Strona 187 z 410 PierwszyPierwszy ... 87137177185186187188189197237287 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 861 do 1 870 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Bywalec

Domyślnie

Bawię się od wczoraj nową piątką i prawdę mówiąc jestem pod wrażeniem postępu jaki dokonał się w zakresie ergonomii w stosunku do 5D mkI. To co mnie w starej piątce najbardziej bolało tj. schowanie pewnych funkcji zbyt głęboko w menu tu można sobie przypisać do podręcznego menu.

W końcu działa autoISO, szkoda jeszcze tylko, że nie w trybie M lub trybie priorytetu czasu i przysłony jak to zrobiono w Pentaxach (co na jedno wychodzi). Doceniam też nową opcję synchronizacji z lampą w trybie priorytetu przysłony w zakresie 1/60-1/200s.

No i nieoceniony jak dla mnie jest tryb LV przy korzystaniu z MF. Na standardowej matówce kompletnie sobie nie radzę, a dzięki LV i powiększeniu 10x precyzyjnie można ustawić ostrość, kadr kontroluję patrząc bezpośrednio na plan - działa wyśmienicie. W zakresie jakości obrazu stara piątka całkowicie mnie satysfakcjonowała, więc postęp w tym zakresie choć widoczny nie ma dla mnie większego znaczenia.

Oczywiście szkoda, że nie poprawiono AF. Bardzo mnie to bolało jak ogłoszono specyfikację, ale w gruncie rzeczy da się wytrzymać nawet z Sigmami (jak są sprawne ;-) ).
    Rok temu kupiłem DS mkII i oczywiste jest, że chciałoby się mieć taki AF w piątce. Ok niech ma nawet 1/3 tej ilości pól, a najbardziej mi brak w gruncie rzeczy możliwości powiązaniu punktowego pomiaru światła z wybranym punktem AF.

Podsumowując AutoISO w trybie M, trochę lepszy AF i jak dla mnie byłby to aparat idealny.
    hm...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dla mnie już jest, bo Auto ISO to nie dla mnie, a AF mi trafia w większości przypadków Zastanawiam się teraz nad dokupieniem drugiej sztuki
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Bawię się od wczoraj nową piątką i prawdę mówiąc jestem pod wrażeniem postępu jaki dokonał się w zakresie ergonomii w stosunku do 5D mkI. To co mnie w starej piątce najbardziej bolało tj. schowanie pewnych funkcji zbyt głęboko w menu tu można sobie przypisać do podręcznego menu.

W końcu działa autoISO, szkoda jeszcze tylko, że nie w trybie M lub trybie priorytetu czasu i przysłony jak to zrobiono w Pentaxach (co na jedno wychodzi). Doceniam też nową opcję synchronizacji z lampą w trybie priorytetu przysłony w zakresie 1/60-1/200s.

No i nieoceniony jak dla mnie jest tryb LV przy korzystaniu z MF. Na standardowej matówce kompletnie sobie nie radzę, a dzięki LV i powiększeniu 10x precyzyjnie można ustawić ostrość, kadr kontroluję patrząc bezpośrednio na plan - działa wyśmienicie. W zakresie jakości obrazu stara piątka całkowicie mnie satysfakcjonowała, więc postęp w tym zakresie choć widoczny nie ma dla mnie większego znaczenia.

Oczywiście szkoda, że nie poprawiono AF. Bardzo mnie to bolało jak ogłoszono specyfikację, ale w gruncie rzeczy da się wytrzymać nawet z Sigmami (jak są sprawne ;-) ).
    Rok temu kupiłem DS mkII i oczywiste jest, że chciałoby się mieć taki AF w piątce. Ok niech ma nawet 1/3 tej ilości pól, a najbardziej mi brak w gruncie rzeczy możliwości powiązaniu punktowego pomiaru światła z wybranym punktem AF.

Podsumowując AutoISO w trybie M, trochę lepszy AF i jak dla mnie byłby to aparat idealny.
    A ja chyba za stary jestem na te wszystkie nowości. Od kiedy kupiłem nową piątkę nawet nie włączyłem jeszcze LV czy autoiso, nawet automatyki czasu czy przysłony rzadko używam. Samoczynnie rozjaśniający się LCD tylko mnie drażni, bo nie raz myślę że przepaliłema a to światło inne padło na czujnik. Natomiast czułość matrycy...:-D:-D:-D

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    A ja chyba za stary jestem na te wszystkie nowości. Od kiedy kupiłem nową piątkę nawet nie włączyłem jeszcze LV czy autoiso, nawet automatyki czasu czy przysłony rzadko używam. Samoczynnie rozjaśniający się LCD tylko mnie drażni, bo nie raz myślę że przepaliłema a to światło inne padło na czujnik. Natomiast czułość matrycy...:-D:-D:-D
    Skoro Cię drażni samo - rozjaśniający LCD, to wyłącz - zdaje się jest taka możliwość.

Jeśli nie fotografuję w zmiennym świetle / niezależnym ode mnie lub mam czas na pomiary i własne ustawienia to też automatyki nie używam. Puszka jest zrobiona tak, że każdy może z niej korzystać wedle własnych potrzeb - nikt nie zmusza do używania jakichkolwiek funkcji.

Natomiast dziwi mnie niechęć do używania autoISO jeśli korzysta się z automatyki. Funkcja ta zapewnia najlepszą możliwą w danej sytuacji oświetleniowej jakość zdjęć, oczywiście za wyjątkiem sytuacji gdy komuś tak drżą ręce, że ma poruszone zdjęcia przy czasach na poziomie 1/ogniskowa.
    hm...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Offtop o księgowości, odliczaniu, rozliczaniu itd wydzielony tu http://canon-board.info/showthread.php?t=47432

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Natomiast dziwi mnie niechęć do używania autoISO jeśli korzysta się z automatyki
    No nie powielajmy mitow, bylo juz o tym w tym watku wczesniej... Jakie Auto ISO... Daleka droga jeszcze od uzywalnego i oczekiwanego Auto ISO... (jak w Nikon i nie tylko).

Powodzenia ze szklami np. 16-35, 24, 35!
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Czasem na tych 70mm sie utrzyma 1/60s a czasem jest tak, ze czlowiek sie nabiega po kosciele, serducho bije ciut mocniej i juz reka lata.... widac 5dmk2 jest tylko dla spokojnych i stabilnych emocjonalnie ludzi
    śluby, studio - Poznań
    5dmkII, 12-200mm w 5 szklach

Bywalec

Domyślnie

Koledzy, napisałem wyraźnie, że każdemu według potrzeb... :-) Jedni utrzymują te 1/30s a inni mają szkła z IS inni używają priorytetu czasu. Oczywiście autoISO w 5D daleko do doskonałości rodem z Nikona czy Pentax'a, ale przynajmniej jest i może być czasem użyteczne.
    hm...

Domyślnie

Też mi trudno zrozumieć narzekania na setki rzekomo niepotrzebnych funkcji jak np. nieszczęsne filmy.
    Podobnie jak Sławek - ja tego nie używam, ale cieszy mnie fakt, że są zaimplementowane i jeśli kiedyś zechcę, to ich użyję... przecież w niczym mi nie przeszkadza ich obecność.
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Też mi trudno zrozumieć narzekania na setki rzekomo niepotrzebnych funkcji jak np. nieszczęsne filmy.
    Podobnie jak Sławek - ja tego nie używam, ale cieszy mnie fakt, że są zaimplementowane i jeśli kiedyś zechcę, to ich użyję... przecież w niczym mi nie przeszkadza ich obecność.
    Wracasz do dyskusji o psychologii. Gdyby ten wątek rozdzielić na dwie części - posty ludzi mających 5dm2 i nie mających (przynajmniej w momencie pisania), to w pierwszej części nie znalazłbyś w zasadzie narzekań. To może Ci pomóc zrozumieć te narzekania tak widoczne w wątku jako całości .

Strona 187 z 410 PierwszyPierwszy ... 87137177185186187188189197237287 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów