Nie wiem do czego pijesz. Do updejtowania LUT karty musisz mieć soft kalibrujący a nie Win7. Nie jestem specem od kalibracji, więc dalsze pytania raczej nie do mnie.
Jeden hint - to co się ustawia w systemie to profil z rozszerzeniem .icm a to co się ustawia w LUT karty u mnie ma jakieś rozszerzenie związane z 'target' (.tgt albocoś? nie pamiętam a teraz w pracy jestem). Tak więc to raczej dwa różne tematy icm vs LUT.
Ja zmieniałem tylko domyślny profil urządzeń, reszty nie dotykałem. Póki kolory są OK to nie tykam pozostałych ustawień i z głowy.
Ostatnio edytowane przez Vitez ; 11-09-2009 o 20:50 Powód: Automerged Doublepost
Nie piłem zupełnie do niczego (nikogo), to bardzo było w powietrze niż do Ciebie aczkolwiek jako że od dłuższego czasu używasz 7-ki to myślałem że może będziesz wiedział - zdaje mi się że już od Visty MS dał LUT-loadera a że cały czas siedzę na XP (do 22 października ;-) to po prostu nie wiem... Jakby jednak tego LUT-loadera nie było, to poza samym podpięciem profilu trzeba by to zrobić AFAIK...
No gdybym nie miał Spectraview do ładowania LUTa, to pewnie bym się nad tym dłużej zastanowił...
Do ładowania rekordów z korekcją punktu bieli i trc służy cośco się nazywa "loader", albo "gamma loader". A by w ogóle było co ładować, profil z odpowiednimi rekordami musi być wygenerowany z oprogramowania kalibracyjnego. Wynikowe profile mają rozszerzenie .icc. Microsoft oczywiście zawsze wszystko musi nazywać po swojemu, więc jest mutacja z rozszerzeniem .icm, ale jest tym samym.
U Pana, Panie Tomku, sprawa wygląda zgoła inaczej, bo oprogramowanie ładuje korekcję bezpośrednio do monitora i na karcie nic się nie dzieje.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Krótkie pytanie: czy ktoś wie, co się stało ze stroną/forum mva.pl
Posiadam od niedawna kalibrator e1display2 ale w procesie kalibracji jednej rzeczy nie rozumiem tzn. przy regulacji kontastu w pierwszej kolejności zgodnie z instrukcją ustawiam kontrast na 100% a następnie powinienem go wyregulować do poziomu docelowego, jednak w przypadku mojego monitora nec1970nx właśnie te 100 procent siedzi pośrodku działki - dla mnie to z lekka dziwne. Zastanawiam się czy kalibrator uszkodzony a może monitor kończy swój żywot ?
Dodam że dzisiaj kalibrowałem znajomemu starego CRT i było identycznie