Strona 23 z 36 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 353

Wątek: laptop do zastosowań ogolnych / w tym foto

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta

Co do uwag to nie była personalna, a ogólne - mam odczucie że dawno zatrzymałeś się na lapkach sprzed 4-5 lat i głosisz opinie nie koniecznie prawdziwe obecnie....
    Znowu piszesz "ad personam" a nie na temat. Przeczytaj jeszcze raz wszystko co napisałem. Naprawdę.

Nie ma laptopa z porządnym, akceptowalnym wyświetlaczem. Większość ma 45% gamutu a jeden jedyny za 20k zł ma 75% tego co przyzwoity monitor stacjonarny. Wydajność rachunkowo-graficzna laptopów jest MNIEJSZA od podobnych desktopów. Cena laptopów o zbliżonej wydajności jest znacznie WYŻSZA, nawet głupie pamięci są droższe. Laptop to KOMPROMIS mobilności, wydajności, ceny, jakości displayu, komfortu użytkowania, zużycia energii czyli pracy na bateriach i jeszcze pewnie pare innych. Nie ma szans, żeby ten "kompromis" mógł w pełni dorównać przyzwoitemu desktop'owi. Piszę przyzwoitemu czyli składanemu "celowo" a nie na zasadzie chwytów reklamowych z Vobisu czy MediaMarkt typu drogi i silny procek i 1Gb pamięci plus najtańsza płyta albo "jak kupię najdroższy w sklepie to musi być najlepszy". Słyszałem o takim co kupił najdroższy aparat w sklepie - musi najlepszy. Tylko, że aparat był do zdjęc podwodnych na duzych głębokościach. W srodku obudowy tkwiło jakieś tanie badziewie.

Testy liczące liczbę pi są o kant **** potłuc. To specyficzne rachunki i można je tak skonstruować, że procesor w porządnej stacji graficznej będzie je liczył dłużej niż gówniany laptop.

... (i tutah Janusz zła informacja dla Ciebie)....
    a to niby dlaczego zła informacja dla mnie - bo ja "no capisco" Bedę naprawdę wdzięczny za pozwolenie mi na własną ocenę tego co jest dla mnie dobre a co złe. Mam 57 lat i wydaje mi się, że mogę sobie pozwolić na luksus samodzielnego myślenia i samodzielnej oceny rzeczywistości.

p.s. pamiętaj tylko że wydajne procki do desktopa kosztują czasem tyle co cały kompletny laptoop
    Nooooooo... to ile bedą takie procki kosztowały w wydaniu "do laptopa". Jak to tam jest? Nisko napięciowe chyba?

Jako, że uporczywie piszesz o mojej poczytalności i swoich wrażeniach dotyczących mojej osoby, pomimo zwrócenia uwagi, więc dla mnie EOT.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Wiesz, znam takich co na tym czymś całkiem nieźle se radzą. Zupełnie poważnie

Jak nie MiniMac to PC w obudowie Cosmos 1000 albo 1100 - obudowa to jedynie 17 kg.
    na mysli mialem nie to ze sie nie da bo mini wcale zly nie jest, tylko ze nie ma monitora
    zreszta mniejsza o to
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

mion
    Guest

Domyślnie

Janusz jeżeli możesz rzucić okiem na recenzję matrycy w Dellu XPS 1640
    http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...6.14083.0.html
    Opisywana tam matryca ma podświetlenie RGB przez co większy gamut. Co sądzisz o tej propozycji?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mion Zobacz posta
    Janusz jeżeli możesz rzucić okiem na recenzję matrycy w Dellu XPS 1640
    http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...6.14083.0.html
    Opisywana tam matryca ma podświetlenie RGB przez co większy gamut. Co sądzisz o tej propozycji?
    Kliknij tam w obrazek co jest podpisany diagram barw. Widzisz trzy mocno odsunięte od siebie krzywe RGB? To jest tragedia. One w przyzwoitym monitorze prawie się nakładają. W dobrym nie rozróżnisz kolorów - jest linia prosta.

Jakoś nie wierzę w te "zwiększone gamuty". Ze 4 miesiące temu też jakiś Dell miał być super. Po obejrzeniu profilu wyszło, że matryca typowa dla lapków może zamiast 45% wyświetlała 47% i tyle.

