Kupowałem tam kilka róźnych i zawsze działały.
Kupowałem tam kilka róźnych i zawsze działały.
Pixco to dobra chińska firma. Mam mosiężny z chipem i jest ok.
Tylko, że jest to "niby" nowość i działa we wszystkich trybach cytat ze strony:
"JEDYNY ADAPTER NA RYNKU:
działający we wszystkich programach (M / TV / AV / P)
umożliwiający dobór przysłony i czasu otwarcia migawki"
Nie pracowałem jeszcze z adapterem na M42 wiem tylko (z tego co czytałem) ,że dotychczas były programowalne i z funkcją potwierdzenia ostrości. Nie wiem w jaki sposób on może działać z priorytetem przysłony, jeśli przysłona jest ustawiana manualnie. Może ktoś z Was testował ?
Ostatnio edytowane przez witcher86 ; 24-08-2016 o 20:05
Ja mam jakiś tańszy, który ma na stałe zaprogramowane 50/1.4, przysłony się nie da w aparacie zmienić, ale wszystkie tryby działają (Av także), jedynie czasem mam wrażenie, że pomiar światła nie zawsze jest w 100% ok.
T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.
Witcher, W sumie to normalnie działa. Nie zmienisz w aparacie wartości przysłony ale aparat poradzi sobie z automatycznym doborem czasu. Praktycznie z każdym obiektywem wymaga to u mnie odpowiedniej korekty ekspozycji ale działa dość dobrze.
Ostatnio edytowane przez mwitek ; 26-08-2016 o 08:57
Adaptery m42 dzielą się na trzy kategorie:
- pełny manual (bez żadnego dandeliona)
- z dandelionem potwierdziającym AF (taki dla aparatu przedstawia się najczęściej jako 50/1.4)
- z dandelionem z programowanym EMF (można z poziomu body zaprogramować mu przesłonę, ogniskową i korektę AF - programowanie jest mocno upierdliwe)
Trzeba pamiętać, że te EMF nie działają ze wszystkimi body (i trzeba dokładnie doczytać czy wspiera to co mamy).
Aby być jezcze bardziej precyzyjnym należy też wspomnieć o adapterze z tzw. "kołnierzem", który umożliwia wciśnięcie bolca (np. w niektórych obiektywach ) w nieco nowszysch modelach, które mają wystający bolec w celu przełączania przysłony z trybu "automatycznego" w tryb całkowicie manualny. Wciśnięcie tego bolca umożliwia dopiero reakcję listków przysłony na kręcenie pierścieniem regulacji przysłony. Jeśli ten bolec nie zostanie wciśnięty to obiektyw będzie w stanie otwartej przysłony i to niezależnie od położenia pierścienia. Można oczywiście ten bolec wcisnąć na stałe i zakleić np. klejem ale może kiedyś jeszcze będzie potrzebna ta wersja z ruchomym bolcem, więc po co trwale go "uszkadzać"?
Od wielu lat używam kliku adapterów (Canon 40D,5 Mk. III) i jestem z rezultatów bardzo zadowolony. Za to wlasnie jeszcze bardziej ta marke aparatow polubilem.