PRZYSŁONA
PRZESŁONA
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
post "pana.kolegi" wyczerpał temat, dalej mamy do czynienia ze szczenięcymi pyskówkami starych wyjadaczy, czuć gorycz jakby stracili monopol na lustrzankę we wsi... dno i 2 metry mułu panowie...
Hehe, ludki siedzą w internecie i zastanawiają się jak powinno się określać tę część: "przesłona" czy "przysłona". A reszta świata łazi i robi zdjęcia i takie dylematy mają w d**ie.
Bo niech nazywa się jak chce, to i tak nie ma wpływu na zdjęcia.
PS. Spotkałem się z oboma słowami, a sam piszę przesłona. A artykułach technicznych mówi się o przysłonie.
Z kolei wpiszcie oba słowa do googla i wyjdzie, że przesłona ma 2,29 mln wyników, a przysłona ma 0,343 mln.
Proponuję mówić i pisać diafragma, to rozstrzygnie raz na zawsze ten jakże ważki dylemat
A kto napisze prze- przy- słona dostanie bana na miesiąc ;-)
P.S. 1: Za użycie określenia apertura też będzie ban, ale tylko na dwa tygodnie ;-)
P.S. 2: http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=przes%B3ona
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
w prastarych księgach o fotografii czytałem kiedyś o przysłonie.
I tak mi zostało.
Pozdrawiam.
5D+20D+C35f2.0+C85f1.8+N180f2.8
Pozdrawiam Michal
ja również używam określenia 'przysłona'.
To ciekawa propozycje jestchyba gdzieś użyłem słowa przysłona* to ban mnie czeka jak nic
Pamiętam jak kiedyś moja rodzima uczelnia zaprosiła prof. Jana Miodka, zapytałem go wtedy jak pisze się słowo "szybko złączka"
- szybkozłączka
- szybko złączka
- szybko-złączka
..... i zapomniałem co odpowiedział..... :-D
Generalnie to wyróżniamy kilka form modyfikacji języka, między innymi profilekty i socjolekty. Takie zróżnicowanie przez uproszczenie (szczególnie zapożyczeń) prowadzi do dylematów. Skłonny jednak byłbym uznać iż obie formy są poprawne - jednak specjalistą nie jestem.
W instrukcji Canon używa słowa przysłona*
* słowo "przysłona" użyte w powyższym poście, zostało wykorzystane w celu zobrazowania sytuacji - nie należy mi się ban![]()