Strona 5 z 22 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 217

Wątek: Adapter M42

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jakiś czas temu bawiłem się m42. Zacząłem od zwykłego adaptera, później przyszedł czas na chip. Z chipem ostrzenie trwało dłużej, dokładniej. Więcej zdjęć wyszło z maxymalną ostrością ale było więcej nerwów w oczekiwaniu na "beep". Na jakiś czas zrezygnowałem z tej przyjemności... Jakie macie doświadczenia ? Wolicie dandelion czy zwykły adapter ?

Coś już napisał Awatar sharky_88
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomih Zobacz posta
    Jakiś czas temu bawiłem się m42. Zacząłem od zwykłego adaptera, później przyszedł czas na chip. Z chipem ostrzenie trwało dłużej, dokładniej. Więcej zdjęć wyszło z maxymalną ostrością ale było więcej nerwów w oczekiwaniu na "beep". Na jakiś czas zrezygnowałem z tej przyjemności... Jakie macie doświadczenia ? Wolicie dandelion czy zwykły adapter ?
    Ja właśnie zastanawiam się nad kupnem modelu z dandelionem i przy kiepskim wizjerze w 1000D to chyba najlepsze rozwiązanie. A z czekania na 'beep' chyba można zrezygnować, wystarczy zrobić zdjęcie bez potwierdzenia ostrości (czy się mylę) Więc wedle powiedzenie "Nie stać mnie na tanie rzeczy" chyba skuszę się na droższy model
    Be kind to those less fortune....

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

koledzy
    wszystko ładnie i pięknie jednak jeśli wcześniej nie fotografowaliście manualami to czeka was ciężka praca na małych matówkach bez mikrorastrów, jednak dla wytrwałych pierwsze dobre efekty będą satysfakcjonujące

aktualnie mam w 350d matóweczkę z rasterkiem i ef-m też z manualna matówką, plus potwierdzenie z chipem, praca jest w miarę przyjemna.
    jednak wcześniejsza praca na manualnych korpusach i obiektywach trochę ułatwia przyzwyczajenie i opanowanie tego kręcenia pierścieniami niejednokrotnie 3 w zoomach.

pzdr.

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie pisałem że miałem problemy Właśnie nawet przyjemniej było ostrzyć na oko. Chip nie był doskonały. Widziałem że trzeba trafić w beep jednak trwało to znacznie dłużej niż ostrzenie na oko. To było męczące na tyle że kupiłem szkło z AF. Myślę o powrocie do m42 ale czuje że do konwencjonalnego adaptera. Stąd moje pytanie. Jak radzą sobie pozostali ? Co preferują ?

Dopiero zaczyna Awatar alloqba
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja mam adapter z chipem, i na przesłonach do f/4 łatwiej mi ostrzyć "na oko".

Canon 450d

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Proszę o pomoc. Po raz pierwszy podpiąłem Heliosa 44m poprzez adapter (z dandelionem) do 450D. Niestety, nie umiem zmienić ustawienia przesłony przy pomiarze światła. Aparat uporczywie wskazuje f2.0. Próbowałem przy róznych trybach pomiaru i ciągle to samo.
    Co więcej, w jednym przypadku aparat wskazał f00.
    Czy ktoś potrafi naprowadzić mnie na drogę wyjścia z problemu, jak zmierzyc światło przy innej niż 2.0 przesłonie?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna Awatar tonieboli
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

a]zapoznaj się z instrukcją
    b]zrób zdjęcie na av i zobaczysz że dobrze naświetla, f stop jest podany dla "picu" byle by było potwierdzenie (chip, dandelion whatever)....
    a jeżeli nie umiesz zmienić przysłony w obiektywie polecam google -> blokowanie bolca przysłony m42

tonieboli
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha poczytaj co to pomiat ttl, aparat nie sugeruje się wartością f przesyłaną przez obiektyw bo to byłby bez sensu (uniwersalne ustawienia? sic)

tonieboli
    Ostatnio edytowane przez tonieboli ; 18-10-2009 o 14:38 Powód: Automerged Doublepost
    400d | bg-e3 | 100 | 28-70 2.8 | 100 2.8 macro | 2x2gb | eos/m42
    zenit 12xp | 37 2.8 | 50 2.8 | 50 1.8 | 135 2.8 | 200 4 | tc x2 | pinhole
    Goldphoto yh-314c yh-431, Lowepro Nova 190aw, Lenovo g550

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

tonieboli
    Dzięki za odpowiedź. Oczywiście, jak zablokować przesłonę w obiektywie etc., to wiem Generalnie, miałem wrażenie, że można zmierzyć aparatem światło tak, jak starym światłometrem - ustawię wartość przesłony, a aparat wyświetli prawidłowy czas ekspozycji itp.
    Sugestia "zrób zdjęcie na av i zobaczysz że dobrze naświetla" w zasadzie rozwiałą moje wątpliwości.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    tonieboli
    Dzięki za odpowiedź. Oczywiście, jak zablokować przesłonę w obiektywie etc., to wiem Generalnie, miałem wrażenie, że można zmierzyć aparatem światło tak, jak starym światłometrem - ustawię wartość przesłony, a aparat wyświetli prawidłowy czas ekspozycji itp.
    Sugestia "zrób zdjęcie na av i zobaczysz że dobrze naświetla" w zasadzie rozwiałą moje wątpliwości.
    Ja w miarę przymykania przysłony na obiektywie muszę robić korektę na -EV bo mi niemiłosiernie prześwietla.:-(

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ds74 Zobacz posta
    Ja w miarę przymykania przysłony na obiektywie muszę robić korektę na -EV bo mi niemiłosiernie prześwietla.:-(
    To fakt. Heliosa zazwyczaj używam, kiedy zależy mi na mocno/ładnie rozmytym tle, a to najlepsze szkło do tego, jakie mam. Dla f/2 trzeba dać korekcję -1, przy f8 rzeczywiście trzeba dać -2, albo ręcznie ustawiać czas naświetlenia. Z tym, że jeśli mam robić zdjęcia przy mniejszych otworach przesłony, zapinam obiektyw z AF, bo jest wygodniejszy w użyciu. Niestety, ręczne ustawianie ostrości, szczególnie kiedy obiekt sie wciąż porusza, to żmudna praca, nawet z dandelionem

---Moje zdjecia na FB---

Strona 5 z 22 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów