sławku
ludzie często uczą się na błędach i starają się przed podobnymi błędami ostrzec innych.
w wielu przypadkach doradzanie bardzo drogiego sprzętu jest wynikiem wieloletniego doświadczenia i klikukrotnej wymiany sprzętu, głównie obiektywu.
Po latach doszedłem że lepiej kupić raz, czasem bardzo drogo, i mieć docelowy obiektyw który spełnia w większości moje wymagania, niż kupować wielokrotnie tanio po to tylko by się denerwować że coś jest nie tak, a to ostrość słaba, a to AC potężna, a to rozjeżdzająca się obudowa, jasność za mała, bokeh paskudny. Wolę kupić raz drogo niż kupować tanio a potem sprzedawać tylko po to by kupić właśnie ten drogi który niby niczym się nie różni, jednocześnie tracąc na zwielokrotnionych operacjach zakupu i sprzedaży.
Co do anonimowości to zauważ że akurat twoja anonimowość jest znacznie większa niż innych - patrząc po opisach.
Co do sprzętu do fotografii studyjnej - nie każdy w fotografii produktów i studyjnej bawi się aparatami małoobrazkowymi stąd posiadanie specjalistycznych obiektywów canona jest bez sensu a polecanie tobie kamer wielkoformatowych w stylu cambo czy choćby średniego formatu nie ma sensu, bo po spojrzeniu na cenę uznałbyś za obelgę, nabijanie się z ciebie wręcz śmiertelną obrazę. A doradzającego uznałbyś za debila który nie potrafi się posługiwać lustrzanką.
Raz ci już napisałem - wyluzuj. Napinasz się jak dresiarz przed blacharą a naprawdę nie ma o co.