Strona 16 z 26 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 259

Wątek: dziwne kolory w Lightroom pomocy

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy Zobacz posta
    Cały czas nie bardzo rozumiem, gdzie jest problem :-) Przecież każdy dobrze wie (albo się dowie), że IE nie ma color management'u i nie wykorzystuje profilu systemowego przy wyświetlaniu. Ale z tego co wiem, to są też inne przeglądarki :-) FF 3.xx z załadowanym dodatkiem CM działa jak należy i pokazuje prawidłowe kolory. Więc w czym problem? (no chyba, że tak bardzo jesteś przywiązany do IE, to już inna sprawa... :-) ).
    Chyba to rozumiem. To trochę mało sportowe powiedzieć komuś: możesz obejrzeć moje fotki, ale nie oglądaj tak i tak, tylko inaczej...
    A co do tego KAŻDY WIE to bym dyskutował i bynajmniej nie mam siebie na myśli, bo moja przygoda z windows skończyła się przy wersji 3.11 (for workgroups to się chyba nazywało).
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Robie zdjecia w RAW, edytuje w LR. Nastepnie chce efekt pracy pokazac znajomym, rodzinie:
    A) u siebie w domu jak mnie odwiedza
    B) oraz dac im na CD, czy innym nosniku, zeby mogli obejrzec u siebie w domu (lub wrzucic na strone WWW)
    C) wydrukowac w zwyklym labie, obslugujacym w wiekszosci sRGB

Nie chce sie skupic tylko na sobie, pokazac zdjecia znajomym jako slideshow w LR, dac plytke i powiedziec do widzenia, martwcie sie sami ...

Ja osobiscie wole podejscie Janusza - zapisuje w sRGB, tak zeby masy widzialy tak samo.
    Powtórzę to, co inni już pisali wcześniej - ludzie po pierwsze nie będą widzieć takich samych zdjęć na swoich różnych często kiepskich monitorach, np. są osoby, które ruszają matrycą laptopa, "bo za ciemne", a jak sobie ruszą ekranem, to im się rozjaśnia i jest dla nich dobrze.

A po drugie spróbuj oddać swoje odbitki do kilku labów i porównaj, co potrafią zrobić z tych samych plików - czy to z profilami, czy bez profili... Wnioski są interesujące

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM
    Po pewnych przemyśleniach mam proste rozwiązanie. Zrób odbitki i przekaż je zainteresowanym. Tylko poproś żeby oglądały w zbliżonych warunkach oświetleniowych ;-)
    iREM - tez do tego samego doszedlem dzis ;-)

************************************************** **
    Wydaje mi sie, ze mam aktualizacje wyjasniajaca dla wszystkich zainteresowanych.
    Wyglada na to, ze nie moj komputer z VISTA 64-bit jest problemem.
    ************************************************** **

Bundy
    - czy ty masz u siebie moniotor pokazujacy rozszerzony gamut?
    Bo jak nie - to by tlumaczylo, dlaczego nie 'czujesz' mojego problemu.

Tutaj jest watek, w ktorym ludzie rowniez maja przesycone kolory plikow JPG sRGB w srodowisku slepym na CMS - jak ja. Sa to ludzie uzywajacy monitorow pozwalajacych pokazac wiecj niz sRGB (rozszerzony gamut) - oni tez maja przesycone kolory pliku JPG sRGB w apliacjach slepych na CMS. Dotyczy to chyba kazdego z nas (o ile poisada monitor o rozszerzonym gamucie) - podczas przegladania stron internetowych za pomoca IE. A takie monitory bardzo szybko zaczynaja trafiac wlasnie do mas. Coraz wiecej firm od Samsunga poczawszy, na bodajze Asusie skonczywszy - maja juz takie modele w swojej ofercie, w cenie duzo nizszej niz NEC czy EIZO.

OK, wracajac do tematu:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29573153

Wybralem fragmenty:

"The only problem (however minor) is discrepancy between colour-managed and un-managed environment. In other words, images look over-saturated outside colour-managed applications such as Photoshop. The reason is the display is much closer do AdobeRGB than sRGB. Since aRGB is wider, you get oversaturation in non-managed viewers, including web or simple image viewers."

"But like one of the previous posters wrote it dosen't show RGB [chodzi o JPG sRGB] so well unless you choose the RGB mode [fabryczny tryb sRGB monitora do ustawienia przyciskiem]."

"But if you [...] use IE for the web or any of the tens of thousands of non color managed applications. Your colors will be messed up half the time."

"the sRGB mode [fabryczny tryb sRGB monitora do ustawienia przyciskiem] will act very similarly as any sRGB monitor. You can even calibrate on top of that, of course"

"I had a wide gamut screen before this and the difference between color managed (2%) and non color managed applications (98%) was just too annoying for me. I have chatted with other poeple with the 2690 and they report the sRGB mode [fabryczny tryb sRGB monitora do ustawienia przyciskiem] helps but is not quite right and you can't calibrate it."

"I have the 2690 [NEC SpectraView wide gamut monitor] I use it primarily for Photoshop so the increased color gamut is really a non-issue, but when I'm surfing the web the colors can be a "little" more saturated than my CRTs at work"

"There is a setting in the 2690 to compress the gamut to sRGB"

Kilka osob wspomina o przelaczeniu monitora 'wide gamut' -> w fabryczny tryb sRGB, jako rozwiaznie problemu - podczas pracy z apliacjami slepymi na CMS i ogladania plikow sRGB, czyli np. podczas korzystania z przegladarki. Sprobuje rowniez to na moim EIZO dzis wieczorem.

Janusz,
    nie przypominam sobie, aby 500 razy bylo pisane (w tym na tym forum) - ze, jak chcecie uniknac problemow, rozbieznosci, itp. - to eksportujcie do sRGB - ale ze dotyczy to tylko osob uzywajachych monitorow o gamucie sRGB. Ze zasada ta nie dziala dla uzytkownikow monitorow o rozszerzonym gamucie. Ale moze cos przeoczylem, nie twierdze.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 24-02-2009 o 17:42
    Pozdrawiam!

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Bundy
    - czy ty masz u siebie moniotor pokazujacy rozszerzony gamut?
    Bo jak nie - to by tlumaczylo, dlaczego nie 'czujesz' mojego problemu.
    Tak się składa, że mam właśnie taki monitor Ale problemu nie czuję, bo mimo posiadania wspomnianego monitora, takiego problemu nie mam.

Tutaj jest watek, w ktorym ludzie rowniez maja przesycone kolory plikow JPG sRGB w srodowisku slepym na CMS - jak ja. Sa to ludzie uzywajacy monitorow pozwalajacych pokazac wiecj niz sRGB (rozszerzony gamut) - oni tez maja przesycone kolory pliku JPG sRGB w apliacjach slepych na CMS.
    Zadam więc po raz n-ty to samo pytanie - skoro wiesz, że aplikacje nie korzystające z systemowego profilu wyświetlają kolory nieprawidłowo, to czemu chcesz ich używać i jeszcze narzekasz, że jest źle? Zamiast IE użyj FF, zamiast PhotoGallery używaj choćby ZoomBrowser'a, który korzysta z profilu. To tylko kwestia wyboru odpowiedniego softu. To o czym piszesz w zawiły sposób jest tak naprawdę bardzo proste i trzeba tylko się stosować do kilku banalnych zasad.
    Dla mnie ten problem wygląda tak, jakby ktoś kupił sobie Daewoo Tico, choć stać go na BMW i narzekał na słabe osiągi :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A moge spytac Wickermann, jakiego workflow Ty uzywasz? Domyslam sie ze zdjecia zapisujesz i obrabiasz w RAW'ach. Nastepnie pewnie aplikacja swiadoma CMS (DPP, LR, PS)? Nastepnie eksport do JPG sRGB dla klientow?

Uzywasz monitora o rozszerzonym gamucie?

Pozdrawiam ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez bundy Zobacz posta
    Zamiast IE użyj FF, zamiast PhotoGallery używaj choćby ZoomBrowser'a, który korzysta z profilu. To tylko kwestia wyboru odpowiedniego softu.
    Powod jest bardzo prosty, odbiorcy w wiekszosci uzywaja IE i przegladarki windows.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 24-02-2009 o 18:10 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam!

Domyślnie

A moge spytac, jakiego workflow Ty uzywasz?
    Pliki raw konwertuję w Lightroomie 2.2.
    Następnie eksportuję do jpgów (lub tifów, gdy taka potrzeba) z przydzielonym profilem Adobe RGB, otwieram w Photoshopie 7.0, wprowadzam korekty, ostrzę, konwertuję do profilu sRGB i zapisuję do jpga z dołączeniem profilu sRGB.
    Mój obecny monitor nie ma rozszerzonego gamutu, zwykły Eizo.

Ps. Biorąc pod uwagę, jak pracują laby (w jednym kiedyś sam pracowałem), trzeba wiele szczęścia, żeby zobaczyć swoje zarządzanie kolorem na odbitkach

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....

Janusz,
    nie przypominam sobie, aby 500 razy bylo pisane (w tym na tym forum) - ze, jak chcecie uniknac problemow, rozbieznosci, itp. - to eksportujcie do sRGB - ale ze dotyczy to tylko osob uzywajachych monitorow o gamucie sRGB. Ze zasada ta nie dziala dla uzytkownikow monitorow o rozszerzonym gamucie. Ale moze cos przeoczylem, nie twierdze.

Hmmmmm... jesteś zarejestrowany na forum od grudnia 2008. Od grudnia to może nie było 500 razy ale wcześniej było na ten temat tony.

Monitor, podobnie jak Bundy mam "widegamut". Dokładniej to ColorEdge CG241W Eizo i u mnie ten problem tez nie występuje. Aha. W PS jest soft proof (w LR chyba tez ale nie mam pewnosci a nie mam na czym w tej chwili sprawdzić). W soft proofie mozna sobie wyłączyć wszystko - Monitor RGB wyłącza cały CMS i mam obrazek "jak u mas".

Cytujesz fora zagramaniczne. One maja te same przypadłości co CB. Najczęściej i najwięcej piszą ci co pojęcia nie mają co piszą

sRGB jest najpewniejszym standardem w sieci i jeszcze długo pozostanie. Zamieszczanie zdjęć w Adobe RGB nie ma sensu, chyba że jest dużo niebieskiego nieba, morza czy greckich domków o białych ścianach i niebieskich drzwiach. Niebieski najbardziej dostaje w sRGB a aRGB potrafi go pokazac trochę wiecej/lepiej. Ale to tez z zastrzezeniem, że to na stronach "nie dla mas".

Przecietny user netu

MA: monitor z MM ze totalnie zwalonymi kolorkami. Zdjęcia ogląda na TV z duzym ekranem i kolorkami podkręconymi do bólu oczu.

NIE MA: - nie ma pojęcia o CMS, Adobe RGB i milionie innych rzeczy. I mieć nie chce. I nie musi.

EDIT: do labu można dołączać exif i tag profilu. Do sieci, jeżeli skonwertowaliśmy do sRGB nie ma potrzeby i nie ma sensu. Jedynie na forumach specjalistycznych - nawet na takim "specjalistycznym" forum jak CB - ma sens dołączanie exifa bo to może pomóc w rozwiązywaniu problemów. Do oglądania zdjęc w IE to zupełnie zbędne.

EDIT2:
    ....

Powod jest bardzo prosty, odbiorcy w wiekszosci uzywaja IE i przegladarki windows.
    Ano tak - ODBIORCY - ale nadawca juz nie musi i może to zrobić tak, żeby odbiorca widział to w miarę poprawnie, na ile pozwala na to jego monitor, bez bólu i zawracanie se głowy AdobeRGB. Moj monitor wyświetla prawie pełne AdobeRGB ale "przeciętny" monitor na rynku juz nie za bardzo.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 24-02-2009 o 20:14 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

U mnie zaczelo sie nastepujaco. Plik RAW (JPG zreszta tez) otwarty w DPP i LR byl inny. W DPP mocniejsza czerwien. W LR bardziej zolto-zielony. Bylem przekonany, iz cos jest nie tak z LR, uznajac DPP za wzorzec. W LR szukalem przyczyny (Camera calibration, presets, itp.). Az przy jakiejs okazji, wszedlem w DPP w "Tools \ Preferences" i zmienilem "Color matching settings" z "sRGB" (domyslne ustawienie) na "Use the OS settings". Od tej pory LR i DPP pokazuje kolory po otwarciu RAW'ow (JPG'ow tez) w bardzo zblizony sposob. Dodam, ze jesli w ustawieniach zmienie "Use the OS settings" na "Monitor profile" i wybiore "AdobeRGB1998.icc" - to pokazuje tak samo jak "Use the OS settings". Jedynie wybor "sRGB" pokazuje wiecej czerwieni...
    Znam podobny przypadek - znajomy miał skalibrowanego Lafotem laptopa, a przy eksporcie jpga w Lightroomie 2.2 z profilem sRGB były jazdy z kolorami.

Dopiero rozwinięcie listy "color space" wybranie opcji "other" a następnie "include display profiles" i wybranie profilu monitora utworzonego przez kalibrator dało jpga, który mial te same kolory w Photoshopie co i w Lihtroomie.
    Jest to rozwiązanie niepolecane, bo zazwyczaj zawęża przestrzeń kolorów w takim jpgu. No ale pomogło...

Jeśli chodzi o różnice w kolorach w DPP i Lightroomie, to Lightroom 2.2 daje lepsze efekty niz 1.4 z tego powodu, że umożliwia użycie profili pod Canona: standard, neutral, portrait itd.

Działa to całkiem dobrze, jeśli skoryguje się dodatkowo kolory w "camera calibration".

Poniżej przykład zdjęcia wołanego w DPP i Lightroom 2.2:
    Chętnie zobaczę, jak obstawiacie - które zdjęcie jest z DPP, a które z Lightrooma?

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wickermann Zobacz posta
    Dopiero rozwinięcie listy "color space" wybranie opcji "other" a następnie "include display profiles" i wybranie profilu monitora utworzonego przez kalibrator dało jpga, który mial te same kolory w Photoshopie co i w Lihtroomie.
    Przeczytaj dyskusję od początku, przeczytaj to co napisał Janusz, to co proponujesz to kompletna bzdura. Jak można wybierać na przestrzeń roboczą profil monitora. Tracę cierpliwość, sorry...
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Jak można wybierać na przestrzeń roboczą profil monitora. Tracę cierpliwość, sorry...
    Spokojnie, pierwsze słyszę, że kiedykolwiek polecałem tę metodę...

Przecież napisałem:

"Jest to rozwiązanie niepolecane, bo zazwyczaj zawęża przestrzeń kolorów w takim jpgu."
    (Zazwyczaj, bo np. monitor Janusza ma przestrzeń szerszą niż sRGB...)

Ustawialiśmy to właściwie w akcie desperacji, bo nic innego nie dawało efektu, a nie dlatego, że tak sobie siadłem i wymyśliłem

Strona 16 z 26 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów