Strona 373 z 1000 PierwszyPierwszy ... 273323363371372373374375383423473873 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 721 do 3 730 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zastanawiam sie, dlaczego dla rozwazajacych zakup czegos bardzo szerokiego, w szczegolnosci tanszego szkla manualnego, az takie znaczenie ma AF?

Np. dla wspomnianej wczesniej ogniskowej 14mm (FF) o swiatle 2.8 - GO dla odleglosci np. 2m zaczyna sie od 1.08 m i konczy na 14.30 m? Przy szklach manualnych, ze skala - przeciez nie powinno byc problemu, kiedys recznie sie ostrzylo.

Moze o czyms nie wiem?
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Np. dla wspomnianej wczesniej ogniskowej 14mm (FF) o swiatle 2.8 - GO dla odleglosci np. 2m zaczyna sie od 1.08 m i konczy na 14.30 m? Przy szklach manualnych, ze skala - przeciez nie powinno byc problemu, kiedys recznie sie ostrzylo.
    Dobrze kombinujesz :-D
    Sam się zastanawiam nad tym czymś na "S", ale już do zabaw prywatnych, jakichś wycieczek itp. Tanio, ostro, superszeroko.. Czego więcej chcieć?
    Jarek

Coś już napisał

Domyślnie

Janusz,teoria ta jest o tyle prawdziwa,o ile mieści się w pewnym schemacie (manierze) działania.Co innego,gdy wykorzystuje się to w mniej konwencjonalny sposób. To szkiełko fantastycznie,dla przykładu, potrafi wydobyć charakter oczu, subtelność makijażu, detal dłoni,ale i szersze sceny można nim traktować w niebagatelny sposób.Używam zamiast 85mm,subiektywne spojrzenie na to szkło-bardzo pozytywne;wg mnie:używalne na ślubniakach w nie mniejszym zakresie,jak owe 85-ki.
    Oskarkowy,czy mam więcej pracy przy tym szkle? Możliwe,ale efekt też jest bardziej interesujący.
    ...i tak z zasady,raczej nie robię makro,twarzom pokrytym kraterami wulkanicznymi

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vengo Zobacz posta
    Janusz,teoria ta jest o tyle prawdziwa,o ile mieści się w pewnym schemacie (manierze) działania.....
    Twoje pytanie brzmiało "czy obiektyw może być za ostry" - owszem może. W końcu po coś robi się miękko rysujące obiektywy. :-)

Poprawki w PS nie zastąpią tego co narysuje miękki obiektyw.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Twoje pytanie brzmiało "czy obiektyw może być za ostry" - owszem może. W końcu po coś robi się miękko rysujące obiektywy. :-)
    Istotnie,nie ulega wątpliwości,że są obiektywy miękko rysujące.
    Kiedyś częściej używane niż obecnie z wiadomych powodów,ale nie w tym rzecz. Każdego obiektywu można pozbawić ostrości na wiele sposóbów z wcale nie gorszym efektem,ale po prostu innym w wyniku obróbki,albo chociażby takim szkiełkiem(ami):
    http://www.olbrycht.pl/b+w/opis/soft.htm
    ...można przebierać,zamiast "skazywać" się na efekt rozmycia,jaki rzeźbi jeden lens.Kwestia preferencji,naturalnie.

Poprawki w PS nie zastąpią tego co narysuje miękki obiektyw.
    I drugą stronę.
    Jednak znacznie łatwiej dorobić garba,niż się go pozbyć.:wink:

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

... Każdego obiektywu można pozbawić ostrości na wiele sposóbów z wcale nie gorszym efektem,ale po prostu innym w wyniku obróbki,albo chociażby takim szkiełkiem(ami):.....
    Stary sposób zmiękczenia to pończocha na obiektyw - tylko nie wiem czy w kościele ludziska by się nie śmiały ;-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał

Domyślnie

Stary sposób zmiękczenia to pończocha na obiektyw - tylko nie wiem czy w kościele ludziska by się nie śmiały ;-)
    Tak,to stare piękne czasy.
    Ludziska pewnie by się śmiały-jak pończocha byłaby dziurawa

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak,to stare piękne czasy.
    Ludziska pewnie by się śmiały-jak pończocha byłaby dziurawa
    Ale jaki zadowolony byłby ksiądz, gdybyś zdejmował ją ze świadkowej
    "Pożycz na chwilę, bo cerze Młodej nawet profi makijaż nie dał rady".. :-D

A na poważnie: ja w sytuacjach ekstremalnych używam zeiss softar. Ale to już jest efekt, nijak się nie ma do rozróżnienia obiektywu portretowego i nie.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Dziwne ale chodzi mi to po głowie od jakiegoś czasu i niebawem wypróbuję bo będę miał ku temu okazję na sucho a nie na klientach. Jak się sprawdzi to przerobię jakiś pierścień Pola z systemu Cokin aby miało jakiś wygląd i nie budziło podejrzeń.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Matko 70-200 i 2.8 ... A ja byłem wściekły na siebie że nie kupiłem nic szerszego niż 50/1.4 na cropa na ślub kuzynki ... Jak to dobrze że byłem tylko gościem

Gdzieś zniknął post do którego się odnosiłem ... Moderatorzy są piekielnie szybcy ^^
    Ostatnio edytowane przez xsardas ; 05-11-2009 o 17:40

Strona 373 z 1000 PierwszyPierwszy ... 273323363371372373374375383423473873 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów