Strona 15 z 90 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 897

Wątek: 5Dmk2 czy 7D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Ja robiłem 350D i też da radę, tylko że wybierasz nie zdjęcia fajnych akcji, tylko te, które są ostre. Przez ostre rozumiem takie, które są rzeczywiście trafione, bo jednak wiele osób ma z tym problem (ja zresztą czasem też).

7D to zupełnie inna bajka, zwłaszcza AF.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zdefiniuj pojecie "fajna akcja". Bo jesli biegnie gosciu z pilka, strzela, bramkarz skacze po pilke ja szybko celujac lapie wszystko jak trzeba, to uznaje to za wystarczajaco szybki AF w 20D. Dalem jakies tam pierwsze lepsze foty pod reka, a nie wybrane ostre. Mam kich po 200-300 sztuk - mam dawac wszystkie? W taki sposob mozna uznac, ze ja NIE MAM wogole dobrych ujec sportowych, bo majac 20D nie jestem w stanie zlapac jak inny fotograf majac 1D. wiec kazde moje zdjecie z 20D nie moze miec "tego momentu" bo jest on niemozliwy na body klasy 20D. Bez sensu.

http://www.sdm.gower.pl/osa/osa16sierpgalek.jpg
    20D + 400 5.6.

Wiadomo, ze 7D ma lepszy AF. Nie twierdze inaczej, ale nie zgodze sie, ze 20D/5D nie da sie focic sportu.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 20-11-2009 o 14:24

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Ja nie pisałem z żadnym zarzutem do Ciebie,stwierdzam tylko fakt. Mając 7D masz dużo więcej zdjęć ostrych, idąc dalej - masz lepsze akcje do pokazania. W 350D dla mnie priorytetem było wybranie ostrych zdjęć, a już wielkiego manewru z dobrą akcją nie było. Bo jak wiadomo, zazwyczaj najlepsze są nieostre.

Robiąc sport taki jak piłka nożna 70-200 to za mało, trzeba sporo cropować,jeżeli zdjęcie nie jest trafione w punkt to tego nie zrobisz.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wiesz robiac zdjecia 7D takze bedziesz mial mase nieostrych. Tego sie nie uniknie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Inaczej, mam porównanie. Wiem doskonale jak pracuję 350D i teraz widzę co mi oferuje 7D, niebo, a ziemia. W szczegóły nie będę wchodził, bo to nie ten temat.

350D, 20D, 5D da się fotografować sport. Tak samo jak wielu tutaj twierdzi, że dla 350D używalne ISO to tylko 800, a ja robiłem sport na 3200, oczywiście szumy były, ale zdjęcia są. Tak samo z Sigmą, podobno jest nieużywalna na 200m i f.2.8, nigdy nie przymykam tego obiektywu, a uważam, że zdjęcia są niezłe. I tak można mnożyć takich przypadków wiele.
    Ostatnio edytowane przez myslidar ; 20-11-2009 o 14:29

Dopiero zaczyna Awatar KWS
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Dobra- nie będę generował nowych tematów, więc podepnę się pod ten.

Używam 5D i 40D- 40D był świadomym wyborem- wystarczał mi do większości zadań przed którymi stawałem. W sierpniu kupiłem 5D- bardziej jako ciekawostkę przyrodniczą. Używany, w dobrym stanie i bardzo dobrej cenie.
    Ale nie o 5D się tu rozchodzi.
    Raczej o coś w zastępstwie 40D do: reporterki, ptaszorów, okazyjnie wyciąganie na plenery(5D jest pod tym względem nie do pobicia...)- do wszystkich trzeba celnego af, do pierwszych dwóch- bardzo pewnego, do tego minimalnie te 6fps.

Zastanawiałem się nad kupnem 7D ("bo ma filmy")- ale głos rozsądku nie pozwolił mi wydać ot tak blisko 6koła na coś- co mi nie leży w ręce.
    Coś w tym aparacie jest za przeproszeniem- zdupione- chyba, że to ja mam jakieś wyidealizowane cele. Wydał mi się poprostu plastikowy. Owszem- ma praktycznie wszystko czego szukam, ale jakość obrazka nie będzie wcale lepsza od tego, co reprezentuje moja czterdziestka... 18mpx w aps-c uważam za minięcie się z celem i przyfasolenie głową w mur, nawet pomimo tego nowego af, który wygląda jak ten z 1D wykastrowany z czujników pomocniczych.

I tak na placu boju pozostaje coś w ten deseń: 1Dmark3- ze wszystkimi zaletami i wadami, jakie posiada ten aparat(crop jest nawet interesujący), 7D- może jakiś użytkownik na forum będzie mógł powiedzieć czy gra jest warta świeczki- w końcu do wszystkiego można się przyzwyczaić.

Czy może zastosować metodę "pożyjemy-zobaczymy" i czekać kolejne dwa lata na jakiegoś bezpośredniego konkurenta nikona d700- czyli średniej klasy FF, bez przepakowanej pikselami matrycy, z AF przeniesionym z 7d i wreszcie będącym szybszym niż 3.9fps?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

[b[KWS[\b] troche mam podobny prbnlem do twojego, ale z tą róznicą że coraz więcej czytam co sie dzieje z 7D - jakie ma choroby wieku dziecięcego i w tym tępie to kupie go nie wiem kiedy.... coraz bardziej przemawia do mnie zakup 5D mkII niż 7D... albo rozwiązanie pośrednie póki jest na rynku w postaci 1D Mark III z którego w obecnym stanie wyeliminowali jego stare choroby i jakoś nie moge sie doszukać z nim problwmów.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Zablokowany

Domyślnie

7d nie jest AF-em ,,wykastrowanym z 1d'' o punkty wspomagające, zaglądnij w wizjer jedynki z odpalonymi wszystkimi, ja tak pracuję, użyj tego i serwo i poparz na efekty...

Dopiero zaczyna Awatar KWS
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Mgtan- jestem pewien, że 1d mk3 zniknie z rynku tak jak 5d mk1 przed wprowadzeniem mk2 i nie wyrwie się egzemplarza w okazyjnej cenie...

Himi- tylko tak uogólniłem, że af w 7d jest po części wzorowany na układzie z jedynki- a prawda jest taka, że dopracowana jedynka jest potworem pod każdym względem- strzela jak kałach, trafia jak agent specnazu i kosztuje jak kawior...

Siadłem z ołówkiem w łapie nad kartką papieru i wymyśliłem kolejny chory pomysł:
    Zmiana barw.
    Tylko to było by stosunkowo głupie posunięcie- kilka moich szkieł jest praktycznie nowa, a nie chce mi się oddawać ich z gigantyczną stratą lub zamianą na odpowiednik z innym bagnetem o bliżej mi nieznanej przeszłości.
    Co moje- to szanuję i traktuję z należytą ostrożnością- na lwią część zapracowałem trzymaniem ręki w dupie(dosłownie...).
    Tak więc teraz siedzę jak ten głupi i się zastanawiam którą nerkę sprzedać i co mogę za to sobie kupić:
    -Canon 1D mk3, który swoje lata już ma- ale wciąż jest dobry, a napewno lepszy od 40D.- wariant średnio-tani
    -Canon 7D- który przechodzi choroby wieku dziecięcego- widzę w tej chorobie biegunkę- producent chciał dobrze a wyszło do ****(po jaką ciężką cholerę 18mpx na aps-c...)- wybór najtańszy, ale też najbardziej niepewny.
    -Nikon D700- i cały system idzie pomiędzy gluteus maximus- wybór irracjonalny.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KWS Zobacz posta
    -Canon 1D mk3, który swoje lata już ma- ale wciąż jest dobry, a napewno lepszy od 40D.- wariant średnio-tani
    Ja ten wariant rozważałem, ale został zdyskwalifikowany przez brak UWA. Wybór mam już za sobą
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 15 z 90 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów