Ostatnio edytowane przez mieszko_1vp ; 26-12-2009 o 22:17 Powód: Automerged Doublepost
Ale czy tyle potrzebujesz w kościele (70-200 mm)? Ja co prawda tu dodatkowo na ślubach i bardziej sporadycznie, a nie co tydzień (jak niektórzy), ale w pewnych momentach używam 24-105 (gdy mi potrzeba większej głębi, a stabilzacja mnie wspomaga żeby zrobić na 1/10 - 1/20 s) i to na tych szerszych kątach, ale żebym używał maksymalną ogniskową, to sporadycznie, a tak to 20 1.8 i 50 1.4 na kropie...
a kto mowi ze jak sie ma 70-200 to trzeba calego zakresu uzywac ? ;] , tu chodzi o zysk na IS i zejsciu z czasem bo z podpietam 135 czasy 1/125 trzeba
no comment...
bo zarzucali ci , ktorzy uzywaja czego innego do pracy ,a pozniej przyszli ci ktorzy uzywaja tych nieszczesnych zoomow![]()
no comment...
135 w kościele to masakra jeśli chodzi o wykozystanie 2.0 -przy 2 metrach wynosi chyba cm
ja robie
no trzeba tak minimum 1/100
ja nie wyobrazam sobie robic portrety ludzi na czasach 1/30s, wystarczy maly ruch, mimika twarzy i zdjecie do kosza, przy zakladaniu obraczki czy usmiechach i innych gestach i 1/60s nie starczy aby zamrozic ruch, wiec jak dla mnie zysk zwiazany z IS jest zaden