hmm ale nie wiem skąd ten negatywny stosunek do 16-35mm? ktoś prócz Kuby go miał w rękach?
EOS 40D, EOS 50e, 16-35mm 2.8L, 85mm 1.8
No to dziwne, dlaczego również Ty mówiłeś, że szeroki koniec jest kiepski i, że najlepiej ostrzyć na 50mm i zjeżdżać dopiero do 17mmZ resztą nie wiem jak być powinno. Mój był świetny na 50mm i słaby na 17mm - często nie trafiał na daleki dystans. Przy 4 już lepiej bo "obiekt dużo częściej wpadał do obszaru GO" - bo i tak ciężko powiedzieć że była ostrość dokładnie na nim :-P a ostrząc z bliska to w 99%było ok. Mówię na podstawie swojego egzemplarza i jak ja swój kupiłem prawie 1,5roku temu i po obejrzeniu zdjęć wylewałem żale na forum to wszyscy pisali, że szeroki w tammim jest słaby i trzeba z tym żyć i nauczyć się ostrzyć na 50mm i zjeżdżać do 17. Czyżby coś się zmieniło w tej kwestii nagle? :-P Na 50mm na 2.8 miałem spokojnie powyżej 90%trafionych fot.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Jako, ze rozwazam rowniez zakup T 17-50 2.8 chetnie poslucham na czym polega jego slabosc na szerokim koncu.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Af jest niedokładny na długim końcu, w razie problemów trzeba ostrzyc na 50mm i "przezoomowywać".
Ciciałem tylko zauważyć, że problemy z ostrzeniem na szerokim końcu są dużo mniejsze niż kiedyś (nie pisze się tego, ale firmware AF też ulegało ewolucji w obiektywach Tamrona). W każdym bądź razie mogą te informacje potwierdzić bądź podważyć nowi użytkownicy obiektywu![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Mniejszy zakres nie musi być od razu wadą, inaczej największe wzięcie miałyby obiektywy 18-200
A co do 17-40 - mimo że ciemniejszy, to i tak tamron nie wytrzymuje porównania. Tamrona i tak nie da się używać na pełnej dziurze, no chyba że komuś nie przeszkadza mydło. Dodatkowo AF często się myli, kolory też dużo słabsze niż w canonie.
Jeśli piszesz z perspektywy byłego posiadacza to trafiłeś jakąś wybitnie słabą sztukę. (Jeśli z innej to nie ma o czym gadać)
Z obserwacji własnych stwierdzam że 17-50 ma dwie wady - osłabiony kontrast na 2.8 i "dźwiękowe efekty specjalne". Kolory są inne niż w 17-40 - czy gorsze czy lepsze ciężko powiedzieć. 17-40 zrobiony jest lepiej, fakt. Ale tego 1ev różnicy w pewnych zastosowaniach nic nie zastąpi.
Ostatnio edytowane przez wojkij ; 29-06-2009 o 10:45
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Przykładowe foty z obiektywu dla klienta, f=2.8
http://www.mantykora.net/~kuba/05/skrzypczynski/
O obiektywach wiem prawie wszystko