Strona 7 z 22 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 217

Wątek: Adapter M42

Domyślnie

jako że jestem świerzy tutaj, sprzętu jeszcze nie posiadam zbieram wszystko do kupy i mam dylemat w sprawie adaptera m42 otóż są trzy którymi jestem zainteresowany w cenach 90 130 i 180 zł

http://allegro.pl/item1087480852_ada..._bonus_mf.html

http://allegro.pl/item1100578992_ada...0d_40d_7d.html

http://allegro.pl/item1092961846_ada...a_program.html

i poza tym że pierwsze dwa poza ceną chyba niczym się nie różnią to ten ostatni poza wybitną ceną w stosunku do pozostałych jest cały... srebrny(?) co jak mi kolega zasugerował może dawać refleksy na zdjęciach, dlatego tez mam pytanie czy rzeczywiście ten ostatni może mieć niekorzystny wpływ na zdjęcia, np. pod światło?

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Dwa pierwsze wykonane z czernionego aluminium, ostatni z chromowanego mosiądzu. Nie ma żadnego niekorzystnego wpływu na zdjęcia. Droższy bo wykonany z lepszego materiału, tyle że w użytkowaniu większej różnicy raczej nie będzie. Miałem i jeden i drugi.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

DonZ nie bierz czarny adapter, są gorzej wykonane, wyciera się z nich farba. Piszę tak ponieważ kolega miał takowy wkręcony na Jupitera i przeżyłem chwile grozy gdy na body się przekręcił. Nie zatrzymał się na zatrzasku tylko przeskoczył dalej, ledwo co (po ok godzinie zabawy) go ściągnąłem.
    Ja kiedyś kupiłem ten. Śmiga do dziś i jestem bardzo zadowolony. Wersja z programem strata kasy.

Domyślnie

to że jest to metal barwiony galwanicznie to chyba nie powinna farba od niego odchodzić, najnowsza wersja oprogramowania dandeliona lub możliwość jego aktualizacji jest mi niepotrzebna, tak więc ten z mosiądzu, barwiony czy nie jest raczej lepszy, pod światło refleksów też nie będzie?

Domyślnie

Posiadam czarny adapter (identyczny jak ten z drugiego linka) od dwóch tygodni. Po intensywnym okresie używania nie zauważyłem jakichkolwiek odprysków farby czy odkształceń. Osobiście polecam

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonZ Zobacz posta
    pod światło refleksów też nie będzie?
    To może należałoby przestać produkować obiektywy z metalowymi błyszczącymi bagnetami żeby odblasków nie było?

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez über Zobacz posta
    Posiadam czarny adapter (identyczny jak ten z drugiego linka) od dwóch tygodni. Po intensywnym okresie używania nie zauważyłem jakichkolwiek odprysków farby czy odkształceń.
    Najgorsze, że nie wiem (nie dopytałem się) gdzie zakupił i za ile ten swój adapter mój kolega. Wykonanie było tragedia co później się przełożyło na małą niespodziankę w korpusie.
    Cytat Zamieszczone przez DonZ
    [...] pod światło refleksów też nie będzie?
    Nie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Ja kiedyś kupiłem ten. Śmiga do dziś i jestem bardzo zadowolony. Wersja z programem strata kasy.
    no to zamawiam, dzięki za pomoc

Domyślnie

Ja polecam adaptery firmy PIXCO. Są dobrze wykonane.

Natomiast opisy na allegro iż dany adapter posiada najnowsze wersje oprogramowania i dlatego jest najlepszy to tylko chwyt marketingowy. Większość sprzedających ma ten sam towar rożni je cena oraz opis typu v3 i inne fantazje. Niestety ludzie w takie bajki wieżą.

Domyślnie

a ja nabyłem taki adapter z potwierdzeniem ostrości

http://cgi.ebay.com/AF-CONFIRM-M42-L...ns_Accessories

kosztował ok. 37 pln i szedł 2 tygodnie, możesz też poszukać tam adaptera emf af confirm, w którym możesz sam zaprogramować dane exif, uważaj, niektóre mogą błędnie działać z kilkoma canonami m.in. 50d, ale w opisie znajdziesz czy wersja poprawiona
    z pozostałymi uwagami światłych kolegów w pełni zgadzam się (no może z niewielkimi ograniczeniami)

Strona 7 z 22 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów