Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 95

Wątek: Jaka karta graficzna

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czytałem o Twoim problemie z 9600GT w innym temacie i myślę, że był to przypadek. Mam za sobą co najmniej 7 różnych kart Nvidii. Obecnie mam, jak wspomniałem GTX 285, a żona GTX 260, wcześniej miałem 8800 GTS 640MB, jeszcze wcześniej 7800GT, a dalej to już nie pamiętam dokładnie jakie to były karty, ale też Nvidii i nigdy nie miałem żadnych problemów ze sterownikami ani z samymi kartami. Szczególnie chodzi mi o sterowniki, które uważam za dobrej jakości i właśnie z tego względu trzymam się tej marki. Nie wspominając o dobrym wsparciu i sterownikach dla innych systemów.

Ale informacja, że CS4 chodzi dobrze z Radeonem wraz z akceleracją sprzętową jest cenna i nie twierdzę, że z Radeonami jest coś nie tak, jedynie, że karty Nvidii mogę polecić ze swojego doświadczenia, bo takie akurat mam, a z Radeonami nie mam (poza tym, co czytam na forach, a tu opinie bywają rozmaite) więc się o nich nie wypowiadam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ja kupuje to co sie najbardziej oplaca, przy premierach 4850 i 4870 karty te nie mialy konkurencji jesli chodzi o cene/wydajnosc

czy kupisz karte ATI czy Nvidie nie bedziesz miec zadnych problemow

ja polecam mimo wszystko Ati, w tej canie cenie kupisz po prostu wydajniejsza karte

przykladowo w cenie GTX 260 czyli ~630zł jest juz 5770, ktory jest zdecydowanie wydajnieszy

masz do wyboru:
    4870 - starsza karta, wspiera DX 10, szyna pamieci jest 256 bitowa
    5750 - wspiera DX 11, 128 bit
    5770 - wspiera DX 11, 128 bit, taka podkrecona 5750

256 bitowe karty sa na ogol szybsze w wiekszych rozdzielczosciach, ja np pracuje na 2560x1600

niestety nowsza konstrukcja 256 bitowa 5850 kosztuje juz ~1200 zł
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Ja miałem 9600GT od Gigabyte, pasywnie chłodzoną - regularnie się wykładała (BSOD) na Win7 x64 przy otwieraniu zdjęć w CS4 mimo wyłączenia OpenGL (z włączonym to w ogóle była masakra). .....
    Ciekawe bo mam tą kartę od roku. Pod Vista 64 bit i pod Win7 64 bit na dwuprocesorowej płycie z dwoma Itanium podkręconymi do 3.6 - absolutnie zero problemów. PS CS4 i wszystkie inne programy działają bez żadnych problemów. Raczej miałeś jakąś walnientą kartę

EDIT: Sterownik 191.07 (właśnie sprawdziłem).
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 07-12-2009 o 13:15

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

DirectX-em 11 bym sie kompletnie nie przejmowal, bo poki co wyglada to na mase halasu o kompletnie nic nie znaczace zmiany, przy rownoczesnym spadku wydajnosci.

natomiast co do wyboru... polecam nowe Radeony, bo sa duzo oszczedniejsze pod wzgledem zuzycia pradu. wybierz sobie 5770 z jakims fajnym, cichym chlodzeniem i masz luks maline. sam kupilem niedawno 5750, zalozylem chlodnice Zalmana (zostala mi z 9600GT) i jest fantastik. nieslyszalna karta, na ktorej mozna sensownie pograc w 1920x1200 (z tym ze ja nie mloce w Crysisa czy podobne dema do mierzenia fps-ow)

do gier moze byc 4870 albo GTX260, ale one zra wiecej mocy i wymagaja mocnego zasilacza (do 4870 trzeba miec porzadne 450W). raczej nie pchalbym sie w nie, jesli priorytetem jest praca biurowa, z drugiej strony do gier sa sensowniejsze niz 5770
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 07-12-2009 o 13:20
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oczywiście, że opłacalność to najsłuszniejsze kryterium, problem w tym, że w skład opłacalności wchodzi nie tylko cena i opłacalne dla każdego jest coś innego.

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ja kupuje to co sie najbardziej oplaca, przy premierach 4850 i 4870 karty te nie mialy konkurencji jesli chodzi o cene/wydajnosc
    Mówiąc najogólniej, jest to prawda, biorąc pod uwagę wydajność w konkretnych tytułach, bywa różnie, być może z przewagą dla ATI, ale są i wyjątki.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ciekawe bo mam tą kartę od roku. Pod Vista 64 bit i pod Win7 64 bit na dwuprocesorowej płycie z dwoma Itanium podkręconymi do 3.6 - absolutnie zero problemów. PS CS4 i wszystkie inne programy działają bez żadnych problemów. Raczej miałeś jakąś walnientą kartę

EDIT: Sterownik 191.07 (właśnie sprawdziłem).
    Też podejrzewałem walniętą kartę - ale puszczałem 3D Marka, Furmarka (żeby przetestować OpenGL) i stability test z GPU Toola (zagrzał ją prawie do 90 C) do tego trochę gier - i nic. Wykładała się zawsze w tym samym miejscu - w momencie załadowania zdjęcia do PSa. Sterowniki testowałem od 186.xx, przez wszystkie kolejne łącznie z betami...
    Parę razy dostałem komunikat że "NVidia OpenGL driver detected a problem with the display and is unable to continue. The application must close" przy _wyłączonym_ OpenGL w PSie po czym restart kompa... W jednym z artykułów KB Adobe'a znalazłem wpisy do rejestry wyłączające korzystanie przez PS z OpenGL bardziej niż to co jest pod Ctrl-K, niemniej jednak nie działały w Win7 (po wczytaniu pliku .reg w rejestrze po tych kluczach nie było śladu, po wpisaniu z palca po jakimś czasie znikały).
    Zgadzam się że to był jakiś wyjątkowy zbieg okoliczności bo inaczej by o tym inni pisali, ale ja już miałem tego dosyć...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Ja miałem 9600GT od Gigabyte, pasywnie chłodzoną - regularnie się wykładała (BSOD) na Win7 x64 przy otwieraniu zdjęć w CS4 mimo wyłączenia OpenGL (z włączonym to w ogóle była masakra). .....
    Według mnie Janusz ma rację. Sam używam pasywnego MSI 9600, ale wcześniej na pokładzie miałem pasywnego Gigabyte'a 8600 GS. Zmieniając grafikę zmieniłem producenta, bo w pewnym momencie pojawiło się multum negatywnych komentarzy apropos nowego chłodzenia (silent pipe Mk.IV bodajże) GBytea. Karty się grzały, wywalały BSOD i artefakty w generowanej grafice. Wyglądało to trochę tak jakby jakaś partia miała wadę konstrukcyjną, albo była składana przez chińczyków skacowanych po jakiejś firmowej imprezie
    Może to ta sama przypadłość?
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XLesio Zobacz posta
    Może to ta sama przypadłość?
    Ale przeczytałeś co napisałem powyżej ? Nie było żadnych artefaktów przy zagrzaniu jej , wywalała się tylko i wyłącznie w jednym i tym samym momencie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Krzychu, przeczytałem.
    Kumpel miał identyczny problem wyłącznie pod jednym tytułem (gra) i aplikacją do kreowania flashowych animacji (które guzik obciążają kartę). Po dwukrotnym odesłaniu karty do serwisu, wymienił ją u sprzedawcy na inny model.

Karta chodziła pod XP i DX.9c. Kiedy nic nie pomogło, sam reinstalowałem mu system, i ładowałem nowe sterowniki. Objawy dokładnie te same na "golcu". Wyłącznie pod systemem i z kłopotliwą aplikacją.

Być może ma to się nijak do Twojego przypadku, ale dla mnie to niestety dowodzi "irracjonalnej" pracy niektórych egzemplarzy.
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dobra, Panowie, czas zdecydować. Dzięki za wszystkie rady, pozostaje ostateczny wybór.
    Będę kupował TUTAJ W PCPROJEKCIE
    Proszę, przeglądnijcie listę i wybierzcie coś najwydajniejszego co uciągnie zasiłka 400W i co mnie nie zabije cenowo. MUSZĘ dzisiaj kupić, więc sprężta się, proszę. Jak trzeba będzie coś dołożyć do limitu 600 kosztem zauważalnie większej wydajności to dodajcie. VAT mi i tak wróci, więc jest pole manewru.
    Radek 5770 wygląda fajnie, tylko że ma przepustowość 128 bit i pytanie czy warto dołożyć 200 zł i mieć 256 bit i szybsza kartę czy nie?
    Liczę na szybkie odpowiedzi z konkretnymi typami, bo po 11:00 chciałbym jechać kupić.

dla ułatwienia wyboru mój komp to
    6GB RAM, systemy XP(32bit) i 7(64bit) na 2 niezależnych dyskach, procek dwurdzeniowy AMD Athlon 4600 czyli bodaj 2x2,3 GHz czy jakoś tak, no i zasilacz 400W który jest w pewnym sensie ograniczeniem dla zakupu.

Sporo informacji o kartach (testy) jest tutaj => http://benchit.pl/karty+graficzne/testy

Grywam najczęściej na natywnej rozdziałce monitora czyli 1280x1024 ale chętnie pogram na wyższych jak się da ;-)

Bardzo dziękuję za pomoc
    Ostatnio edytowane przez Loram ; 08-12-2009 o 09:13 Powód: dopisane dane komputera

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów