Załóż jakiegoś kita i porównaj ogniskowe, bo jakościowo to raczej podobnie z lekką przewagą 35L ale to czysto subiektywnie. Tak na dobrą sprawę, jak nie możesz się zdecydować, weź ten, który jest łatwiej dostępny, i tak będziesz zadowolona.
Załóż jakiegoś kita i porównaj ogniskowe, bo jakościowo to raczej podobnie z lekką przewagą 35L ale to czysto subiektywnie. Tak na dobrą sprawę, jak nie możesz się zdecydować, weź ten, który jest łatwiej dostępny, i tak będziesz zadowolona.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Jesli mowisz ze 30 i 50 bylo prawie dobrze to na ff kup 35 ktory bedzie znacznie szerszy od twojego 30 i 85 ktory bedzie dzialal minimalnie wezej od 50 na cropie.
Ja robie na cropie 20 i 50 i jest bardzo dobrze. Na pelnej tez szedl bym w 35,85.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
o! dziękuję
juz dużo, dużo bliżej![]()
ja jako użytkownik 16-35, 35,50, 85 i 135 na FF do teraz do ślubów kupiłbym 24mm i używał zamiast 35L (35ka też jest fajna ale czasem za wąska, 16-35 natomiast za bardzo na szerokim rozciąga).. zresztą jak ceny kiedyś spadną to właśnie plan jest taki żeby dokupić 24L II i mieć komplet..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
arturs a w jakich sytuacjach była dla Ciebie za wąska?( o okoliczności ślubne pytam)
w kościele - tzn. nie piszę że się nie da robić 35 bo się da i to bez większych problemów ale jak kościół jest na tyle jasny że mogę zapiąć 16-35/2.8 to robię szerszym kątem bo potem zawsze wyciąć można, ale po tych kilku śłubach co je robiłem uważam że 24/1.4 wersja II to byłoby dla mnie chyba optymalne szkiełko na ślub do kościoła.. bo jest bardzo ostre, wystarczająco szerokie i dość dobrze skorygowane na brzegach pod kątem "rozciągania" czego o 16-35 powiedzieć nie można (o żadnym tak szerokim zoomie zresztą chyba nie).. zresztą z exifów wynika że właśnie w okolicach 24mm na tym zoomie sporo robię..
35L też jest świetnym szkłem więc nie odradzam, będziesz zadowolona jak kupisz to szkiełko.. ja jestem ale odkąd zacząłem robić na szerokim kącie to zacząłem go (szeroki kąt) doceniać.. a 35 to już najwęższy z szerokich.. co prawda jakbym miał wybrać jedno szkło jako uniwersalne do wszystkiego dla mnie to bym 35mm wybrał zamiast 24 ale jak ma być do ślubów to z perspektywy użytkownika zestawu jak wyżej kupiłbym szersze.. a co do szkieł "do wszystkiego" to jak wymieniłem 24-105 na 16-35 to żona na początku bardzo niezadowolona była że jej ulubione "uniwersalne" szkło sprzedałem na rzecz takiego szerokiego "czegoś".. ale jakoś się przekonała do szerokiego i teraz ma 2 ulubione szkła: 16-35/2.8 i 135/2.. i w zasadzie jak coś sama foci dla siebie to te 2 szkła plus 5d jej wystarczają bo dźwigać nie lubi
![]()
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Ja dokładnie z tych samych powodów rozważam zamianę moich 16-35 i 35L na tandem 24 mk1 i 50/1,2. Nie jestem jeszcze przekonany na 100 procent, ale bardzo bliski. Z czasem coś szerokiego, może tego Sama 14mm do specyficznych ujęć...
Ale ja nie napisałem nigdzie, że ty rozważasz taką samą woltę jak jaTylko powody mamy te same.
50 1.2 to dla mnie szklo pomylka. Moze ze wzgledu na cene a moze na ogniskowa bardziej. Czuje sie jakos "skrepowany" ta ogniskowa. Ani to szeroko na ff ani portretowo. 50 1.4 daje super rade. Moze tez nie trafilem na jakies "magiczne zdjecia" z 1.2.
Zastanawiam sie nad sprzedaza 17-40 i dolozeniem do 24L, jako uzupelnienie 35L. Tylko czy nie bedzie tak ze w koncu ktorys wyladuje w torbie? No tak, na to pytanie to tylko ja bede znal odpowiedz. Ktos przechodzil podobna droge? Docelowo 24L na jedym body i 85 na drugim mogloby byc optymalnie.
I jeszcze - uzywa/uzywal ktos 14L do slubow? Jakies wrazenia?