Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: Canon 16-35 f/2.8 Tamron czy 17-50 f2.8?

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Znowu wysuwasz jakieś tam swoje tezy, absolutnie bez żadnego uargumentowania. Zresztą co za problem przy zakupie sprawdzić szkło, albo kupić u sprawdzonego sprzedawcy ? Żaden. Oczywiście można kupić taniej sugerując się cenami na skąpcu lub z allegro bez polskiej gwarancji, a potem biadolić na forum. Wolny kraj.
    To nie moja teza tylko najczęstsza opinia w wątkach o tym obiektywie. Co do biadolenia - ja nie biadolę Obiektyw mi nie pasował, sprzedałem go i kupiłem Lkę - czyli argument ceny nietrafiony. Pisałem też, że kupiony w cyfrowe.pl - z gwarancją i fakturą.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    Pisałem też, że kupiony w cyfrowe.pl - z gwarancją i fakturą.
    Co z tego, skoro kiepski egzemplarz ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

pjakusz - zgadzam się że brak powtarzalnej jakości różnych egzemplarzy jakiegoś modelu obiektywu jest delikatnie mówiąc, irytujący, ale nie dotyczy to tylko tego Tamrona. Były też dyskusje o nieostrych 24-70L, i może włożyłbym je między bajki, gdyby nie to że sam testowałem dwa egzemplarze tego szkła - jeden był ok, a drugi na 70@2.8 był po prostu miękki.

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Co z tego, skoro kiepski egzemplarz ?
    Nic, po prostu odbijałem piłeczkę z zarzutem kupowania byle taniej i byle gdzie.
    Rozumiem, że bronisz tamronów jak niepodległości bo nimi handlujesz. Mnie nie interesuje sprzęt, który trzeba przebierać, żeby trafić na dobrą sztukę.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ukasz Zobacz posta
    pjakusz - zgadzam się że brak powtarzalnej jakości różnych egzemplarzy jakiegoś modelu jest delikatnie mówiąc, irytujący, ale nie dotyczy to tylko tego Tamrona. Były też dyskusje o nieostrych 24-70L, i może włożyłbym je między bajki, gdyby nie to że sam testowałem dwa egzemplarze tego szkła - jeden był ok, a drugi na 70@2.8 był po prostu miękki.
    Tego szkła nie miałem jeszcze w ręku, tak że w ogóle nie mogę nic o nim powiedzieć. Na szczęście nie leży w kręgu moich zainteresowań, jeden stres mniej w życiu
    Ostatnio edytowane przez pjakusz ; 29-06-2009 o 13:48 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No własnie, ale wyrobiłeś sobie zdanie o obiektywach Tamrona na podstawie jednej kiepskiej sztuki - idąć tą drogą ja powinienem zmienić system bo trafiła mi się jedna nieostra "eLka"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nic, po prostu odbijałem piłeczkę z zarzutem kupowania byle taniej i byle gdzie.
    No ale jaki to argument , że kupione z fakturą i gwarancją? Nie widzę żadnego związku.

Rozumiem, że bronisz tamronów jak niepodległości bo nimi handlujesz. Mnie nie interesuje sprzęt, który trzeba przebierać, żeby trafić na dobrą sztukę.
    Nie czytasz chyba dokładnie tego, co piszę. Kto każe Ci przebierać, żeby dostać dobry egzemplarz ? Dobrych zakupów można dokonać bezstresowo.

A poza tym, gdybyś dokładniej śledził forum wiedziałbyś, że nie stoję murem za Tamronem, tylko potrafię obiektywnie wypowiadać się o szkłach, które testuję a niekoniecznie którymi handluję.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 29-06-2009 o 14:13

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz Zobacz posta
    No własnie, ale wyrobiłeś sobie zdanie o Tamrona na podstawie jednej kiepskiej sztuki - idąć tą drogą ja powinienem zmienić system bo trafiła mi się jedna nieostra "eLka"
    Masz rację, trochę przesadzam. Uważam jednak, że twierdzenie, że Tamrony są ostre, bo ktoś ma ostry egzemplarz, jest tak samo nie na miejscu. Są egzemplarze nieostre, jest ich nawet dużo, o czym można się przekonać czytając o konieczności przebierania.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wreszcie jakaś racja. Nie można napisać ogólnikowo, że Tamrony czy Lki czy jakiekolwiek inne są ostre lub nie są. Każdy model ma jakieś przypadłości, w przypadku Tamrona jest tak, że np. 28-75 czasami zdarzają się zupełnie mydlane, choć bez przesady, na pewno nie jest to co drugi egzemplarz, a z kolei 17-50 mogą mieć FF (ostrzą przed), a z kolei rzadziej niż 28-75 trafiają się nieostre.

Canon też ma kwiaty - osławiona jakość 24-70 (choć ja akurat widziałem chyba tylko jedną sztukę strasznie kiepską) czy 50 L z BF (na bodaj 5 czy 6 sztuk żadna nie była dobra).
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 29-06-2009 o 14:22

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

pjakusz z calym szacunkiem dla Twojego zdania i doswiadczen, ale jak mozna opierac opinie o produkcie na podstawie jednej sztuki? Nie jest zadna tajemnica, ze Tamrony lepiej kupowac u sprzedawcow, ktorzy wyselekcjonuja dla Ciebie egzemplarz, ale co w tym zlego?

Czy dlatego mozna powiedziec, ze Tamrony so do kitu?

Przeciez nie trzeba kupowac u Cichego, po za tym on z tego co sie orientuje szklami z stajni pod literka C tez handluje.

Nie bardzo rozumiem o co te bicie piany.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Panowie, ależ nie miła atmosfera sie zrobiła.

Reasumując w zależności od kasy/jakość od tanszego po droższy a co za tym izie w tym wypadku i jakość lepsza:
    Tamron 17-50 f/2.8
    Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS
    Canon EF 16-35 f/2.8

wszystkie z tych 3 szkieł są bardzo dobre... w swojej klasie conowej. powiedzmy jasno:
    Tamron <2k
    Canon 17-55 <3,5k
    Canon 16-35 >5k

pozdrawiam :-)
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów