Też osobiście preferuję 24 aniżeli 35![]()
Też osobiście preferuję 24 aniżeli 35![]()
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Nie no poprostu akurat smiesznie wypowiedzi zabrzamiala troche ;]
no comment...
Nesla,
nie będę odkryję nic nowego i powiem tyle masz super sprzęt, i zacznij robić zdjęcia. Wtedy jak ci sugerują inni zobaczysz, czego ci brakuje, lub co nie daje takich efektów jak sobie wyobrażasz. Każde z twoich szkieł na FF - 5d, może ci dać obrazek powalający na kolana oraz kiepskie takie, że głowa boli. Wszystko cokolwiek sfocisz, będzie wypadkową, zadziałania AF-u, dobrania odpowiednich iso, przysłony, czasu naświetlania oraz warunków atmosferycznych (pogodowych), radości Młodych no i miejsca w których zrobisz twoje zdjęcia.
Jeżeli myślisz, że nakupisz stałej L i cykniesz parę fotek na ślubie w pochmurny dzień pod brudną ścianą kościoła po 16:00 i to cię powali na kolana to myślę, że się mylisz i to grubo. Może cię i powali..... rozczarowanie, że coś jest nie tak, bo masz same e-L-ki i wyszło jak z kompakta. A tu pogoda pochmurna, a tu kadry ci uciekły, bo nie miałaś akurat szerokiego (17-35) zuuuma tylko zapięłaś 85/1,2L, lub 135L.
Jak dostaniesz deszczową pogodę i smutną parę , bezbarwne i smutne otoczenie, to myślisz, że robiąc 17-35 czy może 24L uzyskasz to co widzisz w niektórych galeriach. Tu jedynie ci pomoże doświadczenie nabyte z czasem i tal jak piszą forumowi koledzy własne preferencje, które później sobie wyrobisz. Na razie idź do kościoła i pstrykaj foty.
Poza tym nie wiesz ile jest w tym postprodukcji , żeby uzyskać jakiś całkiem fajny efekt. czasem nie trzeba do tego e-L-ki.
Jak masz ciśnienie na kasę do wydania to kupuj eLki i włóż je do torby, a z czasem zorientujesz się co i jak się używa i będzie git.
Jedna z tutejszych ostatnich wypowiedzi gietrzego mi utkwiła w pamięci obleciał ślub FF (chyba 450d) oraz eL-ką (sigma 70-300) i też się da, trzeba wiedzieć tylko co, kiedy i na jakich parametrach użyć, bez tego będzie L-ipa i rozczarowanie.
pozdrawiam i zachęcam do wyjścia w teren.
Nom .. sprzęt już masz, teraz włącz instynkt fotografa i czekaj, czekaj.. i pstrykaj![]()
40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.
Mastercheat, moze CZ-B??:
Mam pytanie:
jaki jest powod, ze masz na swojej stronie sekcje SPRZET? Czy to wplywa na zlecenia?
Czy od poczatku miales taki dzial, czy dodales z czasem?
Pozdrawiam!
Może klienci czytając AT-X 535 PRO DX SP XR Di II LD Asferyczny [IF] mają wrażenie, że to musi być super? ;-)
Na maxmodels widziałem profil fotografa, który był opisany w stylu "Duże tła, mocne lampy, super jasne szkła a to dopiero początek". Szkła miał f/2.8, o reszcie pojęcia nie mam :>
Hmm, ciekawa sprawa. Czasem ludzie inwestują masę kasy w puszki i szkła a następnie dziwią się że zdjęcia same się nie robią. Dla mnie to pocieszające, znaczy się że fotografia ma się dobrze - dalej od sprzętu ważniejsza jest kreatywność + kawałek styropianu, czy systemu radiowego wyzwalania lamp za 100 zł![]()
był od początku(w zasadzie to cały czas jest początek, bo dopiero na koncie 3 śluby i 2 plenerki ślubne) Ale szczerze mówiąc zastanawiam sie nad nim mocno od jakiegoś czasu...
no ale jako że nie jestem sam w tym biznesie więc sam nic nie zmieniam, wszystkie decyzje podejmujemy wspólnie. I tak np. wybór fotek często pozostawiam żonce, ponieważ to kobiety (i do tego zazwyczaj nie bardzo mające pojęcie o fotografii) najczęściej wybierają fotografa na ślub, a ja niestey (narazie)nie mam kobiecego punktu widzenia
Jeśli ktoś się nie zna to jestem przekonany że tak jest, ale własnei ze względu na to, że rośnie grupa osób, które się znają, myślę o wywaleniu tego, szczególnie, że nie ma się czym chwalić
![]()
Ostatnio edytowane przez mastercheat ; 17-09-2009 o 23:36
40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.