Janusz,

Miasto

Domyślnie

Kliknij tam w obrazek co jest podpisany diagram barw. Widzisz trzy mocno odsunięte od siebie krzywe RGB? To jest tragedia. One w przyzwoitym monitorze prawie się nakładają. W dobrym nie rozróżnisz kolorów - jest linia prosta.

Jakoś nie wierzę w te "zwiększone gamuty". Ze 4 miesiące temu też jakiś Dell miał być super. Po obejrzeniu profilu wyszło, że matryca typowa dla lapków może zamiast 45% wyświetlała 47% i tyle.
    a tak zapytam... na ile to jest onanizm a na ile rzeczyiwscie rozroznisz czy wyswietla 40-50 czy 80% palety?
    moze to jak pixelami.. kazdy chce miec kilkadziesiat mega robiac odbitki nie wieksze jak A5

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    a tak zapytam... na ile to jest onanizm a na ile rzeczyiwscie rozroznisz czy wyswietla 40-50 czy 80% palety?
    Jeżeli ktoś nie widzi jak tragicznie wyglądają zdjęcia na przeciętnym laptopowym ekranie to powinien się udać do okulisty.... Miałem na kilkunastu wyjazdach firmowy laptopy Della (D620, D820, Precision M90) i męczyłem się straszliwie próbując oglądać na nim zrobione w czasie wyjazdu zdjęcia...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Jeżeli ktoś nie widzi jak tragicznie wyglądają zdjęcia na przeciętnym laptopowym ekranie to powinien się udać do okulisty.... Miałem na kilkunastu wyjazdach firmowy laptopy Della (D620, D820, Precision M90) i męczyłem się straszliwie próbując oglądać na nim zrobione w czasie wyjazdu zdjęcia...
    ale to kwestia kalibracji do wlasciwego poziomu jasnosci i odwzorowania barw podstawowych, a poza tym majac szara karte bierzesz probke wlasciwego ustawienia balansu bieli i nawet na nieskalibrowanym mozesz na upartego dac sobie rade z kolorami...
    przedewszystkim my tu mowimy o zakresie wyswietlania kolorow w ich odcieniach a nie kompletnie rozkalibrowanym sprzecie.. chyba jest to pewna roznica?
    poza tym nie oszukujmy sie.. nawet najlepiej skalibrowany monitor jest psu na bude o ile nie masz profilu do laba bo i tak beda jaja..

a pytanie moje dotyczylo na ile to rzeczywiscie ktos jest w stanie rozroznic a na ile to onanizm wykresami... mam na mysli procentowe wyswietlanie gamutu
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 17-03-2009 o 21:00

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    ale to kwestia kalibracji do wlasciwego poziomu jasnosci i odwzorowania barw podstawowych, a poza tym majac szara karte bierzesz probke wlasciwego ustawienia balansu bieli i nawet na nieskalibrowanym mozesz na upartego dac sobie rade z kolorami...
    przedewszystkim my tu mowimy o zakresie wyswietlania kolorow w ich odcieniach a nie kompletnie rozkalibrowanym sprzecie.. chyba jest to pewna roznica?
    poza tym nie oszukujmy sie.. nawet najlepiej skalibrowany monitor jest psu na bude o ile nie masz profilu do laba bo i tak beda jaja..

a pytanie moje dotyczylo na ile to rzeczywiscie ktos jest w stanie rozroznic a na ile to onanizm wykresami... mam na mysli procentowe wyswietlanie gamutu
    Oj jestes w stanie rozróżnić i to bardzo. Kalibracja niestety nie jest lekiem na całe zło.

Janusz,

Miasto

Domyślnie

Oj jestes w stanie rozróżnić i to bardzo. Kalibracja niestety nie jest lekiem na całe zło.
    ale powiedzmy sprowadzajc sprawe do barw podstawowych i majac probke balansu bieli dla danego swiatla, zachowujac odpowiedznia gamme, da sie przeciez obrowbic fotke w zakresie w jakim obrabia je wiekszosc "fotografow" czyz nie?
    chodzi mi o to na ile to jest dyskusja tak naprawde "akademicka" a na ile rzeczywistosc

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie nie jest akademicka. Różnica jest ogromna - naprawdę.

Janusz,

Strona 23 z 36 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów