Strona 189 z 410 PierwszyPierwszy ... 89139179187188189190191199239289 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 881 do 1 890 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Pierścieniem? A widziałeś pierścień do ustawiania przysłony na jakimś obiektywie EF Canona??
    W moich starych pentaconach były ale w canonie...
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    A czytałeś co ja pisałem w swoim poście? Pisałem właśnie o obiektywach manualnych (czytaj nie EFS).
    pisałem to na Twoją odpowiedź przesłaną do pytania MMM..

A kończąc OT to informacja dla tych którzy nie mieli w ręce puszki i uważają że AF w nowej piątce jest słaby bo jest taki sam jak w starej -wg mnie nie jest - jest dużo lepszy.. wczoraj i dzisiaj fociłem na meczu piłki ręcznej o mistrzostwo polski - hala, światło wiadomo jakie jest - nie najgorsze ale ideał to nie był (iso 1600, 1/640s, 135mm, f2 do 2.8 max) - środkowy punkt na servo - praktycznie 90% trafień w punkt - kto focił to wie że piłka ręczna to niezwykle szybki sport - w porównaniu to ze starą piątką to ten AF wiele wspólnego nie ma (a mam obie puszki więc wiem co piszę) - chyba że dane katalogowe typu rozkład punktów itp. ale w "bojowych" warunkach różnicę widać - posunąłbym się nawet do stwierdzenia że na środkowym (podkreślam że na bocznych nie robię) jest co najmniej taki jak w 40d (bo 50ką nie robiłem a 40kę miałem półtora roku)..
    parę przykładów:
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A kończąc OT to informacja dla tych którzy nie mieli w ręce puszki i uważają że AF w nowej piątce jest słaby bo jest taki sam jak w starej -wg mnie nie jest - jest dużo lepszy.. wczoraj i dzisiaj fociłem na meczu piłki ręcznej o mistrzostwo polski - hala, światło wiadomo jakie jest - nie najgorsze ale ideał to nie był (iso 1600, 1/640s, 135mm, f2 do 2.8 max) - środkowy punkt na servo - praktycznie 90% trafień w punkt
    Dokładnie na tym polega słabość AFu w 5D i 5D2 że żadnym innym niż środkowym punktem sobie servo nie zrobisz. To samo tyczy się ustawiania ostrości z jasnymi stałkami. Przy szybkiej akcji nie masz żadnych szans żeby ustawić ostrość na cokolwiek co nie jest w środku kadru bo nie zdążysz przekadrować. Zostają ci tylko centralne kadry takie jak pokazałeś albo cropowanie.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Dokładnie na tym polega słabość AFu w 5D i 5D2 że żadnym innym niż środkowym punktem sobie servo nie zrobisz. To samo tyczy się ustawiania ostrości z jasnymi stałkami. Przy szybkiej akcji nie masz żadnych szans żeby ustawić ostrość na cokolwiek co nie jest w środku kadru bo nie zdążysz przekadrować. Zostają ci tylko centralne kadry takie jak pokazałeś albo cropowanie.
    masz 100% racji.. ale narzekanie na wszystko że do **** też jest bez sensu - dużą część zdjęć robi się w servo celując właśnie w środek bo prowadzisz cel w kadrze i celowanie środkiem jest naturalne... w 40d miałem wszystkie krzyżowe i też środkowego używałem - przyzwyczajenie jest silniejsze od technologii

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

masz 100% racji.. ale narzekanie na wszystko że do **** też jest bez sensu - dużą część zdjęć robi się w servo celując właśnie w środek bo prowadzisz cel w kadrze i celowanie środkiem jest naturalne...
    Dla mnie naturalne servo to jest takie że ustawiam kadr a AF w tym czasie śledzi wybrany wcześniej obiekt i dynamicznie zmienia punkt AF wraz z jego przesuwaniem się w kadrze.
    Zobacz u kogoś jak działa servo w nikonie D300 to ci się szybko odechce robienia sportu 5D :-)

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Dla mnie naturalne servo to jest takie że ustawiam kadr a AF w tym czasie śledzi wybrany wcześniej obiekt i dynamicznie zmienia punkt AF wraz z jego przesuwaniem się w kadrze.
    Zobacz u kogoś jak działa servo w nikonie D300 to ci się szybko odechce robienia sportu 5D :-)
    a żebyś wiedział że sprawdzę - jutro jestem umówiony z Dominikiem "autograf"-em na testy piątek w porównaniu z D300 - to nie omieszkam popatrzeć

Domyślnie

Dużo się tu ostatnio mówi o obiektywach manualnych.
    Sądzę że dla osób fotografujących bez presji czasowej to może być całkiem interesujący wybór.
    Jest taki skośnooki gostek na flickrze z dużą kolekcją manualnych szkieł i 5D (akurat nie MkII ale co to za różnica?). Warto popatrzeć co on wyczynia na tych szkłach...
    http://www.flickr.com/photos/yoyo31/sets/
    Jako że szukam obecnie m. in. dobrego 35mm to zwróciłem uwagę na ruskie szkło MIR 24H 35mm F2.0 MC - kosztuje jakieś śmieszne grosze a efekty są wielce milusie:
    http://www.flickr.com/photos/yoyo31/...7608007066979/
    http://www.flickr.com/photos/yoyo31/...7608007066979/
    To tak na marginesie dyskusji o szybkości AF na punktach bocznych...
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Zablokowany

Domyślnie

ja lubię sobie czasami usiąść -włączyć Livewiew - i ustawić ostrość na powiększeniu w moim pentaconie 300mm...zawsze mogę podpiąć 75-300...ale zależy mi na jakości,nie na ilości ;D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mieszko_1vp Zobacz posta
    ja lubię sobie czasami usiąść -włączyć Livewiew - i ustawić ostrość na powiększeniu w moim pentaconie 300mm...zawsze mogę podpiąć 75-300...ale zależy mi na jakości,nie na ilości ;D
    Masz gdzieś w sieci swoje foty z manualnych szkieł, wzorem tego skośnookiego?:-D
    Pozdrawiam!
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Coś już napisał Awatar wacho

Domyślnie

PANOWIE - czy coś wiecie/słyszeliście o możliwym CASHBACKU Canona w niedalekiej przyszłości ???

Piszę pytanie w tym wątku, ponieważ pewnie wiele osób myślących o 5dII by to zainteresowało...

Strona 189 z 410 PierwszyPierwszy ... 89139179187188189190191199239289 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów