Strona 15 z 26 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 259

Wątek: dziwne kolory w Lightroom pomocy

Domyślnie

U mnie w spójności, przeszkadzała jedynie przeglądarka, a właściwie IE i Firefox, lekarstwem na całkowitą spójność okazuje się bądź "Safari", bądź Firefox z plug-in'em Color Management. Niestety ludzie, którzy używają IE lub Firefoxa bez plug-in'a będą widzieli jpg'i eksportowane z sRGB wyprane z kolorów, ale to już się mówi trudno. Wszystkim, którzy nie chcą, nie muszą, nie jesteśmy w stanie za nich tego zrobić. I niech ktoś mówi co chce, ale przewaga Apple jest wyraźna widoczna i niezaprzeczalna, bo tam system jest po prostu spójny, a w Windzie jest po prostu "bur.....y miś". Nie pierwszy to przypadek gdzie Redmond ma coś nie po kolei
    Ostatnio edytowane przez Janczewski ; 24-02-2009 o 09:08

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    .......

Innymi slowy ma sens udostepnienie JPG'a wyeksportowanego do sRGB ludziom, ktorzy nie korzystaja z zarzadzania kolorami. Oni zobacza poprawne kolory za pomoca zarowno IE, Photo Gallery, jak i LR, DPP czy PS.

Natomiast udostepnienie JPG'a wyeksportowanego do sRGB dla ludzi, ktorzy uzywaja zarzadzania kolorami - spowoduje, ze w narzadziach LR, DPP, PS zobacza oni poprawne kolory, ale w zwyklych IE, Photo Gallery, itp. - zobacza niepoprawne kolory.
    .....
    Oj... mieszasz, mieszasz strasznie.

1. Co to jest za profil - ten który wywaliłeś? Profil z płytki CD czy zrobiony kolorymetrem? U 99.9% userów profil z płytki CD to PIERWSZA rzecz którą należy wywalić razem z płytką.

Jak eksportujesz do sRGB to mozesz wywalić tag profilu - nie jest potrzebny. Czyli w PS robisz "save to WEB" - zapisujesz obraz bez exifa - zawsze pare bajtów zaoszczedzonych i masz pewnosc, ze wszyscy zobacza tak samo. (Tu akurat iREM nie ma racji - dla mas bez profilu i BEZ exifa w zupełności wystarczy). Przeglądarki z CMS albo się pytają albo zakładają sRGB w przypadku braku exifa i taga profilu.

To WSZYSTKO już wielokrotnie było na forum

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    (Tu akurat iREM nie ma racji - dla mas bez profilu i BEZ exifa w zupełności wystarczy). Przeglądarki z CMS albo się pytają albo zakładają sRGB w przypadku braku exifa i taga profilu.
    To WSZYSTKO już wielokrotnie było na forum
    To jeszcze mnie upewnij, czy dobrze Cię zrozumiałem. Jeśli pracuję w szopie na ProPhotoRGB i zapiszę "for WEB" (bez profilu) to obraz będzie wyglądał tak samo jakbym przekonwertował na sRGB i zapisał z profilem?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    To jeszcze mnie upewnij, czy dobrze Cię zrozumiałem. Jeśli pracuję w szopie na ProPhotoRGB i zapiszę "for WEB" (bez profilu) to obraz będzie wyglądał tak samo jakbym przekonwertował na sRGB i zapisał z profilem?
    Przed zapisem "for WEB" trzeba skonwertowac do sRGB inaczej wyjdzie kaszana - ale to bedzie widoczne juz w oknie podgladu "save for WEB". Ja sobie zrobiłem prosciutką akcję i skrót klawiszowy do tego.

Nie ma sensu zapisywac exifa i taga profilu - zwlaszcza tam gdzie sa ograniczone rozmiary zdjec np. plfoto - bo exif troche zajmuje i lepiej te bajty wykorzystac na "jakość" jpega. W "save for WEB" mozna rozmiar pliku wynikowego ustawić dość precyzyjnie. Przeglądarki i tak wyswietlą sRGB - tak są zrobione. "Dla mas" to najbezpieczniejsze ustawienie. Jak "masy" maja ustawiony w monitorze profil producenta (ten z płytki) to tag sRGB moze sporo napsuć, co zresztą potwierdza się w tym wątku.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Przed zapisem "for WEB" trzeba skonwertowac do sRGB inaczej wyjdzie kaszana - ale to bedzie widoczne juz w oknie podgladu "save for WEB".
    Właśnie o to mi chodziło! Czyli w uproszczeniu:
    - upewnić się że obraz jest w sRGB
    - zapisać for WEB (z profilem lub bez)

Może być? ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam wszystkich i dziekuje za Wasze odpowiedzi. Jesli namieszalem, to z dwoch powodow:
    1) moze niepotrzebnie wspopminalem o PS, to pod wplywem postow iREM, pozostaje przy LR i DPP
    2) mamy chyba troche inne potrzeby i doswiadczenia

Ogolnie widze po Waszych odpowiedziach - za ktore jestem bardzo wdzieczny! - ze komplikujecie - jak dla mnie - sprawe.

Moja sytuacja i potrzeby sa BARDZO PROSTE!
    Robie zdjecia w RAW, edytuje w LR. Nastepnie chce efekt pracy pokazac znajomym, rodzinie:
    A) u siebie w domu jak mnie odwiedza
    B) oraz dac im na CD, czy innym nosniku, zeby mogli obejrzec u siebie w domu (lub wrzucic na strone WWW)
    C) wydrukowac w zwyklym labie, obsklugujacym w wiekszosci sRGB

Tyle. Zapominamy o temacie PS, nie mam, nie uzywam. Mam LR i DPP. W LR zawsze musze wybrac profil przy eksporcie do JPG, nie widze nigdzie opcji czy zapisac z profilem czy bez. W DPP zawsze zapisuje z profilem.

Potwierdzam poprawne ladowanie na starcie profilu monitora, zrobionego kolorymetrem (zadnych z plytki CD). Nie chce sie skupic tylko na sobie, pokazac zdjecia znajomym jako slideshow w LR, dac plytke i powiedziec do widzenia, martwcie sie sami - to podejscie widze u Janczewskiego (uzywajcie safari albo skonfigurowanego firefoxa) (w zadnym wypadku nie chce krytykowac tego podejscia, jest ono rownie dobre jak inne, skoro jest swiadomym wyborem).

Ja osobiscie wole podejscie Janusza - zapisuje w sRGB, tak zeby masy widzialy tak samo.

Akceptuje male rozbieznosci w pokazywaniu obrazu, ale jak widzialem po swoim przykladzie opisanym wczesniej, roznice moga byc bardzo duze.

Nadal zostaje pytanie: teraz moze wazniejsze - skoro radzicie nie wylaczac, tylko caly czas ladowac system z profilem powstalym w wyniku kalibracji monitora, a nie domyslnym sRGB - to jak mam wierzyc zdjeciom innych ludzi ogladanym w IE?

Skoro system z profilem skalibrowanego monitora, czyli innym niz sRGB, pokazuje barwy dokladnie tylko w aplikacjach swiadomych, czyli LR, DPP? Przeciez nie bede sciagal zdjec z galerii WWW do LR, zby je obejrzec wiernie?

PS: Dzis wieczorem moge sprobowac komputer z VISTA 32-bit skalibrowac Eye One Display 2 i zobaczyc co sie bedzie dzialo.
    Pozdrawiam!

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Nadal zostaje pytanie: teraz moze wazniejsze - skoro radzicie nie wylaczac, tylko caly czas ladowac system z profilem powstalym w wyniku kalibracji monitora, a nie domyslnym sRGB - to jak mam wierzyc zdjeciom innych ludzi ogladanym w IE?
    Dalej mieszasz okrutnie :-) myląc ciągle profil urządzenia (monitora) z przestrzenią barwną. Jeśli skalibrujesz poprawnie monitor, będziesz ładował na starcie ten profil i użyjesz przegladarki www używającej systemowego profilu (tego ładowanego na starcie), to fotki innych ludzi będą wygladały tak jak powinny wyglądać. Temat jest prosty i niepotrzebnie go komplikujesz.
    Skoro zastanawisz się czy łądować na starcie profil stworzony podczas kalibracji, to w takim razie po co w ogóle kalibrowałeś monitor skoro wygenerowany profil chcesz zastąpić czymś innym? :-) Tego to już zupełnie nie rozumiem.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy Zobacz posta
    Jeśli skalibrujesz poprawnie monitor, będziesz ładował na starcie ten profil i użyjesz przegladarki www używającej systemowego profilu (tego ładowanego na starcie), to fotki innych ludzi będą wygladały tak jak powinny wyglądać. Temat jest prosty i niepotrzebnie go komplikujesz.
    Hej Bundy!
    Doprecyzujmy moze, co rozumiesz przez "użyjesz przegladarki www używającej systemowego profilu (tego ładowanego na starcie)"? Ja w Control Panel \ Color Management - mam ustawiony profil po kalibracji monitora za pomoca Display 2, nie z CD, nie oryginalny sRGB. Zakladam, ze IE go uzywa.

Niestety NIE.

Nie mam tak jak opisujesz. Od tego zaczely sie moje posty w tym watku. Niestety nie... Na moim komputerze z VISTA 64-bit - JPG wyeksportowany jako sRGB - jest cholernie zaczerwieniony w IE. Dlatego zaznaczalem, ze problem jest pewnie bardziej informatyczny. Malo tego, nie jestem sam, inni ludzie tez czasem maja podobna sytuacje.

Ale, skoro na innym komputerze z VISTA 32-bit sprawdzalem i jest OK - przyjmuje ze problem jest z moim kompem, konkretnie z profilami i systemem operacyjnym. Kiedys pewnie przeinstaluje ten system i wtedy ponownie sprawdze. Na dzis przyjmuje na wiare, ze JPG zapisany jako sRG masy zobacza tak jak drugi komputer z VISTA-32 bit.

Bundy, Janusz
    - prosze uwierzcie, ze ludzie moga czytac wczesniej o przestrzeni barwnej, stosowac sie do zalecen i zglupiec - kiedy pracuja w srodowisku Windows. Tak jak pisal iREM - to nie tylko JA. Za granica mnostwo ludzi ma podobne problemy, jesli siedza w windzie, nie na macu.

Pozdrawiam!!!
    Pozdrawiam!

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Tak jak pisal iREM - to nie tylko JA. Za granica mnostwo ludzi ma podobne problemy, jesli siedza w windzie, nie na macu.
    Pozdrawiam!!!
    Przyznam bez bicia, że kompletną niewiedzą da się zepsuć każdy system. Windę jest może trochę łatwiej, ale dalej trzeba jednak (bez obrazy) coś na temat wiedzieć.
    Najprostsza metoda (to makowe rozwiązanie, więc jeśli na windzie nie ma to sensu - nie bijcie, przepraszam) założyć nowego użyszkodnika i sprawdzić jak wyglądają te czerwone/nieczerwone obrazki na czystym systemie. Jeśli dobrze, znaczy że coś jest nawalone w ustawieniach usera, jeśli źle, to albo użyszkodnik coś źle robi, albo występują jakieś kłopoty na linii soft/hard.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Moja sytuacja i potrzeby sa BARDZO PROSTE!
    Robie zdjecia w RAW, edytuje w LR. Nastepnie chce efekt pracy pokazac znajomym, rodzinie:
    A) u siebie w domu jak mnie odwiedza
    B) oraz dac im na CD, czy innym nosniku, zeby mogli obejrzec u siebie w domu (lub wrzucic na strone WWW)
    C) wydrukowac w zwyklym labie, obsklugujacym w wiekszosci sRGB
    Po pewnych przemyśleniach mam proste rozwiązanie. Zrób odbitki i przekaż je zainteresowanym. Tylko poproś żeby oglądały w zbliżonych warunkach oświetleniowych ;-)
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 24-02-2009 o 14:36 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Hej Bundy!
    Doprecyzujmy moze, co rozumiesz przez "użyjesz przegladarki www używającej systemowego profilu (tego ładowanego na starcie)"? Ja w Control Panel \ Color Management - mam ustawiony profil po kalibracji monitora za pomoca Display 2, nie z CD, nie oryginalny sRGB. Zakladam, ze IE go uzywa.
    Cały czas nie bardzo rozumiem, gdzie jest problem :-) Przecież każdy dobrze wie (albo się dowie), że IE nie ma color management'u i nie wykorzystuje profilu systemowego przy wyświetlaniu. Ale z tego co wiem, to są też inne przeglądarki :-) FF 3.xx z załadowanym dodatkiem CM działa jak należy i pokazuje prawidłowe kolory. Więc w czym problem? (no chyba, że tak bardzo jesteś przywiązany do IE, to już inna sprawa... :-) ).
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Strona 15 z 26 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów