blenda odbiła za mało światła - portret jest zbyt ciemny niestety.. no i przeszkadza mi przesłonięcie oka kosmykiem. pozdrawiam![]()
blenda odbiła za mało światła - portret jest zbyt ciemny niestety.. no i przeszkadza mi przesłonięcie oka kosmykiem. pozdrawiam![]()
Twarz niestety wyszla zbyt czerwona. Mimo użycia blendy portret wygląda na zbyt mocno robiony pod światło. No i te przepały dookoła włosów...
Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW
widać na zdjęciu wyploną aureolę
mi to nie pasuje
30D | Canon 10-22 | Canon 100 macro | Canon 28-135 | Helios 52 | jakis Manfrotto sie znajdzie |
majne zdjecisza
Aureola jest celowo, taki zamysł na zdjęcie, stąd obicie blendy z cieniem modelki w oku
Z kolorami mam problem, bo tym razem przy 'save for web' mi trochę podbiło kolory zamiast je jak zwykle sprać. Na dobrą sprawę zdjęcie jest praktycznie prosto z puszki, bo niespecjalnie wiem co ruszyć żeby go nie sp...![]()
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty
prawda, nad kolorami można by popracować
a nie lepiej zrobić w cieniu tego zdjęcia czy w pochmurny dzień?
30D | Canon 10-22 | Canon 100 macro | Canon 28-135 | Helios 52 | jakis Manfrotto sie znajdzie |
majne zdjecisza
przy wywołaniu RAW można pociągnąć ekspozycję nawet o +1EV lokalnie to możesz zrobić w LR tak jak w tym T&T:
http://canon-board.info/showthread.php?t=44789
albo dwa razy wywołać w CR i połączyć w PS.
pierwsze co zauważyłem, to że do twojej fotki nie jest przypięty żaden ICC profil, upewnij się że przy opcji Save for Web masz zaznaczone Embed Color Profile i Convert to sRGB bez tych opcji jedyną przeglądarka która widzi to zdjęcie w miarę poprawnie jest Safari.
stąd ta zmiana - podbicie kolorów - po zapisaniu zdjęcia,
upewnij się czy pracujesz w odpowiedniej przestrzeni kolorów, fotki powinny być identyczne w PSie jak i w necie/przeglądarce, generalnie wszędzie.
na zaczerwienienia na twarzy mogę zdradzić prosty trick:
W PS wchodzimy w Select->Color Range... w oknie Select wybieramy Reds, klikamy OK i PS zaznaczy nam tylko kolor czerwony.
Następnie tworzymy Adjustment Layer (ikonka kółeczko biało-czarne) Hue/Saturation i zjeżdzamy z Saturation do poziomu w którym znikną zaczerwienienia :
Głownem bólem w twojej fotce nie jest mz swiatło ale fakt że zdeformowałeś twarz modelki stojąc za blisko. Jak nie masz tele 100mm lub 200mm, to nie ładuj się w takie ciasne kadry, jeżeli koniecznie chcesz to kadruj znacznie szerzej np do pasa, a potem wykadruj w programie graficznym - nie będziesz miał tych przerysowań duży nos/ pucułowata twarz ...
pozdrawiam
V.
Zdaję sobie sprawę z przerysowania, ale słońce było wysoko i musiałem się rozpłaszczyć pod pochyloną modelką żeby być w cieniu. Na następny raz ustawię słońce niżej, to będę mógł stanąć w odpowiedniej odległości
Wczoraj jeszcze trochę męczyłem to zdjęcie i o ile wpadłem na zjechanie saturacji czerwieni, to nad selektywnym rozjaśnieniem będę musiał jeszcze popracować.
Dzięki![]()
coś się już wypowiadałem w tym wątku, kolej na mnie
jak się widzi?
i jeszcze takie pytanie do V, co byś tu jeszcze w PS wyciągną?
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wiem że oko jest zasłonięte i niestety prawie go nie widać ale ten uśmiech rekompensuje to niedociągnięcie.
Ostatnio edytowane przez krzysiek187 ; 21-04-2009 o 22:26 Powód: Automerged Doublepost
majne zdjecisza
del__
Ostatnio edytowane przez misieek ; 22-04-2009 o 12:48