Strona 233 z 312 PierwszyPierwszy ... 133183223231232233234235243283 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 321 do 2 330 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Zablokowany
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

a co jeśli nie mamy nikogo do pomocy i manualną lampe na sankach?

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kacpeeeer Zobacz posta
    a co jeśli nie mamy nikogo do pomocy i manualną lampe na sankach?
    jak masz czas, to uważnie przeczytaj mój post szczególnie -->
    patrz pt. 3. Doświetlanie lampą na "sankach" z dyfuzorem:

Zablokowany
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

no tak tylko ze moja lampa nie obsługuje dyfouzora, nie wiem, odbijac swiatło?

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kacpeeeer Zobacz posta
    no tak tylko ze moja lampa nie obsługuje dyfouzora, nie wiem, odbijac swiatło?
    Jak to rozumieć "nie obsługuje dyfuzora" ?
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Dla wszystkich co lubią doświetlać lampą:

Nowe transmitery Pocket Wizardz będą obsługiwać ma TTL w aparatach Canon, wtedy doświetlanie lampa będzie znacznie szybsze i wygodniejsze, ustawienie Speedlite na małym stojaku czy nawet na statywie z małym soft boksem, wydaje sie być rozwiązaniem bardzo ciekawym zarówno w fotografii portretowej jak i ślubno/reporterskiej.

Jak tylko nowy Pocket Wizard wpadnie w moje ręce obiecuje przetestować i podzielić się moimi uwagami i zdjęciami. Wtedy zdjęcia w samo południe nie powinny być już dłużej zmorą fotografów, którzy czasem nie mogą wybrać pory w której maja wykonać zlecenie ...
    pozdrawiam

V.
    Czytałem dużo o nowych pocketach i Offshoe + HSS + ETTL będzie fajne. Jestem natomiast ciekawy czy te pockety będą w pełni kompatybilne z możliwościami 50d/5dmk2 i 580EXII (chodzi mi o ustawianie settingsów lampy z poziomu aparatu - najbardziej zależy mi na ustawieniach manualnych)

Zablokowany
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

ecki - prawdopodbnie nie znalazłbym do niej dyfuzora(satara jest)
    micles - też sie nad tym zastanawiałem

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Nowe transmitery Pocket Wizardz będą obsługiwać ma TTL w aparatach Canon, wtedy doświetlanie lampa będzie znacznie szybsze i wygodniejsze, ustawienie Speedlite na małym stojaku czy nawet na statywie z małym soft boksem, wydaje sie być rozwiązaniem bardzo ciekawym zarówno w fotografii portretowej jak i ślubno/reporterskiej.
    Softbox wcale nie musi być taki mały, używam 60x90cm na 580EXII i działa znakomicie. Całość działa na kablu ETTL z przedłużaczem 10 metrów i nie sprawia żadnych problemów. Zdjęcia robiłem z h-sync na czasach 1/6000s pod ostre słońce i spokojnie lampa daje radę.
    O wynalazkach typu srebrna czy złota blenda w słoneczny dzień już dawno zapomniałem :-). Działało to dobrze tylko z bardzo bliska i raziło ludzi w oczy.

opis mojej "konstrukcji" tutaj:
    http://www.canon-board.info/showthre...=12708&page=10

Poniżej sample. Oba zrobione przy korekcji światła zastanego na -1EV, a lampa na 0. Białą blendą lekko doświetlone cienie.
    www.digart.pl/zoom/3341462
    www.digart.pl/zoom/3113025

a tutaj czas 1/4000s, f/1.6 pod ostre słońce w samo południe.
    www.digart.pl/zoom/2834990

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

MMM soft box faktycznie świetna robota, sam ostatnio stworzyłem coś ala softbox, ale tak równomiernego światła nie daje:/ .
    Jak już wstawiłeś link do zdjęcis tutaj to nie omieszkam zapytać, jaki jest sens robić zdjęcie całej statycznej postaci przy czasie 1/4000 i przesłonie 1.6 ?

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Kurde tak się przypatruję tym zdjęciom i widzę niesamowitą czystość i ostrość..... Z drugiej strony jak zauważam, jak Adam pisze o takich detalach, jak wstrzymanie oddechu czy dokładności o 1/3EV to zaczynam rozumieć gdzie i ile błędów można popełnić i ciężko wyeliminować to w przeciągu jednej, dwóch sesji.
    Poniżej zdjęcie które myślałem, że jest w miare ostre do czasu kiedy po raz setny zobaczyłem zdjęcie Octavii .

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Jak już wstawiłeś link do zdjęcis tutaj to nie omieszkam zapytać, jaki jest sens robić zdjęcie całej statycznej postaci przy czasie 1/4000 i przesłonie 1.6 ?
    Światło zastane było tak mocne że poprawne naświetlenie tła przy przysłonie f/1.6 i ISO100 było możliwe przy czasie 1/4000s.

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Z drugiej strony jak zauważam, jak Adam pisze o takich detalach, jak wstrzymanie oddechu czy dokładności do 1/3EV to zaczynam rozumieć gdzie i ile błędów można popełnić i ciężko wyeliminować to w przeciągu jednej, dwóch sesji.
    Bez przesady z tą dokładnością o 1/3EV. Najważniejsze to dobrze doświetlić cienie i nie prześwietlić. Resztę niedoróbek poprawia się pracując na RAWie.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 24-03-2009 o 13:33 Powód: Automerged Doublepost

Strona 233 z 312 PierwszyPierwszy ... 133183223231232233234235243283 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów