Zobacz wyniki ankiety: Jakiego terminu używasz- przysłona czy przesłona?

Głosujących
122. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 78

Wątek: Przesłona czy przysłona

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Wpisuję pana na listę "ignore" u siebie.
    i na tym należało poprzestać.

Ponieważ ogłaszając to publicznie, za sprawą cytatu wyciągnąłeś tego użytkownika z "ignore" wszystkim innym pozostałym forumowiczom, którzy ewentualnie tam go umieścili.

"Ignore" to jest narzędzie do użytku prywatnego, a nie publicznego!
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Sądziłem, że jak dodam ankietę to rozładuję tym trochę napięcie,a tu widzę nowe tematy do kłótni.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Spotkałem się też z nazywaniem przysłony „blenda” ale w ostatnich czasach nazwa ta przylgnęła do całkiem innego urządzenia.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony

Domyślnie

Czy użytkownik mkania nie był kiedyś użytkownikiem n!5m0, obdarowanym czerwoną kartką? Chodzi o tego od "waruj". Taki mały OT. A żeby nie był zupełny OT, powiem że ja też mam słowo, które mnie szczególnie drażni. Jest nim "auto". Każdy ma jakieś fobie... :-D

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Czy użytkownik mkania nie był kiedyś użytkownikiem n!5m0, obdarowanym czerwoną kartką?
    Trafiony-zatopiony :-) Dzięki za pomoc.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Pewne słowa czy nawet wyrażenia tracą na znaczeniu. Mnie zastanawia „wykręć numer telefoniczny” tylko niby czym mam go wykręcić? Myślę, że i w fotografii coś by znalazł albo i jeszcze więcej.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Pewne słowa czy nawet wyrażenia tracą na znaczeniu. Mnie zastanawia „wykręć numer telefoniczny” tylko niby czym mam go wykręcić? Myślę, że i w fotografii coś by znalazł albo i jeszcze więcej.
    Niektóre słowa/wyrażenia od początku mają idiotyczne znaczenie. Np. słuchawka prysznicowa. :-D
    Ostatni OT. Obiecuję.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    dolny śląsk

Domyślnie

W książce : "Fotografia. Jak lepiej fotografować radzi John Hedgecoe" (wydawnictwo Arkady, Warszawa 1996) , tłumacz używa słowa "przesłona".
    Choć ja wolę "przysłona".:-D

Bywalec Awatar bierhoff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z tymi tłumaczeniami, to pozwolę sobie na mały cytat:
    "Błąd im częściej powtarzany, tym szybciej wchodzi do słownika" w tym przypadku "z jakiegoś na nasz".

Natomiast po polsku przesłanianie, to coś jak zasłanianie - zupełne ograniczanie widoczności, natomiast przysłanianie, to lekkie (stopniowe) ograniczanie widoczności.
    Widać jednak, że słowniki danego języka wolniej przesiąkają nowo powstałymi niegdyś błędami. Za Słownikiem Języka Polskiego:
    Przysłonić - zakryć coś częściowo.
    Przesłonić - pokrywając coś, oddzielić, przegrodzić coś od czegoś, utrudnić zauważenie czegoś, poznanie prawdy, zakrywać.

Reasumując - przesłoną bardziej należałoby nazwać dekielek obiektywu, niż samą przysłonę sensum stricte.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Tak jak pisze bierhoff.Przesłona to dekielek.Dodam ze w wielkoformatowych pierwszych aparatach ,używano materiałów światloczulych b.niskiej czułosci.Nie potrafiono wytworzyć innych.Ilość światła do ekspozycji regulowano przez zdjęcie i ponowne zalożenie dekielka {przesłony [patrz text bierhoffa]}.Do konstrukcji aparatu gdy materiały stawały sie coraz "czulsze" zaczęto stosować migawki a następnie przysłony.
    Poczciwy dekielek kojarzony dziś przez współcześnie fotografujących jedynie z funkcją
    ochronną ,w swoim długim życiu był przesłoną,przysłoną i osłoną.[Czego echa do dziś plączą nazewnictwo.] Nota bene i dziś przy wielominutowych czasach z przyzwyczajenia niektórzy "przymuleni starcy "fotografują dekielkiem czyli przesłoną, czyli osłoną czyli...a tfu już mi się zaczyna plątać .
    A tak na serio to warto pilnować czystości języka :[brawo Janusz B.]Po prostu pozostaje czytelny i bogaty w informację ,a nie bełkot.Pozdrawiam :smile:

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów