Strona 354 z 1000 PierwszyPierwszy ... 254304344352353354355356364404454854 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 531 do 3 540 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Odważne. Dla mnie w kosciele podstawowe szkła to 35 i 85. Szeroko zapinam na kilka dosłownie ujęć.
    A jak wyglada u ciebie wymiana szkiel? Kiedy ktore stosujesz i jak decydujesz o wyborze momentu kiedy wymieniac szklo? Moje drugie body (350D) nie dorasta do piet 5D wiec staram sie je jak najmniej uzywac, co skutkuje tym ze musze wymieniac szkla aby zrealizowac wizje ktore mam w glowie.

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    Na szczęście nie spotkałem jeszcze młodej pary, która bierze ślub w piwnicy
    raz w TV pokazywali jak pod woda robili ceremonie to dopiero kaprys ... a obudowac wodoszczelna do 5d mark 2 trochę kosztuje
    Canon FF

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carlsson Zobacz posta
    A wracając do lamy to często używacie takowej w kościele ?
    Lama w kościele? A po co? Nie dość że pluje, to jeszcze ksiądz pogoni, bo tak dużych zwierząt nie wolno wprowadzać do kościoła .

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nesla Zobacz posta
    A jak wyglada u ciebie wymiana szkiel? Kiedy ktore stosujesz i jak decydujesz o wyborze momentu kiedy wymieniac szklo? Moje drugie body (350D) nie dorasta do piet 5D wiec staram sie je jak najmniej uzywac, co skutkuje tym ze musze wymieniac szkla aby zrealizowac wizje ktore mam w glowie.
    no stary musisz kombinowac tak naprawde to jest czas na zmiane szkiel, z pewnoscia wygodnie jest miec dwa body ale z jednym nie jest zle, z pewnoscia kazdy wypracowal sobie styl pracy pozwalajacy na realizacje zamierzonych kadrow, pracy
    Canon FF

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Ja tam trzymam 20 na glownej puszce a za drugiej zamiennie 50 lub 16

Ps takie pytanko czy oplaca sie kupowac uzywke 24L mkI bo ostatnio stwierdzilem ze af sigmy 20 nie wyrabia przy tancach i tak kombinuje czy by 24 mkI nie kupic w uzywce.
    Chyba nie trafiaja sie jakies trefne modele w tych Lkach?

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    Jak się już zrobi wieledziesiąt wesel rocznie to raczej nie ma problemów z radzeniem sobie z ich obróbką, to tak jak z innymi zawodami, wprawa robi swoje. (...)
    A, i żeby nie było całkiem OT, to z czasem nabyty sprzęt foto też sprzyja dobrym zdjęciom. Myślisz, że "wieszcze" mają jakiś problem z wyborem szkła i puszki? Przynajmniej nie zadają tylu durnych pytań: co lepsze 16mm czy 50mm, a może rybie oko?? Każdy ma swoje sposoby i swoje ulubione szkła. Czy to do ślubu czy na inne okazje.
    Pewnie tak jest i niech tak zostanie. Choć znam takich co płacą fotografowi a "Kluczykami" nie są. Obchodzą się bez brania kamerzysty, po to żeby mieć fajne pamiątki na papierze a film z przyjęcia to i tak ktoś z rodziny zawsze nakręci jakąś kamerką.
    Co do pytań o sprzęt "naszych specjalistów" to w wątkach archiwalnych trochę ich znajdziesz. Niemniej każdy z nich ma swój warsztat pracy i patenty na różne okazje, a reszta (jak np. ja ) zadaje czasami "głupie pytania" i zastanawia się nad Wyższością Wielkiej Nocy nad Bożym Narodzeniem lub odwrotnie.

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

To może ja z racji, że jestem niezdecydowany człowiek, poproszę o radę i kilka złośliwych komentarzy

Lepiej 'wystartować' z:
    1) 30D, 5D II, 16-35L II, S-g 8mm, C35/2, C85/1.8, 430EX II, 580EX II
    2) 50D, ----------- | | -----------

czy pożyczyć trochę $$ (pożyczka 0%) i od razu mieć prawie że zestaw marzeń, czyli:
    3) 50D, 5D II, 16-35L II, S-g 8mm, C35L, C85/1.8, C135L, 430EX II, 580EX II

Pieniądze mógłbym oddawać w miarę możliwości, a uzbierać kilka(naście) tys. na nowe szkło/szkła było by pewnie dosyć ciężko.
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    To może ja z racji, że jestem niezdecydowany człowiek, poproszę o radę i kilka złośliwych komentarzy

[cut]

czy pożyczyć trochę $$ (pożyczka 0%) i od razu mieć prawie że zestaw marzeń, czyli:
    3) 50D, 5D II, 16-35L II, S-g 8mm, C35L, C85/1.8, C135L, 430EX II, 580EX II

Pieniądze mógłbym oddawać w miarę możliwości, a uzbierać kilka(naście) tys. na nowe szkło/szkła było by pewnie dosyć ciężko.
    Doświadczenie może mam średnio-małe, aczkolwiek postanowiłem dodać swoje dwa grosze.
    Każdy business potrzebuje inwestycji - mniejszych lub większych. Jeśli masz zlecenia, i wiesz że będziesz je miał, to pożyczaj $$ i inwestuj w siebie/w sprzęt. Napewno się zwróci.
    Konkurencja jest bardzo duża. Miej też na uwadze wysyp quasi-fotografów, którzy za psie pieniądze chałturzą i wg. wielu opinii 'psują rynek'.
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darecky Zobacz posta
    Ja również chciałbym z ciekawości (tylko, nie ze złośliwości) przeglądnąć kolegów całościowe sety ze ślubów. Czy w tych 100,200,300,400, czy z większej paczki znajdują się same achy i ochy dostępne w galeriach? Czy też są tam zdjęcia takie sobie? Każdy kto przeglądał galerie innych "wielkich" tego forum ( i nie tylk0) widzi cud, miód i malinę, a to są wybrane zdjątka często z wieludziesięciu wesel rocznie. Jak sobie nasi "wieszcze" radzą z obróbką i kadrowaniem takich setek zdjęć? Jak sobie radzą z "niefotogenicznością młodych", deszczem, śniegiem, czy innymi przeciwnościami losu, co daje późny wieczór w samo południe, skromną skodą octavią(dla nowożeńców) a nie lexusem is400 itp, itd. Dajcie coś dla ludu też pleaseeee.
    miałem okazję przejrzeć wszystkie zdjęcia "dla klienta" zrobione przez fotografa z polskiej czołówki - z pierwszej dziesiątki.
    Powiem tak - oprócz sporej ilości dobrych zdjęć - było też sporo knotów.
    Nieostrych, bez inwencji, takich zwykłych "pstryków".
    "Ładność" części tych zdjęć wynikała nie z zaangażowania fotografa, ale z faktu użycia obiektywów z najwyższej półki.
    I wiem teraz dlaczego ludzie kupują drogie szkła - Elki - bo mniej trzeba potem dłubać na komputerze - zdjęcia z puchy są już ładne.
    galerie internetowe to powiedzmy kilkadziesiąt zdjęć wybranych z tysięcy...

to jest biznes.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    "Ładność" części tych zdjęć wynikała nie z zaangażowania fotografa, ale z faktu użycia obiektywów z najwyższej półki.
    I wiem teraz dlaczego ludzie kupują drogie szkła - Elki - bo mniej trzeba potem dłubać na komputerze - zdjęcia z puchy są już ładne.
    Moglbys rozszerzyc mysl? Ciekawy jestem.

Zawsze myslalem, ze czlowiek bardziej decyduje o udanych zdjeciach, niz technika.

Zawsze uwazalem, ze dobry fotograf zrobi lepsze zdjecia kompaktem, niz ktos kto ma FF i zastanawia sie jakich ogniskowych uzyc oraz jak i kiedy zmieniac szkla na body, a nie nad kompozycja...
    Pozdrawiam!

Strona 354 z 1000 PierwszyPierwszy ... 254304344352353354355356364404454854 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów