Bo to już bardziej pytanie o to jaka ogniskowa Ci leży a nie o jakość szkieł.
Bo to już bardziej pytanie o to jaka ogniskowa Ci leży a nie o jakość szkieł.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
a sory , ze temat o foto slubnej zakladam przeznaczenie sprzetu glownie pod to
a tak czy kupisz 24 czy 35 to zalezy od wlasnych upodoban , ja wole 35
no comment...
Nesla, a w jak duzych kosciolach fotografujesz? Jaki masz styl, jak widzisz rzeczywistosc?
Ja dzis bym inaczej wybral niz kiedys, ale i tak nadal nie uwazam tamtego wyboru za zly.
Kazdy sie uczy. U mnie zakup 35'ki wynikal z takich a nie innych wzgledow. Dzis natomiast troche cos innego po prostu sie dla mnie liczy.
W sumie te dyzje zwiazane z zakupem to w zasadzie proces. Proces poznawania, odkrywania siebie, swojego stylu fotografowania. No i w tle warunki zawnetrzne, np. same male i ciemne koscioly, albo odwrotnie, albo bycie przygotowanym na kazda okazje.
Pozdrawiam!
architekci, nie no, nie obruszaj sie, to tylko dygresja z mojej strony, oczywiscie wiem ze to temat slubny, ale tak sobie dywaguje w nadziei ze cos sie wydarzy co mi pomoze podjac decyzje
Jerry, zupelna racja, to proces i pewnie sama musze wiedziec co mi bedzie bardziej przydatne, na razie tego nie wiem.. moze wiec powinnam poczekac z zakupem.
mysle ze w podjeciu decyzji pomoga Ci na poczatek dwa szkla 24-70 + 70-200 2.8./85 1.8/100 2.8
poobserwujesz czego czesciej uzywasz, czego Ci brakuje, sprzedasz to i kupisz to czego bedziesz potrzebowac.
Pobaw się tym Tamronem, zobacz czy lubisz robić na jego najszerszej ogniskowej, czy jednak wolisz trochę zbliżyć i wszystko będzie jasne![]()
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Ja bym kupił jedną ze stałek 24L / 35L / 15 2.8
Nesla - watek jet na tyle dlugio ze zapomnialem co pisalasmasz sporo sprzetu - gdybym tyle mial to tylko FF bym dokupil i cieszyl sie zyciem
jezeli jednak czujesz potrzebe zakupu nowego szkielka - mnie powalaja zdjecia slubne z 28mm 1.8, powalily mnie tez portrety z 35mm 1.4. Canon oczywiscie wszystkoSzerszych ujec niz 28mm na 5d wielu chyba nie bedziesz potrzebowac, a jesli juz to kilka zdjec szczegolnych - do nich masz T 17-35.
Nie chciałem by tak to zabrzmiało....
24L to dla mnie taka klasa i taka ogniskowa, której używałbym cały czas (na jednym z dwóch korpusów). Dla mnie to ciekawsze niż 35L którą akurat Ty sobie upodobałeś. Wiadomo że wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Argumentem nie jest to że taki a taki konkretny człowiek to ma i jest dobry, tylko to że nie znajduje się on w torbie bez powodu - dla mnie to chyba najlepsze i najbardziej użytkowe szkło w reportażu ślubnym.
Jeśli jednak dalej "przesadziłem" to sorry...