Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Balans bieli - jak ustawić

Dopiero zaczyna

Domyślnie Balans bieli - jak ustawić

Od kilku dni próbuję swoich sil w fotografii nocnej. Niestety nie do końca potrafię zrozumieć temat balansu bieli. Chodzi mi w szczególności o to:

Nie wiem jak z tego korzystać, jak to ustawić.

Czytałam o temperaturze barwowej, o różnych temperaturach światła, o ustawieniach balansu zarówno automatycznego, zdefiniowanego jak i ręcznego ustawienia temperatury. Bez względu na ustawienia zdjęcia zawsze są żółte. Nawet gdy ustawię minimalną temperaturę, która w moim aparacie wynosi 2500K, to zdjęcia i tak są ciepłe, żółte. Czy tak powinno być?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Balans bieli - jak ustawić

Fotografujesz w RAW?

Dopiero zaczyna

RAW + JPG, ale obróbki RAWów dopiero się uczę.

Cytat Zamieszczone przez Kropka Zobacz posta
    RAW + JPG, ale obróbki RAWów dopiero się uczę.
    W RAW możesz sobie ustawić w zasadzie dowolny WB (choć nie zawsze). Kwestia oprogramowania. Jeśli masz plik RAW to działaj i próbuj. Możesz zacząć od darmowego DPP dostarczanego razem z aparatem. Wbrew pozorom to oprogramowanie ma spore możliwości.
    Ostatnio edytowane przez aptur ; 03-09-2016 o 16:36

Dopiero zaczyna

Ja mam Camera RAW, ale jak na razie ograniczam się do pierwszej zakładki. Na razie próbuję rozpracowywać druga zakładkę czyli krzywa tonalna. Oczywiście metodą prób i błędów, ale przyznam szczerze, ze do końca tego nie rozumiem. Tak samo jak nie mogę zrozumieć działania tej skali:

Chcąc przesunąć kompensację na + czy - dolna skala przesuwa się i w jedną i w drugą stronę. Dla kogoś kto fotografuje to jak oddychanie powietrzem, ale dla mnie to rzecz niezrozumiała. Podobnie jak nie mogę znaleźć odpowiedzi czym się różni ustawienie np. -1/3 EV od skrócenia czasu naświetlania. Czy efekt nie jest ten sam?

Zadaję sobie jeszcze jedno pytanie odnośnie fotografowania nocą. Czy zdjęcia powinny mieć żółty zafarb czy też nie?

Ja mam Camera RAW, ale jak na razie ograniczam się do pierwszej zakładki. Na razie próbuję rozpracowywać druga zakładkę czyli krzywa tonalna.
    Proponuję, abyś najpierw powrócił do pierwszej zakładki bo tam masz wszystko co trzeba odnośnie balansu bieli.
    Chcąc przesunąć kompensację na + czy - dolna skala przesuwa się i w jedną i w drugą stronę. Dla kogoś kto fotografuje to jak oddychanie powietrzem, ale dla mnie to rzecz niezrozumiała.
    Przeczytaj instrukcję. Hasło: bracketing
    Czym jest bracketing ekspozycji

Podobnie jak nie mogę znaleźć odpowiedzi czym się różni ustawienie np. -1/3 EV od skrócenia czasu naświetlania. Czy efekt nie jest ten sam?
    Efekt może być taki sam ale nie musi. Sprawdź sobie co się dzieje z czasem naświetlania gdy wprowadzisz korektę -1/3EV
    Zadaję sobie jeszcze jedno pytanie odnośnie fotografowania nocą. Czy zdjęcia powinny mieć żółty zafarb czy też nie?
    To czy powinny mieć żółty zafarb zależy od ciebie. Najczęściej będą miały. Zależy to od źródeł światła i ustawionego balansu bieli.
    Ostatnio edytowane przez aptur ; 03-09-2016 o 20:21

Dopiero zaczyna

Dziękuje za link. Niestety u mnie jest tak, że w trybie M działa tylko bracketing. Dopiero po przełączeniu na priorytet przysłony lub czasu uaktywnia się możliwość standardowego przesunięcia EV (tylko na + lub -).

Dziękuje za link. Niestety u mnie jest tak, że w trybie M działa tylko bracketing.

Górne pokrętło i sobie nim pokręć.

Dopiero zaczyna

Chodzi Ci o pokrętło przy spuście migawki? Kręcę nim i nic. Jeżeli pokręcę w prawo to pojawia się dolna skala i się "rozszczepia", a jeżeli w lewo pokręcę, to nic się nie dzieje. Aktywne mam tylko dwie dolne ikonki (AEB), a dwie górne +/- oraz + są nieaktywne.

Chodzi Ci o pokrętło przy spuście migawki? Kręcę nim i nic. Jeżeli pokręcę w prawo to pojawia się dolna skala i się "rozszczepia",
    To pokręć w lewo aż dolne paski znikną. Bez urazy ale serio radzę przeczytać instrukcję obsługi. Nawet dwa razy.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów