Strona 5 z 90 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 897

Wątek: 5Dmk2 czy 7D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

propouję analizę porównawczą zdjęć wykonanych w tych samych warunkach na obu puszkach i tyle. Mogę tylko tyle dodać do tematu, że fotki sportowe na 5D nie były dla mnie tragiczne brakowało mi jedynie tego "zbliżenia". Miałem czasem pożyczoną sigmę 300/2.8 - na piłce dało się pracować skutecznie nie dalej niż do połowy boiska a na cropie (30D) było juz coś więcej widać, ale jakość na iso 1000-1600 z tych dwóch aparatów bardzo się różniła. Ale....... musze przeprosić za moje irracjonalne skłonnosci do FF.
    "Magia pełnej klatki" - pewnie jestem bardzo podatny na jej wpływ.
    Na wspomnianym 30D fociłem 2-3 lata byłem z tego sprzetu bardzo zadowolony do chwili, gdy porównałem portrety podczas warsztatów 30D z 5D jednego z naszych kolegów wykonanych z "jednej ręki" na stałkach 50/1.4 i 85/1.8 :-(
    Praca AF w starej 5D w porównaniu z np 50D wcale nie jest tak tragiczna jak to niektórzy panowie opisują. Może przy rzucaniu drobnych,ryżu lub wianka oraz w innych dynamicznych ujęciach sprawdzi się 7D i będzie miało to fundamentalne znaczenie.... czasem istnieje taka potrzeba, ale jak czesto? To pewnie zależy od użytkownika i jego specyfiki pracy.
    a tak na koniec to nadmienie słowa mojego młodszego kolegi:

"że też się tak zawziąłes na tego canona.... przecież zdjęcia robi się tylko nikonem"

może wszyscy jesteśmy pod wpływem "Magi Canona"?

D700 ma 12mpx z gripem 8kl/s; całkiem niezły AF; dosć niskie szumy itd.... ;-)
    Ostatnio edytowane przez heretyk ; 05-10-2009 o 23:46
    C5DmkII+16-35L+70-200L(is)+S580EXII+NB100

Początki nałogu Awatar barman_pl
    Miasto
    Łódź/Brzeziny

Domyślnie

Dokładnie tak jak mówisz jeśli chodzi o Nikona, jednak jak człowiek całe życie miał w rękach canona to uwierz, że ciężko sie przestawić ... Ja też chciałem kupić D700 bo jest tańszy od 5D, jednak potrzebowałem 24-70, a to szkło w nikonie jest dużo droższe, więc wolałem pozostać przy canonie i nie żałuję decyzji

Odnośnie tego AF w 5D - jeszcze raz napiszę, że absolutnie nie mam się do czego przyczepić...

Pozdr.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Parę postów poszło tam gdzie miało pójść.
    Wątek o FF vs crop jest m.in. tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=35157

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    7D to moim zdaniem aparat marzenie dla budżetowych redakcji, podróżników.
    napisz mi proszę, dlaczego 7d to aparat marzenie dla podróznikow ?

sam jako, podroznik, wybralbym 5d, ale 7d ?

Bywalec

Domyślnie

To chyba zależy od tego, jakie "podróżnikowanie" masz na myśli

7d ma uszczelnienia, 5d bym do dżungli nie zabierał.
    5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Coś już napisał

Domyślnie

ekstremalne.

mysle, ze w przypadku ekstremalnych warunkow, uszczelnienia 7d maloby daly, chyba, ze sie myle.

W tym roku mialem 5dmki na alasce, warunki czasami skrajnie niekorzystne, aparat dal rade, gorzej ja sam.

A zapytalem, z uwagi ze w przyszlym roku prawdopodobnie bede odwiedzal biegun pln. i/lub ameryke pld. I tak sobie juz gdybam czy 5dmki podola wyzwaniu, czy lepiej zainwestowac w mkii czy cos innego. Prostym wyborem bylby 1d, ale to za duzy balast.
    Wy macie jakies doswiadczenia w tym zakresie ? oczywiscie takze w kontekscie 7d.
    Jednak pelna klatka ciagnie (mysle, ze to duzy plus przy takiej fotografii)

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SirRoot Zobacz posta
    mysle, ze w przypadku ekstremalnych warunkow, uszczelnienia 7d maloby daly, chyba, ze sie myle.
    Też mi się tak wydaje, na oficjalnej stronie nie piszą już water splash ready tylko wprost ready for anything. Jednak z drugiej strony jest praktyka i tu nawet sam Canon , nawet dla 1Dynek zaleca stosowanie filtrów na szkła. Osobną kwestią jest elektronika (ta w jedynkach to inna bajka) oraz zmiana obiektywów w warunkach bojowych.
    Ja, np. w Niagara Falls postawiłem na uniwersalność i nie odpinałem 24-105LIS nawet na chwilę.
    A zapytalem, z uwagi ze w przyszlym roku prawdopodobnie bede odwiedzal biegun pln. i/lub ameryke pld. I tak sobie juz gdybam czy 5dmki podola wyzwaniu, czy lepiej zainwestowac w mkii czy cos innego.
    http://luminous-landscape.com/locati...n-worked.shtml
    http://luminous-landscape.com/locati...ortfolio.shtml
    the silence is deafening

Uzależniony

Domyślnie

ekstremalne.

W tym roku mialem 5dmki na alasce, warunki czasami skrajnie niekorzystne, aparat dal rade, gorzej ja sam.
    Nie rozumiem o co pytasz. Piszesz, że podczas ekstremalnych podróży - między innymi na alasce - stary, nieuszczelniony 5D dał radę twierdząc zarazem, iż znacznie lepiej wykonany 7D i jego 100% uszczelnienie małoby dało... jakiej zatem odpowiedzi oczekujesz?
    Nie sądzę też aby aparat, który 3 tygodnie temu trafił do pierwszych użytkowników został już gruntownie przetestowany podczas ekstremalnych podrózy...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

napisz mi proszę, dlaczego 7d to aparat marzenie dla podróznikow ?

sam jako, podroznik, wybralbym 5d, ale 7d ?
    To generalizowanie oczywiście ale są uszczelnienia i wytrzymałość jak (w starych jedynkach), dużo mniejsze i lżejsze body od nowych jedynek. Do tego ma właściwie wszystko co jest potrzebne do wszelkiego rodzaju fotografii łącznie z bardzo przyzwoitą kamerą . Dlatego tak napisałem.
    I jeszcze jedno; tak się zastanawiam - gdzie wyjdzie atut FF-a w fotografii podróżniczej?
    Nie wiem jak w praktyce ale organoleptycznie nowa 5-tka wydaje się przy 7 delikatnie mówiąc mało pancerna. To oczywiście tylko moje przypuszczenia i zgodnie z tym co napisał Nowart czas pokaże jak wygląda praktyka.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    I jeszcze jedno; tak się zastanawiam - gdzie wyjdzie atut FF-a w fotografii podróżniczej?
    Sigma 12-24, 24-105, 100-400
    Nikkor 14-24
    the silence is deafening

Strona 5 z 90 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów