pjakusz - zgadzam się że brak powtarzalnej jakości różnych egzemplarzy jakiegoś modelu obiektywu jest delikatnie mówiąc, irytujący, ale nie dotyczy to tylko tego Tamrona. Były też dyskusje o nieostrych 24-70L, i może włożyłbym je między bajki, gdyby nie to że sam testowałem dwa egzemplarze tego szkła - jeden był ok, a drugi na 70@2.8 był po prostu miękki.
Nic, po prostu odbijałem piłeczkę z zarzutem kupowania byle taniej i byle gdzie.
Rozumiem, że bronisz tamronów jak niepodległości bo nimi handlujesz. Mnie nie interesuje sprzęt, który trzeba przebierać, żeby trafić na dobrą sztukę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tego szkła nie miałem jeszcze w ręku, tak że w ogóle nie mogę nic o nim powiedzieć. Na szczęście nie leży w kręgu moich zainteresowań, jeden stres mniej w życiu![]()
Ostatnio edytowane przez pjakusz ; 29-06-2009 o 13:48 Powód: Automerged Doublepost
No własnie, ale wyrobiłeś sobie zdanie o obiektywach Tamrona na podstawie jednej kiepskiej sztuki - idąć tą drogą ja powinienem zmienić system bo trafiła mi się jedna nieostra "eLka"![]()
No ale jaki to argument , że kupione z fakturą i gwarancją? Nie widzę żadnego związku.
Nie czytasz chyba dokładnie tego, co piszę. Kto każe Ci przebierać, żeby dostać dobry egzemplarz ? Dobrych zakupów można dokonać bezstresowo.
A poza tym, gdybyś dokładniej śledził forum wiedziałbyś, że nie stoję murem za Tamronem, tylko potrafię obiektywnie wypowiadać się o szkłach, które testuję a niekoniecznie którymi handluję.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 29-06-2009 o 14:13
O obiektywach wiem prawie wszystko
Wreszcie jakaś racja. Nie można napisać ogólnikowo, że Tamrony czy Lki czy jakiekolwiek inne są ostre lub nie są. Każdy model ma jakieś przypadłości, w przypadku Tamrona jest tak, że np. 28-75 czasami zdarzają się zupełnie mydlane, choć bez przesady, na pewno nie jest to co drugi egzemplarz, a z kolei 17-50 mogą mieć FF (ostrzą przed), a z kolei rzadziej niż 28-75 trafiają się nieostre.
Canon też ma kwiaty - osławiona jakość 24-70 (choć ja akurat widziałem chyba tylko jedną sztukę strasznie kiepską) czy 50 L z BF (na bodaj 5 czy 6 sztuk żadna nie była dobra).
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 29-06-2009 o 14:22
O obiektywach wiem prawie wszystko
pjakusz z calym szacunkiem dla Twojego zdania i doswiadczen, ale jak mozna opierac opinie o produkcie na podstawie jednej sztuki? Nie jest zadna tajemnica, ze Tamrony lepiej kupowac u sprzedawcow, ktorzy wyselekcjonuja dla Ciebie egzemplarz, ale co w tym zlego?
Czy dlatego mozna powiedziec, ze Tamrony so do kitu?
Przeciez nie trzeba kupowac u Cichego, po za tym on z tego co sie orientuje szklami z stajni pod literka C tez handluje.
Nie bardzo rozumiem o co te bicie piany.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Panowie, ależ nie miła atmosfera sie zrobiła.
Reasumując w zależności od kasy/jakość od tanszego po droższy a co za tym izie w tym wypadku i jakość lepsza:
Tamron 17-50 f/2.8
Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS
Canon EF 16-35 f/2.8
wszystkie z tych 3 szkieł są bardzo dobre... w swojej klasie conowej. powiedzmy jasno:
Tamron <2k
Canon 17-55 <3,5k
Canon 16-35 >5k
pozdrawiam :-)
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...