki. Ja nie mam doświadczenia z Photoshopem i ATI, więc się nie wypowiem o kratach tej marki.
Ja miałem 9600GT od Gigabyte, pasywnie chłodzoną - regularnie się wykładała (BSOD) na Win7 x64 przy otwieraniu zdjęć w CS4 mimo wyłączenia OpenGL (z włączonym to w ogóle była masakra). Przeszedłem przez kilkanaście wersji sterowników, testowałem stabilność karty (żeby wykluczyć hardware), przeszedłem Modern Warfare 2 (w tym samym celu) ;-), w końcu straciłem cierpliwość i kupiłem wspomnianego Radeona - CS4 chodzi bez najmniejszych problemów z włączonym OpenGL.