Strona 163 z 378 PierwszyPierwszy ... 63113153161162163164165173213263 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 621 do 1 630 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ale o co pytasz konkretnie?

Jeśli chcesz ustawić profil monitora to chyba masz dobrze ustawiony (co ciekawe u mnie Win7 po instalacji sam znalazł na dysku prawidłowy profil... nie wiem jakim cudem bo leżał gdzieś luzem).
    Aby się upewnić to idziesz: 'Zmień ustawienia domyślne systemu' -> zaawansowane (zakładka) -> Profil urządzeń i tu wybierasz swój profil. Jak nie ma to cofasz się do zakładki 'wszystkie profile' i 'Dodaj' .
    zacznijmy od ustawienia profilu - w tych ustawieniach domyślnych miałem ustawione sRGB. powinien być profil monitora jak sądze?
    co to jest to WSC w ogóle?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    No dobra, a Win7 updatuje przy starcie LUT karty ?
    Nie wiem do czego pijesz. Do updejtowania LUT karty musisz mieć soft kalibrujący a nie Win7 . Nie jestem specem od kalibracji, więc dalsze pytania raczej nie do mnie.
    Jeden hint - to co się ustawia w systemie to profil z rozszerzeniem .icm a to co się ustawia w LUT karty u mnie ma jakieś rozszerzenie związane z 'target' (.tgt albocoś? nie pamiętam a teraz w pracy jestem). Tak więc to raczej dwa różne tematy icm vs LUT.

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    zacznijmy od ustawienia profilu - w tych ustawieniach domyślnych miałem ustawione sRGB. powinien być profil monitora jak sądze?
    co to jest to WSC w ogóle?
    Ja zmieniałem tylko domyślny profil urządzeń, reszty nie dotykałem. Póki kolory są OK to nie tykam pozostałych ustawień i z głowy .
    Ostatnio edytowane przez Vitez ; 11-09-2009 o 20:50 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Nie wiem do czego pijesz. Do updejtowania LUT karty musisz mieć soft kalibrujący a nie Win7 . Nie jestem specem od kalibracji, więc dalsze pytania raczej nie do mnie.
    Nie piłem zupełnie do niczego (nikogo), to bardzo było w powietrze niż do Ciebie aczkolwiek jako że od dłuższego czasu używasz 7-ki to myślałem że może będziesz wiedział - zdaje mi się że już od Visty MS dał LUT-loadera a że cały czas siedzę na XP (do 22 października ;-) to po prostu nie wiem... Jakby jednak tego LUT-loadera nie było, to poza samym podpięciem profilu trzeba by to zrobić AFAIK...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No gdybym nie miał Spectraview do ładowania LUTa, to pewnie bym się nad tym dłużej zastanowił...

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Jeden hint - to co się ustawia w systemie to profil z rozszerzeniem .icm a to co się ustawia w LUT karty u mnie ma jakieś rozszerzenie związane z 'target' (.tgt albocoś? nie pamiętam a teraz w pracy jestem). Tak więc to raczej dwa różne tematy icm vs LUT.
    Do ładowania rekordów z korekcją punktu bieli i trc służy cośco się nazywa "loader", albo "gamma loader". A by w ogóle było co ładować, profil z odpowiednimi rekordami musi być wygenerowany z oprogramowania kalibracyjnego. Wynikowe profile mają rozszerzenie .icc. Microsoft oczywiście zawsze wszystko musi nazywać po swojemu, więc jest mutacja z rozszerzeniem .icm, ale jest tym samym.

U Pana, Panie Tomku, sprawa wygląda zgoła inaczej, bo oprogramowanie ładuje korekcję bezpośrednio do monitora i na karcie nic się nie dzieje.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Krótkie pytanie: czy ktoś wie, co się stało ze stroną/forum mva.pl
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Krótkie pytanie: czy ktoś wie, co się stało ze stroną/forum mva.pl
    Wie. Sirius upadł.

Domyślnie

Posiadam od niedawna kalibrator e1display2 ale w procesie kalibracji jednej rzeczy nie rozumiem tzn. przy regulacji kontastu w pierwszej kolejności zgodnie z instrukcją ustawiam kontrast na 100% a następnie powinienem go wyregulować do poziomu docelowego, jednak w przypadku mojego monitora nec1970nx właśnie te 100 procent siedzi pośrodku działki - dla mnie to z lekka dziwne. Zastanawiam się czy kalibrator uszkodzony a może monitor kończy swój żywot ?
    Dodam że dzisiaj kalibrowałem znajomemu starego CRT i było identycznie

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KAZEK_R Zobacz posta
    Posiadam od niedawna kalibrator e1display2 ale w procesie kalibracji jednej rzeczy nie rozumiem tzn. przy regulacji kontastu
    "Kontrastu" w LCD nie wolno regulować!

PS. W cudzysłowie, bo kontrast wyświetlacza LCD jest stały. Wynika z zasady działania. Regulator "kontrast" wcale go nie reguluje, tylko obcina sterowanie matrycy, a to bardzo złe jest.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Regulator "kontrast" wcale go nie reguluje, tylko obcina sterowanie matrycy, a to bardzo złe jest.
    Proponujesz "oszukać" kalibrator i ustawić np. 75% jako 100% ?

Strona 163 z 378 PierwszyPierwszy ... 63113153161162163164165173213263 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów