Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 85

Wątek: Początkujący - pomoc w zakresie sprzętu Aparat + obiektyw

Domyślnie

Panowie Szlachta
    A może warto pochylić nieco głowę i z godnością przyjąć słowa krytyki?
    Szczególnie, że są mocno prawdziwe?

Z drugiej strony po co w ogóle pytać o sprzęt, skoro nawet pobieżny przegląd forum utwierdza w przekonaniu, że JEDYNIE słuszne i prawdziwe zdjęcia można zrobić WYŁĄCZNIE zestawem:
    40/50d + 70-200L + 17-40L (ewentualnie inne eLki).
    Wszystko razem za "drobne" 8-9 (lub więcej) tys. zł.
    Może wrzucić to do FAQ żeby pytań niepotrzebnych nie było?

Ciekawe też co mają powiedzieć posiadacze choćby 1000d z kitem poniżej 2 tys. zł., którzy robili fajne fotki, a po przeczytaniu forum okazało się, że to nie możliwe
    Wiem, wiem: 1000d z kitem się szybko rozpadnie bo nie ma magnezowej obudowy, kółka nastaw z tyłu, wszystkich pól AF krzyżowych, nie ma też 1/8000 s. i 6 klatek w serii.
    A bez tego zdjęcia nie wychodzą, nawet jeśli matryca i przetwornik są praktycznie identyczne w całej serii od 1000d do 50d

Bez sensu te wojenki. Przecież łączy nas to samo hobby i pasja

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

sławku opierając się na twoich wypowiedziach to:

sprzęt (fotograficzny) mam znacznie lepszy niż twój
    wiedzę o fotografii - o nieeeeeeeebo większą
    doświadczenie w fotografii studyjnej - znaaaacznie większe
    Tylko że to nie ma najmniejszego znaczenia

Wiesz sławku, są ludzie którzy uważają że wychwalanie swoich umiejętności jest w złym guście. Mają świadomość że gdzieś na świecie są znacznie bardziej doświadczeni od nich, ponadto mają coś o czym może słyszałeś - to jest skromność. Ponadto chwalenie się posiadanym sprzętem uważają za cechę wyróżniającą osoby chodzące w dresach do teatru. I niestety a raczej "stety" ja do tej grupy ludzi należę.
    Poza tym żeby coś ocenić i docenić trzeba się na tym znać, a ponieważ wydaje mi się że nie posiadasz dostatecznej wiedzy (gdybyś ją posiadał to nie musiałbyś się zwracać do "głupków" z forum o pomoc), wątpię żebyś mógł obiektywnie ocenić moją wiedzę, doświadczenie i używany sprzęt.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Miałem już nie pisać w tym wątku ale...

Cytat Zamieszczone przez miki450 Zobacz posta
    Panowie Szlachta
    A może warto pochylić nieco głowę i z godnością przyjąć słowa krytyki?
    Szczególnie, że są mocno prawdziwe?

Z drugiej strony po co w ogóle pytać o sprzęt, skoro nawet pobieżny przegląd forum utwierdza w przekonaniu, że JEDYNIE słuszne i prawdziwe zdjęcia można zrobić WYŁĄCZNIE zestawem:
    40/50d + 70-200L + 17-40L (ewentualnie inne eLki).
    Wszystko razem za "drobne" 8-9 (lub więcej) tys. zł.
    Może wrzucić to do FAQ żeby pytań niepotrzebnych nie było?
    Kolego, czy ty czytałeś w ogóle ten wątek od początku? Pytający chce się profesjonalnie zająć fotografią produktową. Przeczytaj jakie były propozycje aparatów, które otrzymał. 450D do tego wystarczy. To że pojawiła się jedna L-ka w zaproponowanym sprzęcie wynika z tego, że Canon nie robi amatorskich obiektywów TS-E (które są do tego typu fotografii dedykowane).
    Nikt nie pisze że aparatami amatorskimi z amatorską optyką nie da się zrobić zdjęcia (proszę popraw mnie jeżeli się mylę i czegoś nie zauważyłem). Pisałem tylko o tym, że fotografia produktowa wymaga odpowiedniego obiektywu, który daje pełne możliwości panowania nie tylko nad głębią ostrości ale też jej płaszczyzną (co nie jest bez znaczenia). Mając takie fundusze jak pytający kupiłbym obiektyw TS-E, oświetlenie a aparat za to co zostanie - możliwości obrazowania współczesnych aparatów przy ISO 100 (a takie jest używane w studio) są zbliżone.

Proszę więc - nie trolluj.

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    sławku opierając się na twoich wypowiedziach to:

sprzęt (fotograficzny) mam znacznie lepszy niż twój
    wiedzę o fotografii - o nieeeeeeeebo większą
    doświadczenie w fotografii studyjnej - znaaaacznie większe
    Tylko że to nie ma najmniejszego znaczenia
    bebesky, i tak już jesteś u niego skreślony więc nie tłumacz się, szkoda pisania...
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Ludzie, nie równajmy poziomem CB do forum onetu, gdzie pod każdym tematem wypowiedzi sprowadzają się do prowokowania, obrażania i mieszania z błotem.

Kolega Sławek zadał konkretne pytanie, otrzymał kilka bardzo konkretnych odpowiedzi, z któych nie umiał lub nie chciał skorzystać, a potem zaczął obrażać wszystkich dookoła, generalizując, że tutaj chciano go oszukać, okłamać i nikt się na niczym nie zna. W tym momencie należało przestać dyskutować z trollem, bo sprowadzi do swojego poziomu i zniszczy doświadczeniem

Sławku, jeżeli Twoje ataki na użytkowników tego forum, którzy służyli Ci dobrą radą, nie były prowokacją, tylko naprawdę masz do nich żal, to moim zdaniem powinieneś o tym opowiedzieć psychologowi - może on Ci jakoś pomoże, bo my tutaj już na pewno nie.

Pozdrawiam.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Coś już napisał

Domyślnie

Witajcie
    już po raz ostani ponieważ uważam ten wątek za zakończony.
    Przepraszam najmocniej jak kogoś uraziłem i tak jak pisałem wcześniej dziękuję za każdą sugestię. Być może nie czytaliście uważnie moich wypowiedzi i za bardzo braliście je do siebie oraz za bardzo staraliście się na kazdym kroku podkreslić moją niewiedzę i waszą wyższość - trudno - chciałem tylko wyrazić swoją opinię o tym co w tym miejscu zastałem i nakierować innych by czasami wyszli z domu, zaczerpneli informacji w bezpośredniej rozmowie, lub zapłacili za pewną i sprawdzoną poradę -czasami warto ale nie zawsze trzeba

Zakładając wątek na samej górze w pierwszym poście była zawarta (i jest) bardzo ważna informacja - pomoc fachowca potrzebna - powtarzam fachowca, gdyż zależało mi na szybkiej (ze względu na brak czasu) sensownej odpowiedzi a nie bawieniu się i filtrowaniu różnych wskazówek co dla niektórych na forum jest rzeczą zabawną, ciekawą i niezbędną, ciekawe tylko jak osoba która się na tym nie zna w tym przypadku ja ma te informacje filtrować? losowo? - to pierwszy powód takiego a nie innego mojego podejścia do forum i do was jako forumowych doradców.

drugi powód to zaproponowany obiektyw - Ok może i obiektyw do tego celu dedykowany ale powinniście wiedzieć, że do takich zdjęć jak ja potrzebuję wystarczy dużo prostszy obiektyw - nawet jeżeli nie wyraziłem się w którymś momencie jasno to przecież - JESTEŚCIE MISTRZAMI FILTROWANIA WIADOMOŚCI co też innym radzicie robić - wówczas nalezało przefiltrować napływające do Was informacje i na podstawie tego wytypować odpowiednie szkło. A efektu końcowego i ewentualnej różnicy nie dostrzerze nikt... w końcu znacie się na tym, prawda? W tym przypadku najbardziej zniesmaczył mnie fakt zarzucenia sprzedawcy z SIGMA wyrabiania normy i naciągania klienta.. doradził rozsądny cenowo i jakościowo obiektyw ...a co Wy robicie? naciagacie nieswiadomego człowieka na wydatek dodatkowych kilku tys zł dla efektu którego nigdy nie zobaczy! powiem Wam że z chęcią bym w Sigmie kupił w podziękowaniu za rady jakimi mam się kierować przy zakupie obiektywu do moich celów ale również za ich sugestią padło na inny wybór. Kierujac sie wyborem obiektywu nalezy zwrocic uwagę dosłownie na kilka szczegółów i sprawa rozwiązana. Ale wiem dlaczego tak łatwo przychodzi doradzanie w tych kwestiach przez internet.. po prostu czujecie się anonimowi, taki sprzedawca wie - że jak sprzeda bubel to klient następnego dnia u niego będzie, straci klienta, narobi sobie obciachu i zwróci pieniądze - mógłbym ten przypadek opisywać w nieskończoność ale mam nadzieję, że zrozumieliście o co chodzi. Nie sztuką jest polecić pierwszy lepszy dedykowany do tego obiektyw za grubą kasę bo tak jest w instrukcji, że sie do tego nadaje, sztuką jest umieć doradzić mądrze. W tym miejscu zarzucam, że większośc wypowiadających sie - wiedzę czerpie z google. Bo kto z Was ma taki obiektyw? taki jaki mi zaproponowaliście? proszę przyznajcie się. Więc na jakiej podstawie go polecacie i doradzacie? testów? opisów? czy na podstawie wiedzy z innego forum? ok. ta sprawa zamknięta na te pytania odpowiem sobie sam

nawet moderator włączył się w tą naszą małą bitwę, by chronić swoich "ziomków" zarzucając głupkowate pytanie .. a ja Wam odpowiem

nikt z Was nie powie jaki ma sprzęt, jakie ma studio oraz doświadczenie
    wiecie dlaczego?
    bo wtedy na jaw wyjdą dwa fakty!
    1. albo nie macie żadnego doświadczenia, a sprzęt który posiadacie po prostu się do tego nie nadaje, nie wspominając już o studio i jego wyposażeniu - i ten przypadek dotyczy pewnie większości z Was co oczywiście nie przeszkadza Wam w udzielaniu praktycznych i fachowych porad (śmiech na sali)
    2. drugi przypadek jest bardziej specyficzny ale opowiem go w skrócie. Macie doświadczenie, macie odpowiedni do tego sprzęt i być może nawet studio zbudowane z kartonów i pozostałościach po betorniarce ale grunt że się sprawdza, prawda ? macie to? ale dlaczego teraz po moim pytaniu się nie przyznacie? bo wyjdzie na to że jeden z drugim ma obiektyw za 2 tys który idealnie się sprawdza a koledze polecili ten za 5, 7 baaaa nawet 10tys
    jeżeli nie zgadłem to proszę poprawcie mnie! zastanawia mnie tylko po co takie propozycje? zeby kogoś zniechęcić do fotografowania w obawie o własny interes? prawdopodobnie tak - teraz tego nie powiecie

tak czy inaczej do pierwszej lub drugiej grupy należycie
    i już na zakończenie tak w formie podsumowania obejmę to dwoma zdaniami:

JEŻELI MACIE ZLE DORADZAĆ TO NIE DORADZAJCIE WCALE, JEŻELI SIĘ NA TYM NIE ZNACIE I PROSI WAS O TO KTOS KTO SIĘ NA TYM JESZCZE MNIEJ ZNA

używając Waszego slangu o kafelkach czy samochodach to tak jak byście polecali zakup mi busa na codzien samemu użytkując osobówkę lub tłumaczyć turyście drogę kiedys samemu się zgubiło.

to tyle.
    obiecałem nagrodę i będzie! Taka mała anegdotka..
    jak by mnie ktoś kiedyś poprosił abym narysował, zwizualizował forum internetowe, tak w prosty sposób aby dzieci zrozumiały, kredkami na papierze wiecie co bym narysował?
    - STADO OWIEC I KILKA BARANÓW

dziękuję za uwagę

Domyślnie

Że co? Troluję?
    Bo moja opinia nt. sprzętu jest nieco inna?
    Bo nie zgadzam się z opinią ogólnie tu przyjętą, że wszystko poniżej 40d i szkieł L to badziew, który nie ma prawa robić zdjęć.
    Bo śmieszą mnie dziwne uśmieszki "fachofcuf" pod adresem posiadaczy 500d, który nie jest już prawdziwą lustrzanką bo kręci filmy?
    Bo delikatnie rzecz ujmując - doradzacie w sposób nieco kontrowersyjny, zadufany, onanistyczny, snobistyczny - nie wiem jak to jeszcze nazwać?
    Bo uważacie się za takich wielkich speców, z powodu pisania na specjalistycznym forum a nie onecie?
    Gość Sławek dobrze to wszystko podsumował.
    Wystarczy pochylić czasem głowę albo raczej nie wychylać jej niepotrzebnie - wtedy pochylanie nie będzie też potrzebne.
    Ta wojenka jest tu naprawdę zupełnie niepotrzebna.
    Pomijam fakt, że zupełny OFF się zrobił.

Coś już napisał

Domyślnie

być może następnym razem, jak ktoś zapyta, poprosi o poradę to jeden z drugim zanim weźmie się za komentowanie przemyśli sprawę i zastanowi czy warto
    I jak chociaż jedna osoba kiedyś na tym skorzysta to powiem Wam - było WARTO

jest Was większość, admin jeszcze skrzyknie kilku chłopa
    zagłuszycie jeden czy dwa głosy sprzeciwu
    ale wniosek zostanie

Miasto
    kielce

Domyślnie

sławku
    ludzie często uczą się na błędach i starają się przed podobnymi błędami ostrzec innych.
    w wielu przypadkach doradzanie bardzo drogiego sprzętu jest wynikiem wieloletniego doświadczenia i klikukrotnej wymiany sprzętu, głównie obiektywu.
    Po latach doszedłem że lepiej kupić raz, czasem bardzo drogo, i mieć docelowy obiektyw który spełnia w większości moje wymagania, niż kupować wielokrotnie tanio po to tylko by się denerwować że coś jest nie tak, a to ostrość słaba, a to AC potężna, a to rozjeżdzająca się obudowa, jasność za mała, bokeh paskudny. Wolę kupić raz drogo niż kupować tanio a potem sprzedawać tylko po to by kupić właśnie ten drogi który niby niczym się nie różni, jednocześnie tracąc na zwielokrotnionych operacjach zakupu i sprzedaży.
    Co do anonimowości to zauważ że akurat twoja anonimowość jest znacznie większa niż innych - patrząc po opisach.
    Co do sprzętu do fotografii studyjnej - nie każdy w fotografii produktów i studyjnej bawi się aparatami małoobrazkowymi stąd posiadanie specjalistycznych obiektywów canona jest bez sensu a polecanie tobie kamer wielkoformatowych w stylu cambo czy choćby średniego formatu nie ma sensu, bo po spojrzeniu na cenę uznałbyś za obelgę, nabijanie się z ciebie wręcz śmiertelną obrazę. A doradzającego uznałbyś za debila który nie potrafi się posługiwać lustrzanką.

Raz ci już napisałem - wyluzuj. Napinasz się jak dresiarz przed blacharą a naprawdę nie ma o co.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    sławku
    ...
    Raz ci już napisałem - wyluzuj. Napinasz się jak dresiarz przed blacharą a naprawdę nie ma o co.
    Musze przyznać, że jesteś strasznym pozorantem - starasz się być miły i elokwentny dla oka postronnego czytelnika (miód z gęby płynie) a w tobie aż kipi więc spuść parę dla własnego zdrowia

Napinacz, dresiarz, blachara? a żadnej konkretnej odpowiedzi na moje zarzuty, widać to Twoja forma obrony, odwrócić uwagę od istoty problemu.

jako że post kierowany wyłącznie do Ciebie to oczywiście nie pozdrawiam

Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek_b2b Zobacz posta
    Musze przyznać, że jesteś strasznym pozorantem - starasz się być miły i elokwentny dla oka postronnego czytelnika (miód z gęby płynie) a w tobie aż kipi więc spuść parę dla własnego zdrowia
    Napinacz, dresiarz, blachara? a żadnej konkretnej odpowiedzi na moje zarzuty, widać to Twoja forma obrony, odwrócić uwagę od istoty problemu.
    jako że post kierowany wyłącznie do Ciebie to oczywiście nie pozdrawiam
    Miło wiedzieć że lepiej wiesz co mam na myśli.
    Teraz ty mi proponujesz coś co ja tobie proponowałem wiele postów temu. Ja pary nie muszę spuszczać bo szkoda mi zdrowia na denerwowanie się o takie pierdoły. Nawet powiem więcej - bawi mnie to coraz bardziej.

Jak chcesz zajrzyj do Kielc, chętnie cię zaproszę na piwo, pokażę aparat, chcesz to nawet przepalę ci płytę z książkami o fotografii studyjnej uznanego autora (gdyż zapewne w moje słowa i tak nie uwierzysz).

Jeżeli uważasz że nie napisałem ci nic w odpowiedzi na twoje zarzuty napisz je w punktach na priv bo szkoda zaśmiecać forum - na wszystko ci odpiszę.

MIłego dnia życzę
    zbyszek

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów