Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    NEC 2490WUXi2 albo Eizo S2243W
    NEC-Eizo:
    większy-mniejszy
    normalny-szeroki gamut
    sprzętowa kalibracja-fabrycznie nieźle skalibrowany
    IPS-PVA
    lepsze kąty obserwacji-lepsza czerń
    ...itd
    Czornyj to co wybrać według Ciebie? Chciałbym coś minimum 24" i ostatnio ustawiałem się bardziej pod NEC-a 2490WUXi niż EIZO.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Czornyj to co wybrać według Ciebie? Chciałbym coś minimum 24" i ostatnio ustawiałem się bardziej pod NEC-a 2490WUXi niż EIZO.
    To są dobre paneliki i jeśli nie szuka się rozwiązań ostatecznych, każdy z nich się sprawdzi.

NEC może denerwować wysoką czernią i dobrze na nim pracować przy nieco wyższej jaskrawości, oraz warto go sprzętowo przekalibrować i sprawdzić przed zakupem.

Eizo to solidny sprzęt, ma ładną czerń i jest dobrze przygotowane do pracy już w fabryce - można wyjąć z pudełka i od razu gra i bucy, ale jeśli chcemy czegoś więcej, to już kalibracja tego monitora wymaga fachury i sprzętu za ładnych parę tysięcy. Z tego co obserwuję wśród moich ofiar (tj. klientów), szeroki gamut wprawia ich w zakłopotanie - to jest coś, co dość trudno im ogarnąć, bo ujarzmienie tego wymaga odrobiny dość abstrakcyjnej wiedzy.

Dopiero zaczyna Awatar ghart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Eizo to solidny sprzęt, ma ładną czerń i jest dobrze przygotowane do pracy już w fabryce - można wyjąć z pudełka i od razu gra i bucy, ale jeśli chcemy czegoś więcej, to już kalibracja tego monitora wymaga fachury i sprzętu za ładnych parę tysięcy. Z tego co obserwuję wśród moich ofiar (tj. klientów), szeroki gamut wprawia ich w zakłopotanie - to jest coś, co dość trudno im ogarnąć, bo ujarzmienie tego wymaga odrobiny dość abstrakcyjnej wiedzy.
    Wracając do tematu Eizo serii S2xxxW z szerokim gamut-em proszę o informację jak go ustawić "po wyjęciu z pudełka", aby "od razu grało i bucało" (jasność, kontrast, saturację ), czy działać w zdefiniowanym trybie "Picture"?

Czytając takie odpowiedzi:

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Zależy który X-Rite Panu polecono. Eizo S2243W i pozostałe monitory tej rodziny są jednymi z najtrudniejszych w ustawieniu. Trudność leży nie w technikaliach, a w braku narzędzi. Popularne oprogramowanie umożliwiające kontrolę i regulację monitora nie obsługuje czujnika dla niego właściwego, a czujnik dający mu radę ma w komplecie debilne oprogramowanie bez żadnej regulacji. Połączenie jednego i drugiego jest oczywiście dostępne, ale kosztuje więcej niż sam monitor.
    nie wiem czy dobrze rozumiem problem kalibracji?

Jako amator miałem zamiar zakupić kalibrator typu:
    X-Rite EyeOne Display2 do oprofilowania monitora w systemie,
    czy to wystarczy i ma sens dla tego typu monitora?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghart Zobacz posta
    Wracając do tematu Eizo serii S2xxxW z szerokim gamut-em proszę o informację jak go ustawić "po wyjęciu z pudełka", aby "od razu grało i bucało" (jasność, kontrast, saturację ), czy działać w zdefiniowanym trybie "Picture"?
    Wyregulować i oprofilować. Tryby predefiniowane są raczej ogólnego zastosowania, nie do pracy.

Jako amator miałem zamiar zakupić kalibrator typu:
    X-Rite EyeOne Display2 do oprofilowania monitora w systemie,
    czy to wystarczy i ma sens dla tego typu monitora?
    Mierzenie kolorymetrem monitora szerokogamutowego mija się z celem. Najtańszy zestaw kalibracyjny który optymalnie ustawi ww monitor z przytoczonej linii to X-Rite Basic.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 02-11-2009 o 11:17
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Wyregulować i oprofilować.
    Dzięki Tom01, czyli aby wyregulować i oprofilować wystarczy wykonać krok po kroku np. taki tutorial ze strony Eizo.
    Jeżeli tak to przy jakich parametrach jasności i kontrastu mam to wykonać?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

czyli aby wyregulować i oprofilować wystarczy wykonać krok po kroku np. taki tutorial ze strony Eizo.
    Jeżeli tak to przy jakich parametrach jasności i kontrastu mam to wykonać?
    Nie, nie wystarczy. Metody wizualne co najwyżej pozwalają na ustawienie jaskrawości, co zresztą nie jest niczym nadzwyczajnym, bo wystarczy zmniejszać jaskrawość aż ekran przestanie razić. Faktycznie, kalibracja toru wyświetlania bez czujnika, jest niewykonalna.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Nie, nie wystarczy. Metody wizualne co najwyżej pozwalają na ustawienie jaskrawości, co zresztą nie jest niczym nadzwyczajnym.
    To jaki ekonomiczny czujnik zastosować w cenie do 1000zł, czy wystarczy - Eizo EasyPIX?

okuka67
    Guest

Domyślnie

To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie. Problem jest następujący, mam ledwie kilkaset zł do wydania, nie więcej jak 1000, a potrzebuję kupić monitor, który da się poprawnie skalibrować. Chodzi o obróbkę zdjęć przed wysłaniem do labu. Niedaleko mnie jest człowiek, który sprzedaje używane monitory, więc mam możliwość obejrzenia przed kupnem:
    http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1086871
    Który z tych modeli byłby najlepszy, jeżeli oczywiście oględziny jego stanu wypadną dobrze? Główne kryterium to możliwość poprawnej kalibracji. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Uprawnienia umieszczania postów