Pokaż wyniki od 1 do 10 z 353

Wątek: laptop do zastosowań ogolnych / w tym foto

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    a tak zapytam... na ile to jest onanizm a na ile rzeczyiwscie rozroznisz czy wyswietla 40-50 czy 80% palety?
    Jeżeli ktoś nie widzi jak tragicznie wyglądają zdjęcia na przeciętnym laptopowym ekranie to powinien się udać do okulisty.... Miałem na kilkunastu wyjazdach firmowy laptopy Della (D620, D820, Precision M90) i męczyłem się straszliwie próbując oglądać na nim zrobione w czasie wyjazdu zdjęcia...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Jeżeli ktoś nie widzi jak tragicznie wyglądają zdjęcia na przeciętnym laptopowym ekranie to powinien się udać do okulisty.... Miałem na kilkunastu wyjazdach firmowy laptopy Della (D620, D820, Precision M90) i męczyłem się straszliwie próbując oglądać na nim zrobione w czasie wyjazdu zdjęcia...
    ale to kwestia kalibracji do wlasciwego poziomu jasnosci i odwzorowania barw podstawowych, a poza tym majac szara karte bierzesz probke wlasciwego ustawienia balansu bieli i nawet na nieskalibrowanym mozesz na upartego dac sobie rade z kolorami...
    przedewszystkim my tu mowimy o zakresie wyswietlania kolorow w ich odcieniach a nie kompletnie rozkalibrowanym sprzecie.. chyba jest to pewna roznica?
    poza tym nie oszukujmy sie.. nawet najlepiej skalibrowany monitor jest psu na bude o ile nie masz profilu do laba bo i tak beda jaja..

a pytanie moje dotyczylo na ile to rzeczywiscie ktos jest w stanie rozroznic a na ile to onanizm wykresami... mam na mysli procentowe wyswietlanie gamutu
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 17-03-2009 o 21:00
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    ale to kwestia kalibracji do wlasciwego poziomu jasnosci i odwzorowania barw podstawowych, a poza tym majac szara karte bierzesz probke wlasciwego ustawienia balansu bieli i nawet na nieskalibrowanym mozesz na upartego dac sobie rade z kolorami...
    przedewszystkim my tu mowimy o zakresie wyswietlania kolorow w ich odcieniach a nie kompletnie rozkalibrowanym sprzecie.. chyba jest to pewna roznica?
    poza tym nie oszukujmy sie.. nawet najlepiej skalibrowany monitor jest psu na bude o ile nie masz profilu do laba bo i tak beda jaja..

a pytanie moje dotyczylo na ile to rzeczywiscie ktos jest w stanie rozroznic a na ile to onanizm wykresami... mam na mysli procentowe wyswietlanie gamutu
    Oj jestes w stanie rozróżnić i to bardzo. Kalibracja niestety nie jest lekiem na całe zło.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Oj jestes w stanie rozróżnić i to bardzo. Kalibracja niestety nie jest lekiem na całe zło.
    ale powiedzmy sprowadzajc sprawe do barw podstawowych i majac probke balansu bieli dla danego swiatla, zachowujac odpowiedznia gamme, da sie przeciez obrowbic fotke w zakresie w jakim obrabia je wiekszosc "fotografow" czyz nie?
    chodzi mi o to na ile to jest dyskusja tak naprawde "akademicka" a na ile rzeczywistosc
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Uprawnienia umieszczania postów