Strona 9 z 19 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 181

Wątek: fotografia koncertowa

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Bardzo dobrze, że Cię ten temat fascynuje i chcesz się rozwijać, świetnie. Ale za bardzo podkreślasz stosowanie sprzętu (flash, radiówka itp.). To Ci niewiele pomoże, kiedy znajdziesz się na "poważnej" imprezie, koncercie, gdzie występować będzie naprawdę ktoś znany. Zapomnij o takich "gadżetach" j.w. Wtedy liczy się nie to, że ktoś Tobie przygotuje światło, tylko Twoje zdolności szukania go i pokazania na fotografii. Jestem z wykształcenia także muzykiem i miałem okazję fotografować od małego, nieznanego nikomu klubu, przez studio w radiu, filharmonię (koncerty rockowe, jazzowe, inne), operę, teatry, sale sportowe czy koncerty 50-tysięczne .... typu open air. I wydaje mi się, że wiem, o co w tym biega i stąd też wynika to, co napisałem wyżej.
    Pozdrawiam

P.S.
    Siedzę sobie teraz i oglądam na dvd jeden z najważniejszych koncertów w moim życiu - David Gilmour w Gdańsku, na którym byłem i zrobiłem kilka fotek. Niestety tylko kompaktem - Canonem G2 (max iso 400). I pomimo, że dziś dysponuję niezłym sprzętem (zrobiłbym to lepiej zapewne), to tamte fotografie są i będą dla mnie jedne z najważniejszych w życiu ... To były magiczne chwile! A za kilka dni mamy w Polsce Australian Pink Floyd Show i znów wspomnienia odżyją ... oj będzie się działo
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 24-01-2009 o 18:57
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Domyślnie

mam wrazenie, ze od jakiegos czasu obaj mowimy o tym samym na rozne sposoby.

zauwaz, ze moja wypowiedz odnosnie zastosowania flasha odnosi sie do koncertow klubowych.

robilem juz zdjecia i na duzych kilkutysiecznych koncertach i na parudniowych openerach, w salach prob czy w studiu (tu akurat domowym) tez spedzilem troche czasu.

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez badi Zobacz posta
    zauwaz, ze moja wypowiedz odnosnie zastosowania flasha odnosi sie do koncertow klubowych.
    Ok, rozumiem i z tym się mogę zgodzić choć nie lubię tak naświetlonych zdjęć.

basti78
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez badi Zobacz posta
    mam wrazenie, ze od jakiegos czasu obaj mowimy o tym samym na rozne sposoby.

robilem juz zdjecia i na duzych kilkutysiecznych koncertach i na parudniowych openerach, w salach prob czy w studiu (tu akurat domowym) tez spedzilem troche czasu.

Badi wrzuć cuś swojego, bo prezentujesz (jak na mój sposób rozumienia fotografii koncertowej) poglądy dość ciekawe, chciałbym to porównać z fotkami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basti78 Zobacz posta
    Badi wrzuć cuś swojego
    zaden problem. cos z ostatnich koncertow w rude boy'u (bielsko). ani najlepsze, ani nagorsze ujecia, srodek. zespoly al sirat i massemord. z premedytacja wybralem cos z lampa.

01.

02.

03.

warunki oswietleniowe byly takie -> al sirat - ask yourself
    Ostatnio edytowane przez badi ; 24-01-2009 o 21:20

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja bym nie chciał iść koncert, gdzie ktoś z aparatem stoi przed muzykiem, zasłania mi go i wali lampą

Adam Nowak z "Raz dwa trzy":

Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 24-01-2009 o 23:03

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Ja bym nie chciał iść koncert, gdzie ktoś z aparatem stoi przed muzykiem, zasłania mi go i wali lampą
    ja tym lysym kolega z yt nie jestem.

zdjecie bardzo dobre. jakis koncert z okazji rocznicy smierci gc?

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie wiem czy Ciebie widziałem na tym filmie z koncertu czy kogoś innego, nie mniej zamieszanie tam spore, czego strasznie nie lubię jako fotografujący również.
    Zdjęcie z koncertu w ramach cyklu "Pejzaż bez Ciebie", który emitowany jest zawsze w TVP2 w dniu 1 listopada (retransmisja). Tym razem poświęcony Grzegorzowi C.
    Inne ujęcie tego artysty ...

Poniżej 2 zdjęcia dla tych, którym się wydaje, że jak już się nie ma 5D MKII czy D700 to tylko z lampą lub lepiej nie robić zdjęć na koncercie ... Foty z 2006r. Stocznia Gdańska - David Gilmour - robione kompaktem Canon G2 (iso 200, bo 400 to masakra), w tłumie z wyciągniętą reką, na palcach To był koncert, czysta magia!

Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 24-01-2009 o 23:35

basti78
    Guest

Domyślnie

szanuje to co robi Badi - kazdy ma swoją szkołę, jesli fotografowanemu to nie przeszkadza to czemu nie

ale zdecydowanie to co mnie kreci to swiatlo zastane, szukanie wlasnie tych myczków i chwil...

teraz tylko zdobyc nastepna okazje - Panowie doradźcie, jak skutecznie dostawac sie na takie koncerty? nie chodzi mi o komercyjne wykorzystanie, robie to dla siebie jak na razie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    [QUOTE=hofi66;593983]
    Poniżej 2 zdjęcia dla tych, którym się wydaje, że jak już się nie ma 5D MKII czy D700 to tylko z lampą lub lepiej nie robić zdjęć na koncercie ... Foty z 2006r. Stocznia Gdańska - David Gilmour - robione kompaktem Canon G2 (iso 200, bo 400 to masakra), w tłumie z wyciągniętą reką, na palcach To był koncert, czysta magia!
    QUOTE]

dowód na to, że oko wazniejsze nie sprzet........
    Ostatnio edytowane przez basti78 ; 25-01-2009 o 01:17 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basti78 Zobacz posta
    jak skutecznie dostawac sie na takie koncerty? nie chodzi mi o komercyjne wykorzystanie, robie to dla siebie jak na razie
    Dużo rozmawiać z ludźmi w klubach i organizatorami, proponować, że zrobiony materiał będą mogli wykorzystać u siebie na stronie itp. Tak niestety trzeba sobie zapracować, by potem, za jakiś czas, raz po raz na tym zarobić ... Cierpliwość i pasja
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Z przymrużeniem oka na dobranoc ...

Rafał Gorzycki, czołowy polski perkusista w czasie gry.
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 25-01-2009 o 02:55 Powód: Automerged Doublepost

Strona 9 z 19 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów