Strona 220 z 1000 PierwszyPierwszy ... 120170210218219220221222230270320720 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 191 do 2 200 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Domyślnie

Panie Adamie a jak się Pan konkretnie odniesie do tego zestawu?
    5dII+35L+85/1.8+580EX II (do zakupu)
    zapas
    nikon d80, n18-135/3.5-5.6,sb-900 (mam)

Może zamiast 35L dokupić do d80 ten znamienity nikkor 14-24/2.8???
    Będę zobowiązany za poradę!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Oczywiście za inne cenne uwagi będę również wdzięczny Jeszcze ewentualnie jest 16-35/2.8 canona??? zamiast tej 35L . Welll????
    Ostatnio edytowane przez draka34 ; 23-04-2009 o 14:29 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Chcesz sprzedawać komuś swoje usługi, uczciwie by było mieć sprzęt, którym te usługi wykonasz właściwie. Ani 50/1.8 ani tym bardziej tamron nie specjalnie się do tego nadają. Robię śluby 5d + obiektywy ze stopki i nie uważam tego zestawu za rewelacyjny, aczkolwiek, wystarczający. Docelowo, myślę że 5D + 35L +85L to dobry zestaw minimum, którym można zrobić wszystko, natomiast minimum minimów to moim zdaniem XXD + 28/1.8 i 85/1.8.
    Jak najbardziej sie zgodze z tym ze 5d to rewelka do slubow ale ilu fotografow zaczynalo od 5d? Pragne zauwazyc ze niektorzy robia kitami w jpg"ach uzywajac statywu za 30zl media marktu. To nazywam okradaniem ludzi, no chyba ze ktos by wziol za to 300zl.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Wiele ciekawostek, wiele roznych opinni wiele cennych informacji i kilka absurdalnych wypowiedzi na temat jakie to dobre sa jpg'i.
    Nie wiem co masz do jpegów. Jeśli kadr masz dobrze naświetlony i balans bieli ustawiony w punkt to wcale nie potrzebujesz robić na rawach. Najważniejszą różnicą jest jakość jpega - dużo lepsza niż rawa. Zdjęcie z 5DmkII na ISO1600
    zrobione w rawie jest już tak zaszumione, że trzeba dodatkowo sporo się namęczyć by je ręcznie odszumić, dokładnie to samo zdjęcie w jpg (zrobione jako jpg+raw) jest pozbawione szumów nawet przy ustawionym odszumianiu w aparacie na minimum. Nie pisz że te wypowiedzi są absurdalne tylko postaraj się zrobić jpg z idealnymi parametrami ekspozycji i obrobić w PS kolorystycznie, a następnie zrobić to samo z rawem. Gdy byłem na szkoleniu z obróbki rawów spec prowadził długi wywód nad wyższością rawów nad jpegami, po czym poprosiłem go by z tego samego zdjęcia on obrobił raw, a ja jpg . Efekt był taki, że ja zrobiłem to szybciej w PS, zdjęcie wyglądało lepiej i co najważniejsze po lekkim wyostrzeniu szum był mniej dostrzegalny. Facet się nieco zmieszał, a ja całkowicie odpuściłem sobie zabawę z rawami
    Ostatnio edytowane przez ArekLodzPl ; 23-04-2009 o 17:50

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Piszac ze 5d + 35 i 85 elki to minimum , zdecydowanie przesadzasz , nie kazdy musi robic przynajmniej jakosciowo foty jak Ci z 50 polskiej , moze przesadzam ale , tanszym sprzetem tez mozna i klient bedzie zadowolony...
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Jeśli kadr masz dobrze naświetlony i balans bieli ustawiony w punkt to wcale nie potrzebujesz robić na rawach.
    Oczywiście zawsze robisz zdjęcia idealnie naświetlone z perfekcyjnym balansem bieli? Jeśli tak to szczere gratulacje.

Najważniejszą różnicą jest jakość jpega - dużo lepsza niż rawa.
    No popatrz. To po jakiego diabła wsadzają tego rawa do aparatów. Chyba po to aby zarabiali producenci kart pamięci :-D

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Pewnie że tańszym można. Trzeba tylko znać możliwości swego sprzętu i właściwie z nich korzystać.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

. Najważniejszą różnicą jest jakość jpega - dużo lepsza niż rawa.
    bzdura

Zdjęcie z 5DmkII na ISO1600
    zrobione w rawie jest już tak zaszumione, że trzeba dodatkowo sporo się namęczyć by je ręcznie odszumić
    nie wiem jaki poziom szumu jest u ciebie akceptowalny .... a nawet z 3200 nie odszumiam ...

Efekt był taki, że ja zrobiłem to szybciej w PS, zdjęcie wyglądało lepiej i co najważniejsze po lekkim wyostrzeniu szum był mniej dostrzegalny
    Mam nadzieje ze nie placiles za ten kurs ....

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Nie wiem co masz do jpegów. Jeśli kadr masz dobrze naświetlony i balans bieli ustawiony w punkt to wcale nie potrzebujesz robić na rawach. Najważniejszą różnicą jest jakość jpega - dużo lepsza niż rawa. Zdjęcie z 5DmkII na ISO1600
    zrobione w rawie jest już tak zaszumione, że trzeba dodatkowo sporo się namęczyć by je ręcznie odszumić, dokładnie to samo zdjęcie w jpg (zrobione
    Arek, ale 1 kwietnia to już był. Bo inaczej to ciężko do tej wypowiedzi podejść.
    Jarek

Zablokowany
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Piszac ze 5d + 35 i 85 elki to minimum , zdecydowanie przesadzasz , nie kazdy musi robic przynajmniej jakosciowo foty jak Ci z 50 polskiej , moze przesadzam ale , tanszym sprzetem tez mozna i klient bedzie zadowolony...
    Podzielam zdanie kolegi, znam fotografów ślubnych, którzy robią zdjęcia 35mm F2 tamronem 90mm F2.8 czy Canon 85 1.8 USM 17-40 oraz body 40d...zdjęcia są moim zdaniem śmiało wystarczające. Elki i 5d to sprzęt, za pomocą, którego robimy zdjęcia potem często niedoceniane przez amatorskie oczy klientów...

Wydaje mi się że jak ma ktoś 17-55 IS 40d np 85 1.8 dobrą 50 1.4 580ex...to śmiało poradzi sobie na ślubie...i sprzęt nie będzie mu stwarzał żadnych barier...
    Ostatnio edytowane przez Conrado5 ; 23-04-2009 o 18:04

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drakoo Zobacz posta
    bzdura

nie wiem jaki poziom szumu jest u ciebie akceptowalny .... a nawet z 3200 nie odszumiam ...

Mam nadzieje ze nie placiles za ten kurs ....
    cytat z testu 5DmkII na optyczne.pl "Ilość szumu w RAW jest stosunkowo mała. Zaczyna być on dostrzegalny od ISO 400-800, ale wzrasta wolno" jak będę miał czas wrzucę na forum wycinek surowego jpg i rawa konwertowanego do jpg zrobionego na ISO3200 i wtedy się pomądrujecie. Po to kupuje się aparat za prawie 10000 by szum nie był dostrzegalny od ISO 400-800, tylko powyżej 3200.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Oczywiście zawsze robisz zdjęcia idealnie naświetlone z perfekcyjnym balansem bieli? Jeśli tak to szczere gratulacje.

Oczywiście że tak bo jestem fotografem z dużym doświadczeniem i wiedzą, a nie pseudofotografem-paprokiem

No popatrz. To po jakiego diabła wsadzają tego rawa do aparatów. Chyba po to aby zarabiali producenci kart pamięci :-D
    No nie wiem po co bo we wszystkich testach jakość jpg jest zawsze oceniana wyżej niż rawów
    Ostatnio edytowane przez ArekLodzPl ; 23-04-2009 o 19:06 Powód: Automerged Doublepost

Strona 220 z 1000 PierwszyPierwszy ... 120170210218219220221222230270320720 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów