To są dobre paneliki i jeśli nie szuka się rozwiązań ostatecznych, każdy z nich się sprawdzi.
NEC może denerwować wysoką czernią i dobrze na nim pracować przy nieco wyższej jaskrawości, oraz warto go sprzętowo przekalibrować i sprawdzić przed zakupem.
Eizo to solidny sprzęt, ma ładną czerń i jest dobrze przygotowane do pracy już w fabryce - można wyjąć z pudełka i od razu gra i bucy, ale jeśli chcemy czegoś więcej, to już kalibracja tego monitora wymaga fachury i sprzętu za ładnych parę tysięcy. Z tego co obserwuję wśród moich ofiar (tj. klientów), szeroki gamut wprawia ich w zakłopotanie - to jest coś, co dość trudno im ogarnąć, bo ujarzmienie tego wymaga odrobiny dość abstrakcyjnej wiedzy.
Wracając do tematu Eizo serii S2xxxW z szerokim gamut-em proszę o informację jak go ustawić "po wyjęciu z pudełka", aby "od razu grało i bucało" (jasność, kontrast, saturację ), czy działać w zdefiniowanym trybie "Picture"?
Czytając takie odpowiedzi:
nie wiem czy dobrze rozumiem problem kalibracji?
Jako amator miałem zamiar zakupić kalibrator typu:
X-Rite EyeOne Display2 do oprofilowania monitora w systemie,
czy to wystarczy i ma sens dla tego typu monitora?
Wyregulować i oprofilować. Tryby predefiniowane są raczej ogólnego zastosowania, nie do pracy.
Mierzenie kolorymetrem monitora szerokogamutowego mija się z celem. Najtańszy zestaw kalibracyjny który optymalnie ustawi ww monitor z przytoczonej linii to X-Rite Basic.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 02-11-2009 o 11:17
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Dzięki Tom01, czyli aby wyregulować i oprofilować wystarczy wykonać krok po kroku np. taki tutorial ze strony Eizo.
Jeżeli tak to przy jakich parametrach jasności i kontrastu mam to wykonać?
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
To jaki ekonomiczny czujnik zastosować w cenie do 1000zł, czy wystarczy - Eizo EasyPIX?
To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie. Problem jest następujący, mam ledwie kilkaset zł do wydania, nie więcej jak 1000, a potrzebuję kupić monitor, który da się poprawnie skalibrować. Chodzi o obróbkę zdjęć przed wysłaniem do labu. Niedaleko mnie jest człowiek, który sprzedaje używane monitory, więc mam możliwość obejrzenia przed kupnem:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1086871
Który z tych modeli byłby najlepszy, jeżeli oczywiście oględziny jego stanu wypadną dobrze? Główne kryterium to możliwość poprawnej kalibracji. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.