Pokaż wyniki od 1 do 10 z 181

Wątek: fotografia koncertowa

Mieszany widok

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
    Odświeżę może troszkę temat. Kwestią koncertów zająłem się dość niedawno, może 2 m-ce temu. Mam 5d i 24-105 f/4L i lampę 580EX. Z moich rozglądań i infop od Badiego wynika że nie wszystkie kluby pozwalają używać lampy, więc z tego powodu szykuje mi się zmiana 24-105 na 24-70 - to jest że tak powiem kwestia zdecydowana i nieunikniona (a szkoda bo 24-105 mi naprawdę pasi.

O co chcę zapytać ? Chciałbym dokupić jeden z tych obiektywów:

sigma/canon 50 1.4
    canon 85 1.8
    canon 135 2.8

Która ogniskowa jest najbardziej optymalna (na FF) do fosy (ok. 2-5m od grajków), który AF jest najbardziej pewny w warunkach świateł na koncertach no i jak się te obiektywy zachwują jeśli chodzi o bliki i inne błyski.

Ostatni koncert robiony 24-105 i 580 (nie wszystkie fotki) chyba na ISO 1200/3600

http://marcinbogusz.fotohasiok.pl/archives/650

Może wymiana na 24-70 nie jest aż tak konieczna ? Prosze o jakieś sugestje bo czas leci a ja nie umiem się zdecydować
    Wiesz - to wszystko, jak pisali koledzy, kwestia tego co focisz. Ja robiłem sporo koncertów i chorowałem (mając 40D) na jasne zoomy, czyli 24-70 - 70-200 2.8. Później, kiedy kupiłem sobie 5D, większość koncertów robiłem obiektywem 70-200 f/4 IS i 85 f/1.8, na ISO 800. I nie brakowało mi światła.
    Teraz, kiedy mam 5D mkII, wyciągam spokojnie 24-105 i powyższego zooma. Absolutnie wystarcza.
    85 i 35 L zakładam dla obrazka, ale nie dla światła. Oczywiście - są czasem koncerty nastrojowe, kameralne..."świecowe" ... Wtedy 85/135 będą ratunkiem...
    Moim zdaniem - zostaw sobie 24-105; i dokup 85 oraz zooma 70-200 lub 135L. Powinno ci wystarczyć.
    Btw - odnoszę wrażenie, że niektóre z twoich fotek z linka są niepotrzebnie forsowane na tak wysokim ISO
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    Btw - odnoszę wrażenie, że niektóre z twoich fotek z linka są niepotrzebnie forsowane na tak wysokim ISO
    pozdrawiam
    Możliwe, nie mam doświadczenia tyle na takie foto
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
    Możliwe, nie mam doświadczenia tyle na takie foto
    I jeszcze w kwestii twojego pytania zacytuję kolegów, którzy robią śluby (ja do nich nie należę - robię landszafty i koncerty :-D ), bo to ważna uwaga: jeżeli brakuje światła, to przysłona 2.8 nie pomoże.
    IMHO przy 5D naprawdę nie musisz wymieniać 24-105 na 24-70. Lepiej wspomóż się stałką/stałakmi i/lub drugim, dłuższym zoomem...

Uprawnienia umieszczania postów