Strona 14 z 22 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 217

Wątek: Adapter M42

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    teraz ja pozwolę się nie zgodzić
    A teraz ja pozwolę sobie (częściowo) zgodzić się z Tobą - masz rację - zrobiłem dokładne testy i oto co mi wyszło...

Dla wyjaśnienia i rozwiania wątpliwości:

1. Procesor aparatu ZAWSZE zakłada, że pomiar światła odbywa się przy "pełnej dziurze" (maksymalnie otwartej przysłonie).

2. Korekta (obliczenie czasu w trybie Av) wykonywana jest na podstawie RÓŻNICY pomiędzy maksymalnie otwartą (zaprogramowana w chipie) a pożądaną (ustawioną kółkiem w body) wartością przysłony.

3. Dla adapterów bez chipa lub nieprogramowalnych (parametry ustawione na stałe) NIE DA się kółkiem zmienić wartości przysłony w body, więc procesor aparatu ZAWSZE zakłada, że zdjęcia są robione "na pełnej dziurze", więc korekta EV nie jest wykonywana (tylko ustawiane to, co wyjdzie z pomiaru światła).

UWAGA 1. Ze względów konstrukcyjnych pomiar światłosiły dla małych otworów przysłony jest obarczony pewnym błędem (np. dla f/11 zdjęcie będzie prześwietlone o ok. 1 EV)

UWAGA 2. W trybie LV pomiar światła wykonywany jest na matrycy głównej (a nie na osobnym czujniku), więc prześwietlenia nie będzie (inna zasada pomiaru i obliczania światła).

4. Dla adapterów programowalnych (EMF) da się ustawić kółkiem w body wartość przysłony (w zaprogramowanym wcześniej zakresie), więc standardowa procedura robienia zdjęcia wygląda następująco:
    - ustawiamy w obiektywie i w aparacie przysłonę na "pełną dziurę" (np. f/1.8) i ustawiamy ostrość
    - robimy pomiar światła przyciskiem '*' *AE lock) - aparat to zapamiętuje
    - szybko przestawiamy pierścieniem w obiektywie i kółkiem w body przysłonę na wymaganą wartość (np. f/11)
    - robimy zdjęcie przyciskiem migawki - poprawna korekta zostanie obliczona przez aparat i zdjęcie będzie ok (nie prześwietlone)

5. Można również robić zdjęcia jak dla adapterów nieprogramowalnych, tzn.:
    - ustawiamy wstępnie ostrość na maksymalnie otwartej przysłonie w obiektywie ("pełna dziura")
    - ustawiamy pierścieniem w obiektywie wymaganą przysłonę (np. f/11 - w body się nie da, bo kółko "nie działa")
    - ustawiamy ręcznie konieczną korektę ekspozycji w body (np. dla f/11 wynosi ona ok. -1EV)
    - dostrajamy ostrość i robimy zdjęcie - będzie ok (nie prześwietlone).

Kiedy zatem warto stosować adaptery z programowalnych chipem (EMF)
    - gdy potrzebna jest mikroadjustacja FF/BF obiektywu (a w body nie ma takiej opcji) - i to jest GŁÓWNA przesłanka do zastosowania chipu programowalnego - wtedy warto dla każdego obiektywu kupić osobny adapter i go zaprogramować do danego szkła
    - gdy chcemy mieć w danych EXIF zdjęcia informację o ustawionej przysłonie i ogniskowej (dla celów dokumentacyjnych)

W pozostałych przypadkach wystarczy nieprogramowalny dandelion wspólny dla wszystkich posiadanych szkieł M42 - korzystamy tylko z potwierdzenia AF a wymagana korektę wprowadzamy ręcznie w body (zależnie od ustawionej przysłony).

Pozdrawiam, Alex

PS:
    To jaki sens programować nowe dendeliony na 1,4? Nie lepiej było dać dalej ? np. 2,8 wtedy różnice były by mniejsze .
    Jeśli korzystasz z pierwszej metody (z ustawianiem przysłony w body), to MUSISZ mieć zaprogramowaną w chipie rzeczywistą wartość przysłony "na pełnej dziurze" obiektywu, bo inaczej korekta zostanie źle obliczona (bo na podstawie nieprawdziwych danych)

Jeśli zaś korzystasz z drugiej metody (uproszczonej), to nie ma to znaczenia, bo i tak wymaganą korektę wprowadzasz ręcznie... (wtedy kółkiem w body ustawiasz wartość "pełnej dziury" - taka samą jaka jest zaprogramowana w chipie, aby procesor sam nie dokonywał żadnej korekty, a tylko zmierzył światło)

A to 50mm/1.4 jest zaprogramowane fabrycznie dlatego, że dużo ludzi korzysta z tego Takumarka
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 15-01-2012 o 11:38

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Jeszcze jednym argumentem za stosowaniem programowalnych Dandelionów, jest to że przy sterowaniu lampami systemowymi aparat bierze pod uwagę zaprogramowaną ogniskową obiektywu.

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Aleximov dzięki piękne za tak precyzyjne tłumaczenie

Cytat Zamieszczone przez tomekqrrr Zobacz posta
    A może ktoś napisać po co te przestawianie przysłony w tym czipie ? Czy tylko do zapisów w exif-ie czy ma też to jakąś inna funkcje ?

To też z ciekawości pytam tych co używają - po co to ?
    Planuję zakup przynajmniej kilku programowalnych ...
    Dlaczego? Wkurza mnie fakt, że w prawie wszystkim mam w EXIF-e 50/1,4. Przejściówek mam trochę, bo nie samym M42 człowiek żyje Jak zaglądam po jakimś czasie do zdjęć to już niekoniecznie pamiętam co, kiedy i czym robiłam... Byłoby mi łatwiej...

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Ostatnio zacząłem korzystać z Capture One i edytora exifów. Wykonując fotkę, to czy po sesji czy przy katalogowaniu zostawiam sobie w pliku txt zapis danych:
    co? gdzie? jak? kiedy? jaka ogniskowa" itd. To wszystko tylko po to by pamiętać.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    Witam,
    A teraz ja pozwolę sobie (częściowo) zgodzić się z Tobą - masz rację - zrobiłem dokładne testy i oto co mi wyszło...
    [ciach]
    Kiedy zatem warto stosować adaptery z programowalnych chipem (EMF)
    - gdy potrzebna jest mikroadjustacja FF/BF obiektywu (a w body nie ma takiej opcji) - i to jest GŁÓWNA przesłanka do zastosowania chipu programowalnego - wtedy warto dla każdego obiektywu kupić osobny adapter i go zaprogramować do danego szkła
    - gdy chcemy mieć w danych EXIF zdjęcia informację o ustawionej przysłonie i ogniskowej (dla celów dokumentacyjnych)

W pozostałych przypadkach wystarczy nieprogramowalny dandelion wspólny dla wszystkich posiadanych szkieł M42 - korzystamy tylko z potwierdzenia AF a wymagana korektę wprowadzamy ręcznie w body (zależnie od ustawionej przysłony).

Pozdrawiam, Alex
    Świetny tekst. Powinno się go przykleić.
    Używam szkieł M42 od wielu lat (głownie tele), ale teraz zdobyłem ciekawy szeroki i nawet ma matówkach jedynek ciężko nim trafić gdy jest ciemniej. Stąd moja decyzja o zakupie dandeliona.
    Napisz jeszcze czy testowałeś danedelion mande in Hong Kong czy rosyjski. Czy masz jakieś zdanie na ten temat?
    Widzę w sieci dobre opinie o rosyjskim producencie i niektórych chińczykach. To już ostatnia moja decyzja jaką muszę podjąć.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez mrek Zobacz posta
    Napisz jeszcze czy testowałeś danedelion mande in Hong Kong czy rosyjski. Czy masz jakieś zdanie na ten temat?
    Ja mam (niestety) jakiegoś "chińczyka" i to niestety kiepskawego - pisze na nim, że firmy Massa... Gwint był niedorobiony i obiektyw nie chciał się "wkręcać" - musiałem poprawiać, aby nie uszkodzić gwintu M42. Dodatkowo czasem styki coś nie "łapią" i muszę ponownie zdjąć i założyć adapter, ale jak już wszystko "zaskoczy", to działa poprawnie.

Jeśli więc planujesz zakup kilku sztuk, to sugeruję raczej tych "lepszych" i z możliwością zwrotu, jakby coś było nie tak... Jeśli już, to problemy są raczej tylko z "mechaniką" (jakością wykonania), natomiast sam chip działa bez problemu.

Pozdrawiam, Alex

Coś już napisał
    Miasto
    Pszczyna

Domyślnie

Dziś przyszedł do mnie adapter. Próbuje go zaprogramować, ale niestety. Wykonuję (zgodnie z instrukcja kilka stron wcześniej)

1. Podłącz obiektyw do adaptera i adapter do body przy wyłączonym zasilaniu aparatu. Włącz aparat u ustaw tryb M (manual). Ustaw tryb Single Shot (jedno zdjęcie, nie seryjny), ustaw czas na 1/60 i krok zwiększania przysłony na 1/3 EV (w menu aparatu). Uwaga: NIE może być ustawiony tryb zdjęć seryjnych, bo można coś uszkodzić.

2. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i naciśnij JEDNOKROTNIE spust migawki

i niestety, adapter ma na stałem przesłonę 2.0 i nie mogę jej zmienić. Kręcenie kółkiem nic nie daje.
    Co to może oznaczać? Adapter jaki dostałem nie posiada funkcji programowania, czy na moim body 450D się tego nie da zrobić?
    Canon 450D | 17-85 IS USM | 70-210 f/4 | 430 EX
    Super-Takumar 50mm 1.4 | SMC Takumar 55 1.8 | Pentacon auto 2.8/135 MC

http://www.flickr.com/photos/56243093@N05

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

jak kupiłeś nieprogramowanego to go nie zaprogramujesz chyba ze młotkiem

Coś już napisał
    Miasto
    Pszczyna

Domyślnie

Właśnie że płaciłem za programowalny. No chyba że wysłali mi bez opcji programowania.
    Canon 450D | 17-85 IS USM | 70-210 f/4 | 430 EX
    Super-Takumar 50mm 1.4 | SMC Takumar 55 1.8 | Pentacon auto 2.8/135 MC

http://www.flickr.com/photos/56243093@N05

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jack78 Zobacz posta
    Dziś przyszedł do mnie adapter. Próbuje go zaprogramować, ale niestety. Wykonuję (zgodnie z instrukcja kilka stron wcześniej)

1. Podłącz obiektyw do adaptera i adapter do body przy wyłączonym zasilaniu aparatu. Włącz aparat u ustaw tryb M (manual). Ustaw tryb Single Shot (jedno zdjęcie, nie seryjny), ustaw czas na 1/60 i krok zwiększania przysłony na 1/3 EV (w menu aparatu). Uwaga: NIE może być ustawiony tryb zdjęć seryjnych, bo można coś uszkodzić.

2. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i naciśnij JEDNOKROTNIE spust migawki

i niestety, adapter ma na stałem przesłonę 2.0 i nie mogę jej zmienić. Kręcenie kółkiem nic nie daje.
    Co to może oznaczać? Adapter jaki dostałem nie posiada funkcji programowania, czy na moim body 450D się tego nie da zrobić?
    Prawdopodobnie źle wchodzisz w tryb programowania. Zaczynasz a nie kończysz. Prawidłowo:
    Włączenie trybu programowanie dandeliona

3. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/57 i naciśnij jednokrotnie spust migawki
    4. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i ponownie naciśnij spust migawki - w tym momencie zostanie aktywowany tryb programowania dandeliona
    5. Przekręć kółkiem wartość przysłony na maksymalną - jeśli da się ustawić f/1.0, to wszystko jest OK i da się zaprogramować dandelion - jeśli nie, to coś jest źle i spróbuj od początku jeszcze raz.

3 razy należy kłapnąć migawką aby wejść.
    Ostatnio edytowane przez addarek ; 18-01-2012 o 20:23

Strona 14 z 22 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów