Strona 4 z 22 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 217

Wątek: Adapter M42

Coś już napisał Awatar polaro
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja kupiłem kiedyś zwykły, bez ostrości i bez blokady. Wszystko było ok, ale ostatnimi dniami szukam czegoś z dandelionem, bo faktycznie często zdarza się nie trafić.

Blokada bolca daje sporo wygody. Z drugiej strony, mnie się podobała możliwość domykania przysłony przełącznikiem A/M na Sonnarze. Łapałem ostrość na otwartym obiektywie, a później jednym paluszkiem domykałem i było naprawdę dobrze. Wszystko zależy, co Tobie będzie pasować.

Coś już napisał Awatar spino
    Miasto
    Ostrów Mazowiecka

Domyślnie

a jak to jest z 5D i M42 ?? wszystkie obiektywy można podpiąć ?
    UWAGA 26.10.2012 SKRADZIONO: Canon 5D -nr ser. 3431303646; Canon Speedlite 580EX II -nr ser. 352198; Canon 50 f/1,4 -nr ser. 77370854, Canon 85 f/1,8 -nr ser. 49800336, CANON 70-200 f/2,8L IS USM -nr ser. 471918, Tamron SP AF 28-75 f/2.8 -nr ser. 536031; TORBA Canon Deluxe Camera Bag 10EG; KAMERA SONY XDR-NX5E -nr ser. 211529

Domyślnie

Wbrew pozorom, nie wszystkie szkła na M42 dają się podpiąć za pomocą takiego adaptera (np. EBC Fujinon posiada owy magiczny "Aparature Transmision Pin"), choć jest to do obejścia. Ale jak sprawuje takie rozwiązanie na FF, tego Ci nie powiem, bo mnie jeszcze nie stać

P.s. Jeśli miałbym polecić jakiś adapter EOS=>M42, to taki z blokowaniem bolca przysłony (choćby dlatego, że często na allegro można spotkać Pancolary 1,8/50 wyprodukowane przed 1975, które nie posiadają przełącznika A/M) i możliwością wklejenia dandeliona.

Zablokowany

Domyślnie

Kupować i Focić-ja mam same Manuale-co do pierścieni-czarnych lub mosięznych-nic nie odlatuje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nero916 Zobacz posta
    Wbrew pozorom, nie wszystkie szkła na M42 dają się podpiąć za pomocą takiego adaptera (np. EBC Fujinon posiada owy magiczny "Aparature Transmision Pin"), choć jest to do obejścia. Ale jak sprawuje takie rozwiązanie na FF, tego Ci nie powiem, bo mnie jeszcze nie stać

P.s. Jeśli miałbym polecić jakiś adapter EOS=>M42, to taki z blokowaniem bolca przysłony (choćby dlatego, że często na allegro można spotkać Pancolary 1,8/50 wyprodukowane przed 1975, które nie posiadają przełącznika A/M) i możliwością wklejenia dandeliona.
    Mam taki obiektyw - fajny i ostry EBC Fujinon 1.8/55 .Ten pin po prostu spiłowałem (bo czesciej uzywam go w cyfrówce) i obecnie bez problemu wkreca sie do końca w adapter m42. W analogu (seria aparatów Fujica np świetny ST801) umozliwial pomiar swiatla przy otwartej przeslonie (teraz tez dziala, tylko przy pomiarze swiatla trzeba dodatkowo wcisnac przycisk domkniecia przyslony).

Z 5D jest inny problem. Niektore obiektywy m42 ze wzgledu na swoją konstrukcje mogą zahaczac o lustro. Gdzies w sieci jest lista "niekompatybilnych" obiektywów.
    Ostatnio edytowane przez dfq ; 28-04-2009 o 15:16
    450D, 50D, EF 50/1.8, EF 50/1.4, EF 85/1.8, EF-S 18-55, EF-S 55-250 IS, 15 x M42

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nero916 Zobacz posta
    np. taki Peleng 8mm zahacza o lustro w 5D (ale nie dla wszystkich ustawiań ostrości)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Ale problem w 90% dotyczy obiektywów szeroko i bardzo szerokokątnych, więc można łatwo go przeskoczyć ostrząc na hiperfokalną, a nie na nieskończoność.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dfq Zobacz posta
    Mam taki obiektyw - fajny i ostry EBC Fujinon 1.8/55 .Ten pin po prostu spiłowałem (bo czesciej uzywam go w cyfrówce) i obecnie bez problemu wkreca sie do końca w adapter m42. W analogu (seria aparatów Fujica np świetny ST801) umozliwial pomiar swiatla przy otwartej przeslonie (teraz tez dziala, tylko przy pomiarze swiatla trzeba dodatkowo wcisnac przycisk domkniecia przyslony).
    No dla mnie to taki obiektyw byłby już niepełnowartościowy (ze względów kolekcjonerskich). Wystarczy przetoczyć adapter od czoła na około 0,5 mm i po problemie. Wg mnie lepiej znaleźć tokarza, któremu przetoczenie adaptera zajmie około 30 sekund (koszt: jakieś 2 piwa i pocałowanie w rękę) i nie ruszać obiektywu, który wart jest w tej chwili kilkadziesiąt razy więcej, a który w sumie ma już wartość historyczną.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    np. taki Peleng 8mm zahacza o lustro w 5D (ale nie dla wszystkich ustawiań ostrości)
    Z tego co pamiętam to Tomioka 1.2/55 też zahacza zarówno w FF i APS`C po przekroczeniu odpowiedniej wartości ostrości, ale ręki sobie za to uciąć nie dam, bo nie miałem tego obiektywu (opisywał to jakiś użytkownik Allegro, który sprzedawał ten obiektyw w tamtym rokuu).
    Ostatnio edytowane przez nero916 ; 28-04-2009 o 19:51 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Witam

Czy ten adapter jest w porządku (nigdy nie miałem styczności z czymś takim, a nie chciałbym uszkodzić puszki)?
    http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1254
    Nie będzie powodował żadnego zwarcia styków? Będę jutro w pobliżu, ale nie będę miał możliwości zabrania aparatu żeby sprawdzić, a zależy mi na szybkim zakupie przed weekendem. A może ktoś z Was już kupował ten adapter w Eltecu i może podzielić się "wrażeniami"?
    Body 20d i 350d, więc niby zgodne z opisem, ale opisy a rzeczywistość, to często dwie różne rzeczy...

Pozdrawiam

k4m
    Guest

Domyślnie

Witam.
    Czy jest ktoś w posiadaniu przetłumaczonej na jezyk polski instrukcji do adapteru z programowalnym dandelionem?

Strona 4 z 22 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów