Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Canon 16-35 f/2.8 Tamron czy 17-50 f2.8?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 16-35 f/2.8 Tamron czy 17-50 f2.8?

Witam, poczytałem trochę na temat obu obiektywów, jednakże potrzebuję odniesienia do mojego przypadku. Zacząłem od zakupu 40d + kit 17-85 później dokupiłem 580exII oraz 50 f/1.8. Po woli chce rozbudować mój zestaw.
    O 16-35 naczytałem się tyle samo dobrego co i złego, o tamronie podobnie. Fotografuje w zasadzie wszystko weekendami imprezy na potrzeby www zaprzyjaźnionego DJ'a. I tu moje pytanie, czy na moim etapie wdrażania się w fotografie warto dopłacać ponad 2000pln do 16-35 mając w perspektywie przesiadkę na 5d? Czy puki co zadowolić się (chyba) niezłym tamronem? A resztę kasy zainwestować w jakieś inne szkiełko?

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Haimon Zobacz posta
    czy na moim etapie wdrażania się w fotografie warto dopłacać ponad 2000pln do 16-35 mając w perspektywie przesiadkę na 5d?
    Jeśli to ma być bliżej nieokreślona przyszłość to kup tamrona i 85 1,8, nie ma sensu brać 16-35 pod corpa.

Przy przesiadce na 5d tamrona pchniesz na allegro bez najmniejszego problemu.

btw - http://www.sjp.pl/p%F3ki
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 24-06-2009 o 18:23

Domyślnie

Póki co, to bym jeszcze poczytał więcej

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czytałem naprawdę dużo, mam świadomość wszystkich zalet L-ki w tym szybszy i celniejszy AF co jest dużym plusem na korzyść L jednakże tamron posiada też swoje plusy przede wszystkim cena - co na tym etapie jest dla mnie ważne bo za zaoszczędzone pieniądze mógłbym zakupić chociażby 85 f/1.8. Chętnie kupiłbym L cieszył się z niej i spokojnie czekał na 5d, jednak z tego co wyczytałem tamron nie ustępuje jej aż tak bardzo i powinien wystarczyć do obecnych zastosowań...boje się tylko o AF

PS. Dajcie już spokój z tym "póki" - każdy czasem się myli

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Znajdz dobrego Tamrona i dopoki nie zmienisz cropa na 5D nie bedziesz chcial go ani zmieniac ani sprzedawac.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    Znajdz dobrego Tamrona i dopoki nie zmienisz cropa na 5D nie bedziesz chcial go ani zmieniac ani sprzedawac.
    nie zgodze sie z tobą. Tamron jest dobrym szkłem... mam go służbowo na Canonie 400D.. jes żyleta i światełko...ale po podpięciu 24-105 to z Tamronem praca to jak z wiertarką... a dla światła powyżej f/4 to Canon jednak go przewyższa. Nie jstem jakimś onanistą sprzętowym czy coś takiego ..Tamron to dobre szkło ale to jednak nie jest szkło marzeń...a poprostu dobre szkło za dobre pieniądze.

co do głównego tematu... jeśli na cropie i zdjecia ze słabym swiatłem to 17-55 f/2.8 IS USM albo stałka. Jełśi FF to 16-35 f/2.8 L
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Coś już napisał Awatar Pavlik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Haimon Zobacz posta
    Zacząłem od zakupu 40d + kit 17-85 później dokupiłem 580exII oraz 50 f/1.8. Po woli chce rozbudować mój zestaw.
    a powiedz czy 17-85 spełnia Twoje oczekiwania ?
    still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Hm spełniał dopóki nie dokupiłem 50 f/1.8. Od tamtego czasu zdjęcia z 17-85 są po prostu zwykłe... Jedyne z czego jestem w nim zadowolony to af i zakres ogniskowych

Coś już napisał Awatar Pavlik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

czyli potwierdzają sie opinie o niezbyt udanej konstrukcji 17-85...

jeśli zbytnio nie zależy ci na 2.8 a liczysz kasę to weź 17-40, optycznie będziesz zadowolony i gotowy na 5D.
    still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Dlaczego nie bierzesz pod uwagę Canon 17-55/2.8 IS? To jest imho najlepsze szkło w tym zakresie do crop-a. Jak już kupisz 5d to się będziesz martwił - w fotografii nie ma sensu kupować na zapas. Lepiej kupić tak, żeby od razu robić jak najlepsze zdjęcia. Mnie na przykład przed przejściem na 5D odstrasza brak odpowiednika 17-55/2.8 IS właśnie, bo jestem w tym obiektywie zakochany i z 40D robi naprawdę świetne jakościowo zdjęcia. Reszta to już rola fotografa...to, że kupisz 16-35 nie spowoduje, że nagle będziesz miał lepsze zdjęcia... Poczytaj sobie jeszcze o 17-55, a może pozwoli Ci to podjąć sensowną decyzję...
    -C
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów