Czy ktoś potrafi powiedzieć coś wiecej niż sieciowa sieczka na temat monitora na trojkolorowych LEDach. HP LP2480zx - bawilem się tym trochę i wrażenia b. Pozytywne.
Czy ktoś potrafi powiedzieć coś wiecej niż sieciowa sieczka na temat monitora na trojkolorowych LEDach. HP LP2480zx - bawilem się tym trochę i wrażenia b. Pozytywne.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Jest to ciekawy monitorek i kilku poważnych color-geeków wypowiadało się o nim pozytywnie. Zaletą jest pierońsko szeroki gamut - na tą chwilę rekordowej objętości, dlatego monitor jest wybierany przez fotografów, którzy nie chcą uronić niczego z barw, które potencjalnie mógł zarejestrować ich aparat, pracują w ProPhoto itp. (wg. typologii ColorWiki - workflow input-centric).
Monitor wyposażony jest w matrycę H-IPS A-TW - rzadkość, bo obecnie producenci wycofali się ze stosowania polaryzatora A-TW z prozaicznego powodu - polaryzator A-TW działa tylko w poziomie, a wszystkie monitory mają pivot. Aby więc klienci, których najdzie na pracę w pozycji wertykalnej nie czuli się rozczarowani, dokonano eksterminacji polaryzatorów i obecnie czerń IPS-ów niezależnie od układu jest tak samo nędzna, co przynajmniej nie rodzi kontrowersji.
Co do wad Hapka, to nie ma on elektronicznej kompensacji równomierności podświetlenia i ogólenie trafiając się niezbyt równe egzemparze. Do tego soft do kalibracji jest podobno niezbyt dopracowany.
Przepraszam, że się tak wcisnę. Znalazłem właśnie zestawienie parametrów tego HP na H-IPS i wynika z niego, że panel H-IPS z HP ma niższy punkt czerni od panelu H-IPS z Neca. Tak niski jak panel VA. To ma związek z zastosowanym polaryzatorem ?
http://www.digitalversus.com/duels.p...&p2=4465&ph=13
Po analizach różnych opinii, forum a także "internetowej sieczki" - chciałem zapytać o opinie "naszych" fachowców na temat LaCie 321 (12-bit gamma correction). Przymierzam sie do niego - w sieci jest troche krytyki co do "bad pixels". Czy można z nim używać różnych kalibratorów czy raczej tylko LaCie Blue Eye. Moze ktoś pracuje na tym LaCie?
Pozdrawiam.
Janusz - też oglądałem ten monitor "na żywo" i to jeszcze wczoraj. Wrażenia OK ale to oczywiście za mało. Cena ok 2600 funtów trochę mnie wstrzymuje ale jeśli ktoś może coś więcej powiedzieć pozytywnego to kto wie..
Ostatnio edytowane przez Max13 ; 20-01-2010 o 16:04
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Tom01
Dziękuję - co to znaczy "=" - ta sama klasa?, tak samo wadliwy? "nie warto przepłacać"?
Na mva.pl pisales o NECu:"Wymaga jasno oświetlonych pomieszczeń lub światła dziennego. Źle sprawuje się w warunkach domowych. Wieczorami i nocą, przy właściwym wówczas poziomie oświetlenia, łatwo wychodzą wady czerni w postaci placków i "świecenia". Zakres regulacji jaskrawości ekranu jest bardzo duży, ale dolna granica powoduje spadek kontrastowości obrazu." - to samo dotyczy tego LaCie?
Ostatnio edytowane przez Max13 ; 20-01-2010 o 16:15
Witam. Mam male pytanko.
Przed bliskim zakupem monitora EIZO postanowilem zobaczyc jak w praktyce moj laptop wspolpracuje z zewnetrznym monitorem.
W sklepie podlaczylem go za pomoca DVI z kielbasa LG 23 calowa?
Widac bylo drone ukosne pasy (cienkie), szczegolnie widoczne w Windows Media Player przy pliku video.
O co kaman?
Dziekuje za porade.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 21-01-2010 o 12:37
A coś klasę wyżej nawet z 21 calowych? Znam wady 1990SXi nie były uciążliwe ale były widoczne. 19 cali to stanowczo za mało. Normalnie zakupiłbym Eizo ale w tej sytuacji nie mam takiej możliwości. Więc jeżeli będzie możliwość dopłaty do czegoś lepszego chętnie zdecydowałbym się.
Jaki model monitora 21 lub 24 calowego trochę wyższej klasy warto wziąć pod uwagę do tego typu zastosowań z podniesieniem odrobinę poprzeczki jakości względem 1990SXi ? W podanych granicach budżetowych w okolicach 3500zł-3800zł.
Uwzględniam model 2490WUXi2-BK, który z tego co czytam jest w praktyce większym bratem 1990SXi na poziomie cali w zasadzie czyli można założyć, że wystepują w nim te same problemy, które charakteryzują 1990SXi.
Ostatnio edytowane przez Jazzman ; 21-01-2010 o 13:49