Strona 36 z 608 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136536 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 6075

Wątek: Co nowego u Canona? [Plotki]

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Miałem przez chwilę nieprzyjemność z tym szkłem, właśnie na 5D. Uciekaj, jak jeszcze możesz.
    Dzięki za ostrzeżenie. Znaczy się trzeba odkładać na 135/2 a nie bawić się w półśrodki...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Miałem przez chwilę nieprzyjemność z tym szkłem, właśnie na 5D. Uciekaj, jak jeszcze możesz. Do 5D trzeba już ostrych szkieł, a ten bez włączonego SF jest SF.
    WOW.
    Jarek, proszę... cytujesz linka, w którym jest kupę ostrych zdjęć z zestawu 5D/135 SF...
    Moim zdaniem problem nie leży w tym, że te szkła (pierwsze 1987 afd EOS stałki) są nieostre bo są, tylko w gównianych silniczkach afd, które raz wyostrzą na żyletkę (24/2.8 wide open) a drugi raz niedokładnie, na totalne mydło.
    Gdyby ktoś się czepiać, że sample są f/4 czy f/5.6 to przypomnę, że w czasach ~ 20D, ktoś tu, na forum pisał, że 24-70L kupuje się nie dla f/2.8 tylko po to by mieć ostre na f/4...
    A zmiękczenia do portretu uzyskiwałem zdecydowanie ładniejsze przy pomocy 135L
    135L - jedno z najostrzejszych szkieł EF, jedno z niewielu w swoim wieku jeszcze dające radę na 50D czy wreszcie $935 w stosunku do $295 za 135SF...

BTW: Jeśli 5D potrzebuje już ostrych szkieł jakich będzie potrzebował 1D Mark IV czy ONE czy tam toto nazwą?

Koniec OT:

25/03/2009 - Cmos-zilla zaprasza na pokaz kotletkcji wiosna 09
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 11-03-2009 o 14:36
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

nieco tansza opcja od 135L ale drozsza od 135 2.8 jest Sigma 150mm 2.8 macro - jest bardzo ostra od pelnej dziury, szybka, ma bardzo male abberacje no i fukcja macro co dla niektorych moze byc tez sporym plusem
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    cóż, za 1D Full Frame, 16 Mpix (wiecej nie potrzebuje) i 10 fps pewnie dalbym i 9000$ za dwie sztuki od razu... rzecz jasna przydalo by sie zmienic pare rzeczy jeszcze w ergonomii...

pomyslec, ze jakbym kupowal sprzet 2 miesiace pozniej teraz pewnie mialbym D3 i D700 i teraz pisal post na zoltym forum

przeraza mnie jak Canon ze spokojem przyglada sie jak Nikon zabiera mu rynek profesjonalnych foto, mimo ze ten rynek finansowo nie jest bezposrednio tak wazny to posrednio rzutuje na sprzedaz calego systemu,

patrzac na system AF w D300 i D700 to taki 5dmark II to zabawka z duza iloscia Mpix, dziwie sie ze ludzie tak sie na to rzucaja...
    Przecież 1 d z FF to dokładnie 1Ds.!0fps nierealne jak na razie ze względu na wielkość plików.Zmienić system można,ale ile razy można? Przecież upłynie rok,dwa i znów pojawi sie coś u konkurencji.Jeśli masz porządny komplet szkieł i akcesoriów do odbudowy , to czeka Cię wieczna przeprowadzka.Dzięki,ale jeszcze jakies jedzenie ciuchy i czynsz też trzeba opłacić :smile:To ja juz wolę gorszym aparatem robić gorsze zdjęcia Pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    25/03/2009 - Cmos-zilla zaprasza na pokaz kotletkcji wiosna 09
    Nowe kalkulatory - tam też są cmosy :wink:?
    No ciekawe. Podobno ma być jakaś ważna konferencja prasowa w tym dniu i mają coś ogłosić. Ciekawe że PMA praktycznie olali.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

WOW.

Gdyby ktoś się czepiać, że sample są f/4 czy f/5.6 to przypomnę, że w czasach ~ 20D, ktoś tu, na forum pisał, że 24-70L kupuje się nie dla f/2.8 tylko po to by mieć ostre na f/4...
    Nawet Ty bierzesz się za porównywanie zoomów ze stałami?

Zresztą szkło, które miałem do dłuższego obejrzenia przed zakupem, nie było ostre nawet przy f/4. Jego AF to oddzielna, wstydliwa historia, ale miało w obrazie bez zmiękczeń coś takiego dziwnego. Na pewno obraz, pomijając ogniskową nie był tak ostry, jak wymieniany przez Ciebie 24-70L, który demonem ostrości nie jest.
    Same stopnie zmiękczania również jakoś do mnie nie przemawiały.
    Temat AC pominę.
    135L - jedno z najostrzejszych szkieł EF, jedno z niewielu w swoim wieku jeszcze dające radę na 50D czy wreszcie $935 w stosunku do $295 za 135SF...
    Tutaj już prozaiczna sprawa. Ja po prostu miałem te filtry o średnicy 72mm, zwyczajnie tylko do tego mogłem je podłączyć. Więc wyciąganie ceny jest po prostu nie trafionym argumentem, chodziło by raczej o cenę filtrów, które można pewnie kupić za 100-200zł.
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ciekawe że PMA praktycznie olali.
    W końcu to plotkarski wątek

Nawet Ty bierzesz się za porównywanie zoomów ze stałami?
    W zasadzie nie, wyjątek to 80-200L. Hint: nie pisałem o sobie
    W ogóle po traumie (szalona wręcz ostrość 300, 85, 135 czy 200/2VR) raczej unikam ocen czy coś jest ostre czy nie, jestem na odwyku (LX3) i uczę się od nowa akceptować zdjęcia ostre inaczej

Więc wyciąganie ceny jest po prostu nie trafionym argumentem
    Jarku, nic nie wyciągam i nikogo nie atakuję ( dla jasności), ale jeśli ktoś chce szkło budżetowe (ma te 3 stówy) do EOS, o tej ogniskowej i nie chce szkieł firm trzecich co mu polecisz? Imho spokojnie obleci przymkniętym 135SF. AC, winieta, itd spada na dalszy plan bo w tych warunkach ($300) to będą najlepsze zdjęcia jakie będzie mógł zrobić - ty w czasach 1Ds2 chyba fociłeś 20D, nieprawdaż?

ps. Kiedy kupujesz 200/2
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jarku, nic nie wyciągam i nikogo nie atakuję ( dla jasności), ale jeśli ktoś chce szkło budżetowe (ma te 3 stówy) do EOS, o tej ogniskowej i nie chce szkieł firm trzecich co mu polecisz? Imho spokojnie obleci przymkniętym 135SF. AC, winieta, itd spada na dalszy plan bo w tych warunkach ($300) to będą najlepsze zdjęcia jakie będzie mógł zrobić - ty w czasach 1Ds2 chyba fociłeś 20D, nieprawdaż?
    Jest jeszcze 100/2, minimalnie krótsze, ale jaśniejsze i przy f/2.8 można cuda pokazać. Nawet przy pełnej się dobrze spisuje.
    A jak testowałem 135SF, (zima 50/06, o ile się nie mylę), to już na pierwszym 5D. Pamiętam z tego testu ciągle nieostre gałęzie krzaków w Łazienkach, nieostrego Chopina i piękne fiolety w górnej części obrazu. Wołane jeszcze w RawShooterze, ktoś jeszcze pamięta?

ps. Kiedy kupujesz 200/2
    A nie dziękuję, ja też jestem na odwyku. W tym roku zastanawiam się co najwyżej nad zmianą 135L na 85L, ale na pewno nic ponad to. Za to pojadę sobie na wakacje, w obecnych czasach to w końcu niezłe wyzwanie finansowe, nawet jak organizujesz wszystko samemu..
    Jarek

Domyślnie

Wołane jeszcze w RawShooterze, ktoś jeszcze pamięta?
    Cytat Zamieszczone przez Czarek
    Ju toking tu mi?
    Agfa StudioStar/Adobe PhotoShop 4.01: bez historii, to był czad
    the silence is deafening

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

500d?

15.1MP
    1.6 crop
    3.5FPS
    100-3200 ISO
    3 inch VGA LCD
    DIGIC IV
    9 Point AF (inc. Face Detection for AF)
    LP-E5 Battery
    LiveView, Movie Mode w/contrast detect AF

W sumie te dane to nie jakaś wielka nowość. Piszą też, że być może będzie odchylany LCD. Podobno w Canonie pracują też nad szkłami optymalizowanymi do filmu 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 36 z 608 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136536 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów