Strona 173 z 378 PierwszyPierwszy ... 73123163171172173174175183223273 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 721 do 1 730 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Słabo szukałeś.

Używany S1921 jest ogólnie polecany jako budżetowe wyjście z sytuacji, tyle że z zachowanie wszelkich środków ostrożności - wizualną oceną stanu matrycy, sprawdzenia przebiegu itp. Monitory LCD to żywotne bestie, ale łatwo o uszkodzenie mechaniczne delikatnej matrycy - zarysowania, ciemne placki od uderzeń itp.

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Po 10 minutach: (...)
    4 godziny to czas, jaki poświęciłem na lekturę wskazanego przez Pana wątku, a nie na zabawy wyszukiwarką. Wyszukiwarka zwróciła mi kilka odpowiedzi, w tym jedną przytoczoną przez Pana, ale we wszystkich postach mowa o ostrożności przy kupnie używanego towaru - to wie chyba każdy, bez potrzeby dopytywania. Pozostałe posty traktowały o jakości/parametrach monitora, bez względu na jego przebieg.
    Pytałem o konkretny model monitora, z konkretnym przebiegiem. Liczyłem na odpowiedź typu: trzeba zwrócić uwagę na to i na to, bo to prosty monitor i po przepracowaniu kilku kh lubi w nim siadać to i to, lub inne konkretne wskazówki.
    Czornyj "ciemnymi plackami od uderzeń" trochę mnie przybliżył do tematu, bo ja swoje LCDki szanuję i nie spotkałem się z uszkodzeniem tego typu. Będę wiedział o co dopytać sprzedawcę.

Kończę nudzenie,
    dziękuję za pomoc.

Co złego, to nie ja.
    CanOn Can'tOff

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez masahuku Zobacz posta
    we wszystkich postach mowa o ostrożności przy kupnie używanego towaru (...) Liczyłem na odpowiedź typu: trzeba zwrócić uwagę na to i na to
    Wskazówki są właściwe, podobne do kupna każdego innego przedmiotu na rynku wtórnym. Nie ma co liczyć na ocenę zdalną ani przyjmowanie na wiarę przebiegu. Okazje: "Panie jak nówka, nie bity, kobieta jeździła", albo "stan idealny" weszły na stałe do słownika handlarzy a oznacza ni mniej ni więcej, tylko "oferuję taki sam złom jak wszyscy dookoła".

PS1. Mowa o plackach i wypalonym podświetleniu przewija się kilkukrotnie w zacytowanych wątkach.

PS2. Tak się przypadkowo złożyło, że znam wymienionego handlarza z Allegro. Bezwzględnie zalecam jechać i oglądać. Może w tej hałdzie elektronicznego złomu, przywożonego luzem, znajdzie Pan coś nie zajechanego.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 21-10-2009 o 16:34
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

PS2. Tak się przypadkowo złożyło, że znam wymienionego handlarza z Allegro. Bezwzględnie zalecam jechać i oglądać. Może w tej hałdzie elektronicznego złomu, przywożonego luzem, znajdzie Pan coś nie zajechanego.
    Ehhh, gdyby zamiast odsyłac mnie do wyszukiwarki i punktować później co znalazłem, a co mi umknęło, od razu napisał Pan to, co powyżej zacytowałem, byłoby super. To jest właśnie ta dwuminutowa, poparta doświadczeniem odpowiedź, o którą prosiłem w pierwszym poście.

Dziękuję.
    CanOn Can'tOff

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Ehhh, gdyby zamiast odsyłac mnie do wyszukiwarki i punktować później co znalazłem
    Ale za to następnym razem, najpierw będzie Pan samodzielnie szukał. Nawet o Lidering było już wcześniej napisane.

Takie są fora dyskusyjne. Trzeba dbać o porządek, nieśmiecenie. Bardziej wartościowe jest maksymalnie kilka podobnych tematów, opisanych treściwie i gonienie leni, którym nie chce się ich znaleźć, niż zezwolenie na istnienie setki takich samych pytań, na które nikomu się nie chciało rzetelnie odpowiadać.

Sam wielokrotnie grzebiąc na forum obcym mi tematycznie, godzinami przewalałem stosy tematów i natknięcie się na sakramentalne "Było!", rodzi pewność dotarcia do sedna. Wolę to, niż dziesiątki odpowiedzi niekonkretnych, czasem sprzecznych. Kto faktycznie ma coś wartościowego do powiedzenia w danej sprawie, napisze raz i potem nie będzie tracił na to samo czasu.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 21-10-2009 o 17:00
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ale za to następnym razem, najpierw będzie Pan samodzielnie szukał.
    Tak też było i tym razem! Trafiłem na aukcje na Allegro, miałem wątpliwości więc wrzuciłem hasło do forumowej wyszukiwarki i dostałem odpowiedzi z ogólnymi radami dotyczącymi kupna z drugiej ręki. Potrzebowałem głębszej i precyzyjniejszej wiedzy, konkretnie w temacie mojego postu i wpisałem zapytanie na forum. Resztę znamy.

Zaśmiecaniem będzie temat, który wrzucę za kilka miesięcy: chcę kupić monitor do obróbki fotografii (m.in. weselnej), mam do wydania max. 3000 zł. Co kupić?

Tymczasem spadam katować moje wysłużone CRT. Miłego wieczoru życzę.
    CanOn Can'tOff

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zaśmiecaniem będzie temat, który wrzucę za kilka miesięcy: chcę kupić monitor do obróbki fotografii (m.in. weselnej), mam do wydania max. 3000 zł. Co kupić?
    NEC 2490WUXi2 albo Eizo S2243W
    NEC-Eizo:
    większy-mniejszy
    normalny-szeroki gamut
    sprzętowa kalibracja-fabrycznie nieźle skalibrowany
    IPS-PVA
    lepsze kąty obserwacji-lepsza czerń
    ...itd

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    NEC 2490WUXi2 albo Eizo S2243W
    NEC-Eizo:
    większy-mniejszy
    normalny-szeroki gamut
    sprzętowa kalibracja-fabrycznie nieźle skalibrowany
    IPS-PVA
    lepsze kąty obserwacji-lepsza czerń
    ...itd
    Czornyj to co wybrać według Ciebie? Chciałbym coś minimum 24" i ostatnio ustawiałem się bardziej pod NEC-a 2490WUXi niż EIZO.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Czornyj to co wybrać według Ciebie? Chciałbym coś minimum 24" i ostatnio ustawiałem się bardziej pod NEC-a 2490WUXi niż EIZO.
    To są dobre paneliki i jeśli nie szuka się rozwiązań ostatecznych, każdy z nich się sprawdzi.

NEC może denerwować wysoką czernią i dobrze na nim pracować przy nieco wyższej jaskrawości, oraz warto go sprzętowo przekalibrować i sprawdzić przed zakupem.

Eizo to solidny sprzęt, ma ładną czerń i jest dobrze przygotowane do pracy już w fabryce - można wyjąć z pudełka i od razu gra i bucy, ale jeśli chcemy czegoś więcej, to już kalibracja tego monitora wymaga fachury i sprzętu za ładnych parę tysięcy. Z tego co obserwuję wśród moich ofiar (tj. klientów), szeroki gamut wprawia ich w zakłopotanie - to jest coś, co dość trudno im ogarnąć, bo ujarzmienie tego wymaga odrobiny dość abstrakcyjnej wiedzy.

Strona 173 z 378 PierwszyPierwszy ... 73123163171172173174175183223273 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów